Diederik van Dijk en ds. P. den Ouden

God

27 maart 2018 door Jeffrey Schipper

HHK-broeders: "Christenen uit PKN en HHK hebben elkaar nodig"

“Wij hebben medechristenen uit de PKN nodig om niet in dogmatische finesses te verzanden.” SGP-senator Diederik van Dijk en ds. P. den Ouden zoeken bewust broeders uit de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) op. Dat is de kerk die zij in 2004 niet konden omarmen. De kerkscheuring heeft veel beschadigd. “Toch kan het niet zo zijn dat we geen boodschap hebben aan elkaar. Zo gaan we in Gods koninkrijk niet met elkaar om,” stelt het hersteld hervormde duo.

In 2004 ontstond na een fusie de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Bezwaarde hervormden gingen niet mee en gingen verder als Hersteld Hervormde Kerk (HHK). Waarom vinden jullie het noodzakelijk dat hervormden en hersteld hervormden zich inzetten voor kerkelijke eenheid?
Van Dijk spreekt van “een Bijbelse opdracht”. “Het uitgangspunt moet zijn dat het lichaam van Christus niet verdeeld kan zijn. Daarnaast is verdeeldheid antireclame voor Gods koninkrijk. Het verlamt ons getuigenis richting de buitenwereld. Ik snap hoe kerkscheuringen in het verleden zijn ontstaan. Maar als ik nu zie hoeveel afsplitsingen er in onze gereformeerde wereld hebben plaatsgevonden, begint het langzamerhand banale vormen aan te nemen. We lijken niet om te kunnen gaan met onderscheid tussen hoofd- en bijzaken.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

A
Veel kerkscheuringen worden tegenwoordig gerechtvaardigd met leerstukken, terwijl de wortel van het kwaad zit in de kopstukken.
REAGEER
Hebben niet alle Christenen uit alle denominaties elkaar nodig? Of is bv. de Evangelische stroming teveel van het "rechte leerpadje" af?
REAGEER
K
Van dergelijke verhalen wordt je niet heel blij. De HHK, althans deze 2 leden, spreken nadrukkelijk een deel aan van de Gereformeerde Bond, wat natuurlijk niet de PKN is.

Maar een deel aanspreken heeft het woord delen in zich en voor je het weet is het verdeeldheid creëren binnen de GB, het 'verdeeldheidsvirus' is kennelijk niet te stoppen.

Wat de HHK betreft: heb de moed om verstandig te zijn en te erkennen dat de scheuring van 2004 een onnodige scheuring was, ook van hersteld zijn kun je genezen.

Karel Vergeer
REAGEER
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher