willem j ouweneel

God

13 april 2018 door Willem J. Ouweneel

Een christendom zonder dogma’s – wat moet je je daar in vredesnaam bij voorstellen?

Af en toe word ik nogal moe van die stoere christenen die zeggen dat ze niets van ‘dogma’s’ moeten hebben. Een christendom zonder dogma’s – wat moet je je daar in vredesnaam bij voorstellen? Je mag van de Bijbel denken wat je wilt? Je mag van Jezus vinden wat je wilt, en jezelf toch een christen noemen, ook al vind je van Hem heel wat anders dan de Bijbel van Hem vindt? Maar ja, de omgekeerde vraag is eveneens gerechtvaardigd: wie maakt uit wat de Bijbel vindt?

Wat is trouwens een ‘dogma’? In het Nieuwe Testament komt het woord alleen voor in de zin van ‘decreet’, niet die van ‘leerstelling’. De vroege Kerk gebruikte de term ‘dogma’ voor goddelijke leerstellingen, geopenbaard in Christus en in de Schrift, naderhand ook: vastgelegd in de kerkelijke traditie. In de strikt kerkhistorische zin van het woord is een dogma een kerkelijk gezaghebbende leeruitspraak, In zekere zin heeft men de vaststelling van de canon wel willen beschouwen als het eerste kerkelijke ‘dogma’. In traditionele zin zijn de dogma’s primair de leeruitspraken van de zeven Oecumenische Concilies, met name de eerste vier ervan (Nicea 325 n.Chr., Constantinopel 381, Efeze 431 en Chalcedon 451).

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Een christendom zonder dogma's kan ik me óók niet voorstellen; een christen zonder dogma's wel!
REAGEER
“Primair kennen wij God c.q. Christus echter niet anders dan door de Bijbel.”

Deze stelling is in mijn persoonlijke leven onwaar, ik ken God primair door directe ervaring in combinatie met logisch denken, maw: ik weet zeker dat God bestaat omdat ik mijzelf als Zijn schepping in Zijn schepping ervaar. Dat is dus primair. De Bijbel is “nadere openbaring van God”, dus secundair. Wat dat aangaat ben ik ondanks mijn protestantse inborst toch een beetje Rooms Katholiek, want de RKK kent ook ‘natuurtheologie’ oa uitgewerkt door Thomas van Aquino.

John 1:18 (HSV) Niemand heeft ooit God gezien (JLD: dus óók niet via de Bijbel, de wet, enz.); de eniggeboren Zoon, Die in de schoot van de Vader is, Die heeft Hem ons verklaard (JLD: of naar Zijn wezen bekend gemaakt).

Zie mijn artikel: http://deus-loquitur.nl/god-spreekt-alleen-nog-in-christus/
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher