Prof. dr. A. van de Beek

God

03 april 2018 door Jeffrey Schipper

"God lijkt meer op een oliesjeik dan op een lieve papa"

“Verkondigen dat God lief is kun je niet langer dan vijf minuten volhouden. Dan hebben we geen boodschap voor kinderen in Syrië.” Prof. dr. A. van de Beek schreef het boek ‘Mijn Vader, Uw Vader’. De emeritus hoogleraar ziet dat onder veel christenen een romantisch beeld heerst over ‘een liefdevolle, hemelse Vader’. Ten onrechte, stelt hij.

Waarom is het in Oude Testament niet gebruikelijk om God als Vader aan te spreken?
“Het Oude Testament is afkomstig van een heel specifieke groep binnen Israël die zich erg bewust was van het verschil tussen God en mens. God is ver verheven boven ons sterfelijke, schuldige en gebrekkige mensen. Daarom staat bijna alles wat we over God en mensen zeggen haaks op elkaar. Er is dus geen verwantschap tussen God en mens.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

T
Ik kan het niet laten te reageren, want dit doet God geen eer aan maar Hem enorm tekort! Onze God houdt zoveel van ons dat Hij ons niet dwong Hem lief te hebben, maar ons de keuze liet. De ellende in de wereld is de schuld van de keuze tegen God van de mens, dat is ónze verantwoodelijkheid! Zoals u het omschrijft sleept u God voor het gerecht, terwijl Hij zelf Rechter is! En daarnaast Redder, waardoor we vrijmoedig tot Hem mogen komen, omdat we mede-erfgenamen zijn, kinderen van God, en dus is Hij onze Vader, zoals Jezus ons zelf leerde bidden!
REAGEER
B
Jezus als "de verloren zoon" ? Dat is onverenigbaar met de woorden van de verloren zoon in de gelijkenis: "vader , ik heb gezondigd tegen de hemel en voor u" (Luc. 15:18)

Jezus als het vleesgeworden Woord/Tora, zonder zonde, kan die rol onmogelijk vervullen, dus dat is onBijbels denken.

Verder is JHWH zeker hoog verheven, maar komt op aarde bij Abraham, Jacob en ouders Simson en bovenal in Yeshua, dus Zijn nabijheid en de grote eerbied voor Hem dienen in balans te blijven , zowel in Tenach als in NT.

Shalom

Ben Kok (joods-chr. pastor)
REAGEER
1 Joh. 1:5 zegt dat God enkel licht is en dat er geen spoor van duisternis in Hem is.

Duisternis komt uitsluitend van Gods tegenstanders: satan en zijn demonen.

Gebrek aan geestelijk inzicht maakt van God een gespleten persoonlijkheid: goed en kwaad. Maar God is één en ongedeeld en Hij is liefde. We moesten de Bijbel toch maar eens wat beter lezen! Zie ook www.openbaring.nu.
REAGEER
Toon meer reacties (12)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher