Willem Ouweneel

Dagelijks leven

22 maart 2018 door Willem J. Ouweneel

De woelige wereld die in 1918 begon

Volgende week woensdag zijn niet alleen Gerdien en ik precies 49 jaar getrouwd, maar zal het ook precies honderd jaar geleden zijn dat mijn moeder werd geboren: Hermine Gesine Versteeg († 2001).

Ze werd vernoemd naar haar beide grootmoeders: metselaarsdochter Harmina Olthof uit Eibergen en boerendochter Gesiena Oonk uit Winterswijk. Mijn moeder werd geboren op Witte Donderdag, zoals háár moeder geboren was op Palmzondag 1889 –precies zes dagen vóór Adolf Hitler, die op Stille Zaterdag 1889 geboren werd. Mijn moeder en haar moeder waren gelovige Paaskinderen, Hitler was een duivelskind.

Hermine werd geboren in de Hermannstraße te Düsseldorf, in de toenmalige Rheinprovinz, en wel uit zuiver Nederlandse ouders. Die 28e maart was precies de dag waarop de joods-Russische bolsjewiekenleider Leon Trotski (die 33 dagen eerder het Rode Leger opgericht had) zijn rede hield op de stedenconferentie van de Russische Communistische Partij te Moskou en verkondigde: ‘Arbeid, discipline en orde zullen de socialistische Sovjet-Republiek redden.’ Op diezelfde dag vaardigden de bolsjewieken een wet uit die de coöperatieve verbruiksverenigingen in Rusland nationaliseerde en alle staatsburgers dwong tot lidmaatschap van deze verenigingen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

T
Het jaar 1918 bracht ook de vestiging van de bolsjewistische dictatuur. Eerst in Rusland en daarna in het grootste deel van het niet-Russische deel van het tsaren rijk. Daarna de lange en zeer wrede dictatuur van Stalin. En verder in 1918 nog een wereldwijde vreselijke ziekte uitbraak. De z.g. Spaanse griep die miljoenen mensen het leven kostte. Inderdaad een bijzonder jaar!
REAGEER
Willem Ouweneel zou zijn beschouwing completeren als hij zou uitleggen waarom die 50 broeders zo opgelucht waren over het aantreden van Adolf Hitler dat ze hem zelfs als door God gezonden beschouwden. Dat zou een eerlijke beschrijving van de ellende onder de Weimar Republiek vergen: werkloosheid, honger, opstanden, dwaze democratiseringsprojecten, hyperinflatie en buitenlandse bezettingslegers.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify