Dr. M. C. Mulder

God

05 maart 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom christenen in gesprek gaan over hun kijk op Israël

‘Israël’ is een gevoelig thema in christelijk Nederland. “Sommigen zetten meteen hun hakken in het zand als het hierover gaat. Daarom organiseren we een studiedag waar ruimte is voor verschillende visies,” vertelt dr. M. C. Mulder. De docent judaica en Nieuwe Testament blikt vooruit op de studiedag ‘Israël en de kerk: visie en perspectief’.

In de diverse kerken van gereformeerd belijden wordt verschillend tegen Israël aangekeken. Hoe komt dat bijvoorbeeld tot uiting?
“Deputaten Kerk en Israël van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) schreven een visiedocument over de verhouding van de kerk met Israël onder de titel: ‘Voorgoed verbonden’. In de Protestantse Kerk (PKN) wordt de ‘onopgeefbare verbondenheid’ met Israël in de kerkorde beleden,” maakt Mulder duidelijk. “Maar er rijzen vragen over deze ‘verbondenheid’. Waar is die op gebaseerd? En wat zouden de consequenties daarvan moeten zijn? In de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) is er wel meer aandacht voor Israël de laatste jaren, maar werd in de generale synode het besluit genomen vooralsnog niet een apart deputaatschap ‘Kerk en Israël’ op te richten. In de Landelijke Vergadering (LV) van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) is wel uitgesproken dat de verbondenheid met Israël beter gestalte dient te krijgen. Maar om dit concreet in te vullen door bijvoorbeeld een verbinding te zoeken met het Centrum voor Israëlstudies, waarin de CGK, de GZB en de CHE participeren, ging de meerderheid een stap te ver.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

l
Waarom het wiel weer gaan uitvinden. Informeer eens bij Christenen voor Israel in Nijkerk. Daar is door de jaren heen zoveel expertise opgedaan. Werk met deze organisatie samen , nodig sprekers uit. Ze geven brochures, boeken en lezingen. En er is een prachtig nieuw Israel gebouw waar U van allen hartelijk bent uitgenodigd.
REAGEER
Rom. 2:28: een echte Jood is een geestelijke Jood,

Rom. 10:12: er is voor God geen verschil tussen Jood en Griek,

2 Kor. 6:16: de gemeente van Christus is de tempel van de levende God,

1 Petr.2:9: de gemeente van Christus is Gods uitverkoren volk en ook zijn eigendom; zij bestaat uit geestelijke koningen en priesters.

Er zijn nog vele andere teksten die wijzen op Gods plan met zijn geestelijke volk en volstrekt niet met het natuurlijke volk Israël.E
Misschien zou u uw ogen kunnen openen voor wat er de laatste 100 jaar allemaal is gebeurd met de Joden en Israël. Die God die een eeuwig verbond maakte met Abraham is onveranderlijk en zal nooit laten varen wat Zijn hand begon. Dat geldt allereerst van Zijn eerstgeboren volk Israël. Wij zijn geënt op die olijftak.
Toon meer antwoorden (7)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher