Willem Ouweneel

God

05 april 2018 door Willem J. Ouweneel

Wil de juiste Adam opstaan alsjeblieft?

Dankbaar mag ik schrijven dat mijn boek over Adam uit is, mét de vraag die God hem ooit stelde: ‘Waar ben je?’ In het Hebreeuws zijn deze drie woorden slechts één woord: ajjÄ“kah? In de antieke Griekse en Syrische vertalingen is de eigennaam aan deze vraag toegevoegd: ‘Adam, waar ben je?’ De vraag kan letterlijk opgevat worden: ‘Waar heb je jezelf verborgen?’, maar ook figuurlijk: ‘In welke toestand verkeer je?’ Uiteraard waren de antwoorden op beide vragen al aan God bekend. Maar Hij wilde dat de eerste mens zelf met de antwoorden zou komen.

In de titel van mijn boek heeft Gods vraag zowel een figuurlijke als een uitgebreide betekenis: Adam, waar kunnen we je vandaag vinden? Ben je verdwenen in de ‘bosschages’ van mythe, sage en archetype? Ben je verdwenen in een ‘bosschage’ dat zwaar beïnvloed is door het evolutiedenken, waarin je misschien nog wel ‘historisch’ bent, maar waarin je nauwelijks nog lijkt op het bijbelse plaatje? Of ben je nog steeds waar je duizenden jaren geweest bent: in de feitelijke wereld van de echte geschiedenis? Kunnen wij nog steeds vertrouwen wat Mozes, Jezus en Paulus ons over jou verteld hebben, of moeten we vandaag luisteren naar de stemmen van de ‘moderne wetenschap’ om te begrijpen wat zij bedoelden? Ben jij direct geschapen door God, misschien 6.000-10.000 jaar geleden, of ben je het product van miljoenen jaren evolutie?

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

B
Er is echter een uitzondering geweest wat een nadere uitwerking vergde: wat in Genesis 1 al werd aangestipt werd in Genesis 2 toegelicht: een actieve scheppingsdaad van God. Adam is daadwerkelijk geformeerd. Hij evolueerde dus niet langzaam, hij werd in een creatief wonder geformeerd; zo snel als een creatief wonder kan plaatsvinden. Jezus schreef in Joh. 8 gehurkt en nederig in het stof van de aarde: "Ik formeerde jullie als een creatief wonder vanuit het stof van deze aarde, beseffen jullie eigenlijk wel wat jullie aan wie vragen!?" Etc. etc.
REAGEER
A
Wie begrijpt het volgende? "Mijn punt is niet zozeer of de algemene evolutietheorie aanvaardbaar is of niet (al heb ik mijn ernstige biologische twijfels op dit punt). Mijn punt is dit: als je de evolutietheorie aanvaardt, kun je dan het orthodoxe christendom overeind houden? Mijn antwoord is nee."

Ouweneel betwijfelt of de evolutietheorie (on)waar is. Hij houdt dus de mogelijkheid open dat die theorie klopt. Ik begrijp niet hoe hij zélf wel mét die twijfel zijn eigen orthodoxe geloof overeind kan houden. Of ... is hij niet zo orthodox meer?
J
Ja, van den Bos, ik deel je verbazing. Misschien een goed idee om het boek te kopen te zien waar Ouweneel nu werkelijk staat
Toon meer reacties (9)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher