Willem Ouweneel

God

15 maart 2018 door Willem J. Ouweneel

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29).

De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van alle mensen gedragen heeft; in dat geval zou niemand nog verloren kunnen gaan! Johannes heeft het over de zonde als macht, die de hele kosmos bedorven heeft.’ Daar kwamen nogal wat reacties op van mensen die benadrukten dat Jezus wel degelijk de zonden van alle mensen gedragen heeft, of dat Jezus de Redder van de hele wereld is. Laat me daarom de zaak nog wat nader verduidelijken.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

H
De zonde is de onoverbrugbare kloof tussen God en mensen. Jezus kwam om die kloof te overbruggen. Hij is de weg, de waarheid en het leven. Dus ja, Jezus kwam om de gevolgen van de zonde, de dood, voor de gehele mensheid te dragen. Hij overwon de dood door weer op te staan. Zonde is dus niet langer de barrière tussen God en de mens, maar wat dan wel? Meer malen staat in het nieuwe testament dat je alleen behouden wordt door geloof. Geloof in dit genadegeschenk zet vrij. Door geloof neem je de weg (Jezus) naar God. Ongeloof is nog de enige zonde.
H
Ongeloof is de enige zonde die ons nog afhoudt van God. Jezus zegt: Ik geef jullie een nieuw gebod. Heb God lief boven al en je naaste als jezelf. Liefde is de verbinding van het hart. Verbind je met God. Dit kan alleen door Jezus. Dit is de perfecte (Agapè) liefde. Alleen dan kun je je verbinden met je eigen hart om vandaaruit je te verbinden met je naaste. Liefhebben is meer dan alleen maar iemand lief vinden. Verbinden is jezelf en de ander te aanvaarden. Zoals God ons heeft aanvaard. Door wedergeboorte behoren we tot Gods uitverkorenen.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (9)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher