Jan van den Bosch (fotograaf: Jeroen Jumelet)

Levensverhaal

06 april 2018 door Sjoukje Dijkstra

Ook presentator Jan van den Bosch kende momenten van twijfel

Als het aan zijn vader en moeder had gelegen, had hij nooit iets met radio en televisie gedaan. Toch presenteert Jan van den Bosch (63) zondag de 1000ste aflevering van Hour of Power: “Als God roept, moet je gehoorzamen,” aldus Van den Bosch in een openhartig interview.

De televisiedominee – zoals hij ook wel bekend staat – komt uit een reformatorisch gezin. Dat zijn vader en moeder niets moesten hebben van televisie was voor hem juist een trigger. “Ik vond communicatie geweldig en boeiend.” Hij volgde de studie Massamedia en Communicatie in Cambridge, en studeerde zending en theologie aan het All Nations Christian College te Hartfordshire in Engeland. Terug in Nederland werd hij gevraagd door de EO, die toen nog in oprichting was, om daar te komen werken.

“Daar had ik niet zoveel trek in,” geeft Van den Bosch eerlijk toe. Qua baanzekerheid was het niet het meest stabiele, bovendien leek het niet te passen bij zijn achtergrond. Toch werd hij geroepen. “Ik zat op zondag in de kerk. God vroeg toen aan mij: voor wie kies je? Ik hoor zelden dat God iets aan mij vraagt. Voor mij was gelijk duidelijk dat het erom ging dat ik voor de EO moest kiezen. Ik heb toen gelijk die brief geschreven. Op zondag!”

EO jongerendag
In 1974 startte hij de Ronduit Club, de jongerentak van de Evangelische Omroep. 25 jaar was Van den Bosch hoofd van de afdeling jongerenprogramma’s. Zo nam hij het initiatief voor de EO-jongerendag, welke hij presenteerde van 1975 tot 1991. In deze periode (tot 1999) presenteerde hij diverse tv- en radioprogramma’s en maakte hij meer dan 400 documentaires in het buitenland.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

F
Jan van den Bosch is 67 jaar i.p.v. 63 jaar en heeft dus de pensioengerechtigde leeftijd allang bereikt dus. In augustus wordt hij 68 jaar.
G
Ik weet niet of het de ijdelheid is van Jan of een foutje van de interviewster Sjoukje maar Jan wordt inderdaad binnenkort 68 jaar.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher