Willem Ouweneel

God

22 februari 2018 door Willem J. Ouweneel

Wat is ‘erfzonde’?

Ik kreeg een vraag over de ‘erfzonde’, een thema waarover nogal wat misverstanden bestaan. Om te beginnen: Adam werd een zondaar doordat hij zondigde; bij zijn nazaten is het andersom: ‘Adamieten’ zondigen doordat zij zondaars zijn, oftewel: doordat zij een zondige natuur hebben. Om van die macht van de zonde af te komen moet een mens getransformeerd worden tot een ‘nieuwe’ mens (Ef. 4:24).

Een zondaar kan alleen maar zondigen; zelfs zijn ‘goede’ daden zijn alleen maar ‘dode werken’ (Hebr. 6:1; 9:14; vgl. Jes. 64:6). Zondigheid is zijn natuur. De Bijbel spreekt vele malen over deze ‘natuurlijke’ zondigheid van de mens (Gen. 6:5; 8:21; Job 14:4; 15:14; Ps. 14:1-3; 51:7; 58:4). In Efeze 2:3 geeft het woord ‘natuur’ al aan dat het gaat om wat wij ‘van nature’, dus door geboorte zijn. Daarbij gaat het echter niet om de geschapen, maar om de gevallen natuur van de mens. Als wij zeggen: ‘Van nature ben ik een denkend wezen’, gaat het om onze geschapen natuur; als wij zeggen: ‘Van nature ben ik een leugenachtig wezen’, gaat het om onze gevallen natuur. De twee moeten zorgvuldig onderscheiden worden. Wat zondaars ‘van nature’ doen gaat in tegen hun oorspronkelijke geschapen natuur (vgl. Rom. 1:22-27). Het begon met een zondige daad (Gen. 3), die Adams natuur werd. Deze natuur werd vervolgens de natuur van elke nakomeling, en in alle nakomelingen leidde en leidt deze zondige natuur tot hun persoonlijke zondige daden.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

P
Willem, begrijp ik hieruit: "Als een kind vlak voor (of na) de geboorte sterft, dat het in de hemel is? Hij/zij heeft nog niet daadwerkelijk gezondigd. De Dordtse leerregels spreek daar toch ook over? Groet, Piet
A
Ja. Want God zorgt voor kinderen tot hun twaalfde jaar en zeker voor kinderen van onbekeerde ouders. Sorry dat ik nu even niet kan vinden waar het in de bijbel staat, ik dacht Jesaja.
Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (15)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher