Anita de Graaf

Dagelijks leven

15 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.”

Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische klachten aanwezig zijn.’ Wat bedoel je hiermee?
“Iedere dag word ik geconfronteerd met de symptomen van de psychische klachten,” antwoordt Anita. “Daar moeten we als gezin een weg in vinden en eigenlijk zijn we steeds onbewust op zoek naar balans. Mijn man in zijn rol als man, vader en in wie hij zelf is. Ik in mijn rol als vrouw, moeder en in wat ik zelf nodig heb als persoon. En de kinderen voelen heel duidelijk aan dat het met papa niet zo goed gaat. Soms zijn ze daarin verzorgend, andere momenten juist heel tegendraads. Ze moeten de ruimte krijgen om hun emoties daarin een plek te geven.
We praten hier heel open over met de kinderen en we moedigen ze aan om het te delen met vrienden, leerkrachten en jeugd- en kinderwerkers.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

W
Eindelijk eens iemand die begrijpt dat een depressie niet zomaar overgaat van "je er even overheen zetten". Depressie is inderdaad een ziekte, en ik gun het niemand!!

Ik ben heel blij met dit openhartige artikel en hoop dat het veel mensen tot nadenken zet!!
A
Dit artikel doet mij nadenken over de vraag wat voor ziekte een depressie dan toch is. Wat zijn de oorzaken dan? Van bijvoorbeeld 'suikerziekte' weten we het. Maar wat is de oorzaak van 'depressieziekte'? Zijn die oorzaken van biochemische aard of ...? Wie spreekt over depressie als ziekte moet daar toch wel een duidelijke visie op hebben. Anders is het benoemen van een depressie als ziekte wel erg onzorgvuldig. Dit is mijn vraag aan Anita en degene die het bovenstaande schreef en degenen die dit beamen.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher