Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

Auteur: Willem J. Ouweneel

De zondagsheiliging: wat moeten we ermee?

Onlangs las ik op de site winkelrust.nl het volgende: ‘Dankzij Winkelrust kan de zondag de speciale dag blijven die het is voor veel mensen. Een dag van rust, reflectie en bezinning. Een dag die anders is dan alle andere dagen. Winkelrust beantwoordt aan de Bijbelse notie dat er zes dagen gewerkt wordt en dat de zondag een rustdag is.’

Dit is een interessante uitspraak. Ook ik hecht aan de zondag als een speciale dag – het is de dag van de opstanding van Christus en van de uitstorting van de Heilige Geest – en voor mijn part als een ‘dag van rust, reflectie en bezinning’. Maar in de laatste geciteerde zin gaat Winkelrust duidelijk over de schreef. Wat de Bijbel leert is dat Israël zes dagen moest werken en dat de zevende dag (de zaterdag, de sabbat) de rustdag was en is. Winkelrust beweert dat dit de zondag is. Dat is theologisch gewoon onjuist: (a) Nergens leert de Bijbel dat de zaterdag heeft afgedaan als de rustdag voor Israël. (b) Nergens leert de Bijbel dat de sabbat verhuisd is naar de eerste dag der week. (c) Het Nieuwe Testament licht de zondag eruit als een bijzondere dag voor christenen, maar nergens wordt geleerd dat de zondag een (verplichte of vrijwillige) rustdag is.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Zondagsrust
- Zondagsrust leert ons vertrouwen op God
- "Op zondag absoluut niet sabbatswetten toepassen"
- Wat als je baas wil dat jij op zondag gaat werken?
- Jan Krooneman strijdt voor behoud zondagsrust: "We bewaken het christelijke karakter van Elburg"
- Video: houden christenen in Barendrecht zich aan de zondagsrust?
Meer over Zondagsrust »

Willem Ouweneel
- Coronavirus: storm in een glas water of teken van de eindtijd?
- Waarom de coronapaniek mij beangstigt: met een kanon wordt op een mug geschoten
- De 'eindtijdkrant' van Jaap Dieleman: een klap voor fatsoenlijke bijbeluitleg
- De Nashvilleverklaring: wel of niet ondertekenen?
- Wat doen we met de homo's in de kerk?
Meer over Willem Ouweneel »

Reacties

B
Dag Willem,

Wel Tora van kracht (eens), dus shabbath vieren en geen zondag. Maar dan stel je dat de shabbath alleen voor Israel geldt. Wat een onlogische gedachte, we volgen Yeshua, de Handelingengemeente, waar de moadiem werden gevierd en dan zouden we geen shabbath moeten houden?

Kun je dat even nader toelichten?

Shabbath shalom,

Ben Kok (joods-chr. pastor)
H
De wet is gegeven aan het volk Israël om heilig te leven. In Christus is de wet vervuld. Dit betekent letterlijk dat de wet, die straf impliceert, haar kracht heeft verloren voor wie in Christus leven. Onze Heiland en Verlosser heeft de straf namelijk al voor ons gedragen. Twee keer veroordelen voor dezelfde overtreding is niet mogelijk. De Sabbat houden was vastgelegd in de 10 geboden. Deze dag diende geheiligd te worden. In Christus zijn we geheiligd en is het niet langer nodig een dag (de Sabbat) te houden.
Toon meer antwoorden (10)
Toon meer reacties (14)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen