petra

God

19 april 2018 door Marina de Haan

Waar zijn de edomieten gebleven?

De tweelingbroers Jakob en Ezau – kennelijk niet eeneiig – zijn in alles elkaars tegenovergestelde. Grotere verschillen tussen twee broers zijn nauwelijks denkbaar. Ezau verachtte zijn eerstgeboorterecht. En als Jakob vervolgens de zegen krijgt, neemt Ezau zich voor zijn broer te doden. Ezaus haat tegen Jakob is persoonlijk, maar het conflict tussen hen zet zich tot op de dag van vandaag voort via hun nakomelingen. Volgens rabbijnse opvattingen wordt de wereldgeschiedenis nog steeds beïnvloed door de tegenstelling tussen Jakob (Israël) en Ezau (Edom).

Wie was Ezau?
Om te weten wie de Edomieten zijn, moet je beginnen met hun stamvader: Ezau. Zijn familiegeschiedenis lees je vooral in Genesis 36. Genesis 36:1-9 beschrijft Ezau als persoon. Er staat dat hij naar het bergland Seïr trekt. Dat wordt later het land van Edom. In Genesis 36:10 tot 37:1 gaat het over Ezau als familiehoofd. Beide gedeeltes zijn nagenoeg geheel gewijd aan de nakomelingen; andere belevenissen worden eigenlijk niet vermeld. Ezau heeft onder meer nakomelingen bij Kanaänitische vrouwen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Nog veel interessanter is het feit, dat Herodes, die in Jezus' dagen als vazal van de Romeinen de scepter voerde over Israël, zelf een Edomiet was.

Dat is contra-profetie, want de "oudste zal de jongste dienstbaar zijn". Dat verklaart ook zijn kindermoord in Bethlehem. Was hij bang dat de profetie hem na al die eeuwen alsnog inhaalt?

Is het om deze reden, onder andere, dat de Schrift zegt dat Christus in de volheid (de maat was vol) van de tijd is gekomen?
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher