orgaandonatie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

15 februari 2018 door Dr. Jos de Keijzer

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel.

De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan letterlijk mensen dood die gered zouden kunnen worden met een orgaantransplantatie. Dus ik kan het wel een beetje begrijpen. D66 speelt ook wel een beetje dubbelspel, lijkt me, aan de ene kant de maximale individuele vrijheid van het individu voorstaan, maar dan gelijk ook, uh, eigenlijk helemaal niet! Je lichaam behoort de overheid toe, tenzij… 

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Orgaandonatie
- Donor worden of niet? Als christen kun je het er maar moeilijk mee hebben!
- Moeten we nou vóór of tegen de mogelijk nieuwe Donorwet zijn?
- Waarom pastoor Jan-Jaap fel tegen de nieuwe donorwet is
- Waarom dominee Ernst Leeftink de donorwet toejuicht
- Terugluisteren: Hoe bespreek je bezwaren over orgaandonatie met anderen?
Meer over Orgaandonatie »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
In dit stuk lees ik termen als: "Maar… wat als ONZE DOOD nu ten goede kan komen aan de ander?" ; "de overheid beslag legt op onze lichamen zodra we DE PIJP UIT zijn"; "Wat is er mooier dan IN DE DOOD een redder te zijn". LET WEL.. een dode kan NOOIT een donor zijn. Een orgaandonor is niet 'de pijp uit': hij leeft, zijn hart klopt, zijn bloed stroomt en er is vaak sprake van bewustzijn, zelfs al lijkt de persoon 'hersendood'. De voorlichting schiet schromelijk te kort! Op het moment dat (bv) het hart wordt uitgenomen, dan pas sterft de donor.
C
Beste Agnes, jammer dat er neg. ervaringen in jouw relaas doorschemeren. Het is niet waar dat patiënten altijd met een “kloppend” hart voor orgaandonatie gaan. Ik kan het weten, want ik ben zelf een aantal keren direct betrokken geweest als zorgverlener bij een procedure. Het is sterk afhankelijk van de organen die gedoneerd worden. Daarnaast kun je discussiëren over de vraag wanneer iemand “gestorven” is. Een ding is zeker, er is totaal geen hersenactiviteit meer op het moment van donatie. Voorlichting is idd belangrijk, voor een ieder!
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (11)