Henk Bouma

God

06 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Hoe in een Utrechtse 'probleemwijk' een groeiende kerk ontstond

Henk Bouma ving met zijn gezin een Afghaanse jongen op. Inmiddels komen in zijn wijk iedere zondag meer dan honderd christenen samen. “God gaat Iraniërs en Afghanen gebruiken om Nederlanders het evangelie te vertellen,” zegt de kerkplanter uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland. De kerk Huis van Vrede hoopt binnenkort een moskee te kopen “om daar te vieren wie Jezus is”.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

“Door ervaringen heb ik mogen inzien dat de God met wie ik ben opgevoed er ook voor mij wil zijn,” vertelt Henk. “Telkens werden de juiste mensen op mijn pad gebracht, waardoor ik wist: ‘Er is een God die mijn leven in Zijn handen heeft.’ Zo was ik als student erg geïnteresseerd in seculiere filosofie en het werk van schrijver Franz Kafka. Met een groep gasten besloot ik op reis te gaan naar Praag, de stad waar Kafka woonde en werkte. In onze auto was nog één plek vrij die op het laatste moment werd gevuld. Halverwege de reis ontdekte ik dat die jongen christen was. Uitgerekend op die reis bracht God een volgeling van Jezus op mijn weg.

Later verhuisde ik naar Londen en vroegen mensen van een kerk mij om bij hen in huis te komen wonen. Deze mensen hebben mij geholpen om Jezus te blijven volgen.” In de Britse hoofdstad kreeg Henk een steeds groter verlangen om te vertellen wie Jezus is. “Om daar een fulltime missie van te maken ging ik op een gegeven moment aan de slag voor een christelijke organisatie. Het gekke is dat ik mij niet eens een evangelist voelde. Ik ging heel onvoorbereid aan de slag. Toen ik anderen vertelde over een God die mensen liefheeft en wil redden, begon ik zelf ook na te denken: ‘Wat betekent die redding eigenlijk voor mijzelf?’”

"Voor christenen is de Nederlandse identiteit niet zo belangrijk. Onze identiteit ligt in Jezus Christus."

Inmiddels woon en werk je alweer een tijdje in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Hoe ben je daar terechtgekomen?
“In Londen was ik zo’n dertien jaar actief als evangelist. Nederland kwam in beeld toen een dakloze vrouw uit Nederland bij ons in huis kwam wonen. Regelmatig kwamen ook haar Nederlandse vriendinnen op bezoek. Door deze moslimmeiden raakte ik meer en meer geïnteresseerd in de Nederlandse samenleving. Ze maakten duidelijk dat er in mijn geboorteland grote polarisatie was ontstaan tussen moslims aan de ene en niet-moslims aan de andere kant. Wat mij opviel was dat kerken in Nederland niet duidelijk stelling innamen. Alsof er geen ‘derde weg’ was. Met die derde weg bedoel ik het evangelie. Niet onze nationale identiteit, maar onze identiteit in Jezus Christus. Vervolgens hoorde ik via via dat een kerk in Utrecht op zoek was naar iemand die de kloof tussen ‘kerk’ en ‘moskee’ wilde verkleinen. Toen dacht ik: ‘Hé, misschien is dat iets voor mij.’”

Hoe kwam die polarisatie dan tot uiting?
“In Engeland wordt nauwelijks gedacht in termen als ‘jij bent Turks’ of ‘jij bent Brits’. In Nederland werd er veel gesproken in bewoordingen als ‘onze samenleving wordt overspoeld door buitenlanders’. In discussies over de multiculturele samenleving laten we ons als christenen nog te veel verleiden door degenen die de toon van het debat zetten, op links en op rechts. Maar als christenen zijn we niet van deze wereld en moeten we heel duidelijk kunnen zeggen: voor ons gaat het om Jezus. Voor ons is de Nederlandse identiteit dus niet zo belangrijk. Onze identiteit ligt in Jezus Christus.

Ik weet nog goed dat ik op mijn eerste werkdag hier in Utrecht een groepje mensen uit een van de kerken uitnodigde om mee te gaan naar een moskee. Met zo’n 15 mensen uit die kerk kwamen we daar aan voor een rondleiding. Een van die mensen zei op een gegeven moment tegen de imam: ‘Kunnen jullie je ook niet eens een keer aanpassen?’ Die man antwoordde vervolgens: ‘Aanpassen waaraan?’ Dat vond ik een gevatte opmerking. Alsof de Nederlandse nationaliteit een statisch ding is.”

Je bent met een duidelijke missie naar Utrecht gekomen. Wat wil je bereiken?
“Vaak krijg ik de vraag: ‘wil je mensen bekeren tot het christendom?’ Ik kan mensen niet bekeren, dat kan alleen God. Het enige dat ik kan doen is het verhaal van Jezus vertellen. Ondertussen mag ik naar verhalen van anderen luisteren waarin ik ook tekenen van genade herken. Ik mag met respect naar anderen luisteren God zien werken in levens van anderen, ook in het leven van moslims. Maar ik ben er volledig van overtuigd dat het verhaal van Jezus Christus het ware verhaal is. Mijn bijdrage aan de dialoog tussen moslims en christenen is dan ook Jezus Christus.”

"Wat mij in mijn begintijd opviel was dat er in Kanaleneiland veel vrijwilligerswerk wordt verricht. Maar ik miste een groep mensen die samen Jezus aanbidt."

Toen je in Kanaleneiland kwam wonen was Huis van Vrede er nog niet. Hoe is deze geloofsgemeenschap ontstaan?
“Wat mij in mijn begintijd opviel was dat er in Kanaleneiland veel vrijwilligerswerk wordt verricht. Maar ik miste een groep mensen die samen Jezus aanbidt. En dat laat volgens mij heel goed zien wat de motivatie van al dat vrijwilligerswerk is. In een viering komt tot uiting dat Jezus in het centrum van ons leven staat. Ik vind het belangrijk dat dit zichtbaar is. Je kunt niet alleen goed werk doen zonder als ‘familie’ te vieren wie Jezus voor jou betekent.

Op een gegeven moment kwam een dakloze, Afghaanse jongen bij ons in huis wonen. Hij nam zijn vrienden mee. En ook die vrienden namen hun vrienden mee. Later is daar ook een groep Iraniërs bijgekomen, omdat hun talen aan elkaar zijn verwant. Vervolgens heeft Huis van Vrede een regiofunctie gekregen voor Afghanen en Iraniërs. We hopen en bidden dat zij het goede nieuws van Jezus weer doorgeven aan anderen, ook aan Nederlanders en Marokkanen. Onlangs nam een Afghaanse jongen zijn Nederlandse collega mee naar de kerk. Dat is prachtig!

We zijn begonnen in kleine huiskringetjes. Later huurden we een zaaltje in een school en nu komen we tijdelijk bijeen in een bibliotheek. Binnenkort hopen we een eigen gebouw te kopen.”

Hoe zie je God aan het werk in Kanaleneiland?
“Een tijd geleden ontmoette ik een huilende mevrouw op straat. Ik sprak haar aan en vroeg waarom ze huilde. Vervolgens wees ze naar haar kapotte fiets. Maar ik dacht: ‘Dat kan het niet zijn. Er zit meer achter.’ Ik nodigde haar uit om mee te gaan naar mijn vrouw en erover door te praten. Uit het gesprek dat volgde bleek dat ze een week daarvoor naar Nederland was gekomen om geld te verdienen met babysitten. Totdat bleek dat haar baan niet bestond uit babysitten, maar uit prostitutie. Met haar zijn we op haar ‘baas’ afgestapt. Hij heeft haar paspoort teruggegeven. Dankzij hulp van mensen uit de buurt konden we voor deze vrouw een vliegticket kopen om terug te gaan naar haar moeder.”

Henk maakt duidelijk dat het delen van de vrede van Jezus geen vrijblijvende boodschap is. “Het goede nieuws is het verschil tussen leven en dood. Wie Jezus leert kennen, leeft voor eeuwig in Zijn vrede. Daarom neem ik kansen om daarover te vertellen heel serieus. Ik heb een vriend gehad die ik een paar jaar lang vier of vijf keer per week bezocht. Toen hij overleed was er een bijeenkomst in een moskee om zijn leven te herdenken. Toen dacht ik: ‘eigenlijk heb ik deze man niet duidelijk verteld wie Jezus Christus is.’ Daar had ik op dat moment enorm veel spijt van.”

Welke les heb je geleerd sinds je in Utrecht actief bent?
“God heeft mij niet gered omdat ik goed ben, maar omdat God van mij houdt. Hij is ontzettend liefdevol en geduldig. Zo wil ik mij ook opstellen tegenover anderen. Ik heb de neiging om neer te kijken op anderen. ‘Jij doet het niet goed.’ Maar zo behandelt God mij ook niet. Uiteindelijk is het alleen de onvoorwaardelijke liefde van God die overwint. Ik denk wel eens dat God mij heeft uitgekozen om dit werk te doen omdat ik anders zou vergeten wie Hij is.”

Lees hier meer over het werk van Huis van Vrede.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

"Soms voelden we ons superieur binnen de reformatorische gezindte"

Binnen no time een kerk opbouwen na een kerkscheuring. De hersteld hervormden zijn erin geslaagd. “Maar zijn we God in onze ijver vergeten?,” vragen SGP-senator Diederik van Dijk (rechts op de foto) en ds. P. den Ouden (links) zich hardop af. De Hersteld Hervormde Kerk is volwassen geworden, maar een belangrijke vraag ligt volgens hen nog open: wat had God te zeggen door middel van de aangrijpende kerkscheuring in 2004? “Als hervormden voelden we ons soms superieur binnen de reformatorische gezindte,”...

Wat christenen kunnen leren van Stephen Hawking

Natuurkundige Stephen Hawking is deze week overleden. Hij wordt de grootste wetenschapper na Einstein genoemd. Wat kunnen wij als christenen leren van hem, ook al was hij atheïst. En wat moeten we naast ons neerleggen? Wetenschapper Tom Zoutewelle geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht.  Bekijk het gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:

ChristenUnie Utrecht vertelt modern Sint Maartenverhaal in campagnefilmpje

De ChristenUnie in Utrecht heeft deze week een ludiek campagnefilmpje gelanceerd. Daarin vertolkt lijsttrekker Maarten van Ooijen zijn naamgenoot Sint Maarten in het Utrecht van nu. Met de bekende rode cape van Sint Maarten rijdt hij op een wit paard door de stad, over de Oudegracht en in de fietsenstalling, om moderne ‘goede daden’ voor de stad te doen. Van Ooijen: “we hebben een modern St. Maarten verhaal gemaakt!”Sint Maarten is een bekende heilige uit de vroege middeleeuwen. De legerofficier deelde...
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

Is de kerk een plaats waar we alleen nog maar succes delen?

Radio-dj Stephan doorbrak onlangs een taboe: eerlijk zeggen dat je niet lekker in je vel zit. "Is het in de kerk niet hetzelfde? Proberen we ook daar netjes onze maskers op te zetten?," vraagt blogger Leenard Kanselaar zich af. "Is de kerk verworden tot een plaats waar we alleen nog maar succes delen? Of moet de kerk een plaats zijn waar we elkaar zien, toegeven dat het klote gaat, en dat dat er mag zijn. Een beerput zijn waarin we tegen elkaar zeggen: 'ik begrijp het niet, waar is God?'" Het fragment van radio-dj Stephan...

Een dankbare les in moeilijke tijden

Afgelopen jaren is er veel gebeurd in mijn leven: paniekaanvallen, verlies van mijn baan, verhuizing, slapeloosheid, verlies van mijn vader en ook mijn beste vriend, afgekeurd worden, en dan nu de diabetes. Daarnaast heb ik nog klachten waarvan de oorzaak nog niet gevonden is en waarvoor ik hoop een verwijzing te krijgen voor het ziekenhuis. Ik durf wel te zeggen dat de afgelopen 5 jaar erg zwaar zijn geweest. Deze week sprak ik iemand die het bijzonder vond hoe ik nog steeds in God geloofde na dit alles. Het was hem opgevallen dat ik mijn gelo...
Vakanties
Hier adverteren?

Corlien Doodkorte in CIP Podcast over haar ziekte: "Ik schreeuwde het uit naar God"

Corlien Doodkorte was doodziek. Totdat ze wonderbaarlijk werd genezen en opstond uit een rolstoel. Ze heeft een diep en aangrijpend verhaal. Helemaal omdat ze niet alleen wonderbaarlijk werd genezen, maar nu weer ziek is. - Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher. Ze lag in bed, het was tegen elf uur. “Ik draaide me om om te gaan slapen. Toen kreeg ik enorme pijn op mijn borst. Ik transpireerde en spuugde. Ik zei: je moet een dokter bellen. Ik wist gelijk: er is ie...

Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?

Ik heb een paar keer aan de beademing gelegen. Met had geconstateerd dat het zuurstofgehalte van mijn bloed te laag was. Daar moest ik gisteren aan denken toen we in de kerk aan het bidden waren. Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?Hoeveel goede zuurstof adem ik in? Of leef ik van veel vervuilde lucht? Bidden is inademen en uitademen.Daar hadden we het over in de dienst.Adem in- adem uit. Bidden is inademen en uitademen. Zo begon ooit het leven.Met inademen en uitademen.De eerste was God. Hij zorgde voor zuurstof...
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

Geloofstoerusting en Stichting Jij daar! organiseren Paas Singin

“Het paasverhaal zette het hoofd en hart van Paulus in vuur en vlam. De opstanding laat zien dat de dood van Jezus geen straf is voor wat Hij heeft gedaan. Het offer van Jezus is genoeg voor de zonden van de hele wereld.” Dit was de boodschap van Marcel Vroegop tijdens de Paas Sing-in in Barneveld afgelopen jaar. Ook dit jaar organiseren Geloofstoerustingen Stichting Jij daar! een Singin. Dit keer is jong & oud van harte welkom op 2 april (20:00 uur) in Sporthal West (Veenslag 72-A) in Veenendaal. Een...

"God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood"

Stephen Hawking was een wereldberoemde wetenschapper met een oneindig geloof in een logische verklaring voor alles. Dat schrijft Volkskrant columnist Bert Wagendorp naar aanleiding van zijn overlijden, vorige week. "God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood." "Niet God, niet het toeval, maar de logica zorgde ervoor dat hij gedurende zijn 76-jarige leven uitgroeide tot een beroemde natuurkundige." Stephen stelde de belangrijke vragen over wie wij zijn, waar wij zijn en waarom. "Oude vragen, die ooit van een antwoor...
CIP+

Wees niet te volgzaam in je eigen kerk

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er dingen niet in de haak zijn? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: neem als christen je verantwoordelijkheid. Johan vertelt over hoe hij zich in zijn kerk steeds vaker begon te af te vragen: zoals het geloof hier beleefd wordt, hoor ik daar wel helemaal bij? Zoals er in deze kerk met mensen wordt omgegaan, is dat wel mijn manier van doen? ...

Waarom John Legend zijn geloof in God verloor (maar nog wel fan van Jezus is)

John Legend is een van de meest beroemde R&B artiesten in de wereld. Hij leerde zingen in de kerk en was jarenlang christen. In een interview met Relevant Magazine vertelt hij over zijn geloof. Hij beschouwt zichzelf niet meer als religieus, zo vertelt hij. Toch is hij nog wel onder de indruk van Jezus. Sterker nog, in het gesprek vertelt hij dat zijn muziek misschien wel meer dan ooit in lijn is met het leven van Jezus. Ook al is hij zijn geloof in God verloren. Geloof verliezenJohn Legend vertelt in het gesprek hoe het zover gekomen is dat hij z...

Eline Rosenhart: "In iedere generatie staat een Jodenhater op"

“In Israël word ik voortdurend met de gevolgen van de Holocaust geconfronteerd. Die collectieve herinnering komt telkens weer naar boven.” Eline Rosenhart woont alweer zes jaar in de Israëlische stad Tel Aviv. Ze heeft een tweeluik geschreven over Hadassah. De ene Hadassah leeft ten tijde van het Perzische rijk en gaat een confrontatie aan met de koning, de ander is een jong meisje in Hamburg dat in 1938 vlucht naar Amsterdam. CIP.nl sprak met de auteur over haar roman ‘Ik zal verborgen zijn.’ Je s...
CIP+

Wanneer het tijd wordt om de uitgang van je kerk te zoeken

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er veel controle is en manipulatie? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: wees op je hoede voor manipulatie.  Manipulatie vindt overal plaats. In je werk, thuis, in je kerk. Er zijn altijd mensen die je een bepaalde kant op willen duwen. De vraag is wanneer dat uit de hand loopt. Johan: "Kijk eens naar je kerk en vraag jezelf af: 'Hoe ik me...

Syrische oorlog: in Damascus staan christenen doodsangsten uit

Het militair offensief dat op dit ogenblik in Syrië aan de gang is, treft niet alleen de inwoners van de regio Oost-Ghouta, maar ook die van het nabijgelegen Damascus. De raket- en mortierbeschietingen op de hoofdstad duren voort. Ook de christelijke wijk aan de oostelijke rand van de oude stad krijgt het zwaar te verduren, meldt Kerk in Nood.Pater Andrzej Halemba is de projectverantwoordelijke voor het Midden-Oosten van de pauselijke stichting en wereldwijde hulporganisatie Kerk in Nood. Hij vertelt: "De toestand is bijzonder ernstig. D...

CHE en HKU starten nieuwe minor Worshipleader

Muziek neemt een steeds prominentere plaats in de kerk. Om die reden starten de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) in september 2018 met een nieuwe Kies-op-maat-minor: Worshipleader. De minor wordt aangeboden in Utrecht en zal geheel in het teken staan van muziek in relatie tot religie.Veel hbo-studenten volgen Kies-op-Maat-minoren in het kader van hun eigen hbo-opleiding en kunnen deze bij een andere onderwijsinstelling volgen. De minor Worshipleader is voor studenten van alle hogesc...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher