Johan Lock

video

09 maart 2018 door Rik Bokelman

Wanneer het tijd wordt om de uitgang van je kerk te zoeken

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er veel controle is en manipulatie? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: wees op je hoede voor manipulatie. 

Manipulatie vindt overal plaats. In je werk, thuis, in je kerk. Er zijn altijd mensen die je een bepaalde kant op willen duwen. De vraag is wanneer dat uit de hand loopt. Johan: "Kijk eens naar je kerk en vraag jezelf af: 'Hoe ik me beweeg in de kerk. Ben ik daar zelf helemaal bij of word ik gestuurd? En als ik word gestuurd, wil ik dat dan wel?'" 

"Als er voor de zoveelste keer wordt gevraagd of je wilt gaan staan - en de hele zaal gaat staan - dan moet je sterk in je schoenen staan om te blijven zitten." 

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Manipulatie
- De meest voorkomende manier van manipulatie in de kerk
- De 7 kenmerken van een manipulatieve kerkcultuur
- Als je in dit artikel je dominee of voorganger herkent: PAS DAN OP!
- Relativeer het Gezalfde des Heeren denken
- Durf de 'Bijbel' ook eens niet te gehoorzamen
Meer over Manipulatie »

Reacties

R
Macht en manipulatie zijn middelen, die gehanteerd worden als de gewenste doelen kennelijk niet op een normale wijze gehaald kunnen worden. Het verstoort de eenheid en maakt de gemeente ziek. Het lichaam functioneert niet en de vrucht blijft uit. Als je met lood in je schoenen naar je dienst gaat omdat veranderingen uitblijven ondanks jouw positieve inzet, denk er dan serieus over na om richting uitgang te gaan. Wacht niet te lang, want je energie verdwijnt als sneeuw op een warme lentedag en kan je lichaam ziek maken!!
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher