Hans Maat

God

07 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Hans Maat over de schaduwzijden van leiderschap: "Ik heb soms een Messiascomplex"

Moreel falen. We komen het overal tegen. Ook in de christelijke wereld struikelen leiders vanwege overspel of manipulatief gedrag. Daarbij vallen leiders in de valkuil van hun eigen donkere kant van hun persoonlijkheid: de schaduwzijde. Hans Maat, directeur van het Evangelisch Werkverband, spreekt binnenkort hierover tijdens deze conferentie. “Ik heb soms een Messiascomplex.”

We hebben in de praktijk ontdekt dat leiderschap geregeld faalt en een schaduwzijde kent die schade veroorzaakt, schrijf je. Wat bedoel je hiermee?
“Ik herinner mij een voorganger die vaak gecomplimenteerd werd om zijn preekstijl, zijn vele vaardigheden en vaak werd bevestigd in zijn roeping door zijn gemeenteleden. Hij werkte van vroeg tot laat en hij wist verschillende groepen te behagen door te zeggen wat ze wilden horen. Hij wilde koste wat kost de vrede bewaren, maar had geen uitlaatklep voor zichzelf, want hij moest er altijd voor anderen zijn. Tot op de dag dat hij gevonden werd in een overspelige relatie met een vrouw in de gemeente. Helaas had deze voorganger geen mensen om zich heen die dieper peilden wat er aan de hand was en hij vergat zelf dat hij in zijn jeugd in een slecht functionerend gezin was opgegroeid. In dat gezin had hij de held moeten spelen om het voortploeterende gezin bijeen te houden. Dat maakte dat hij zonder oog voor zijn eigen gevoelens en grenzen anderen wilde plezieren en blij wilde maken. In de psychologie wordt dit codependency genoemd ofwel mede-afhankelijkheid. Het maakte van hem een allemansvriend die uiteindelijk teleurgesteld zijn roeping losliet en zijn predikantschap moest opgeven. De schade aan hemzelf, zijn gezin en de gemeente was enorm.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher