Remmelt Meijer

God

15 februari 2018 door Jeffrey Schipper

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op.

Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef er verschillende blogs over. Waarom is het volgens jou te simpel om te stellen dat kerkverlaters afhakers zijn?
“De groep grensgangers die ik sprak is enorm divers. De één gelooft meer dan ooit te voren, bij een ander staat geloof op een lager pitje. De meesten hebben niet definitief de kerkdeur achter zich dichtgedaan en zijn vooral erg zoekende. Een deel van de grensgangers ervaren dat hun relatie met God binnen de kerk niet groeit. Dit is geen momentopname. De mensen die ik sprak hebben de kerk vaak na een jarenlang zoekproces verlaten. En ik hoor ze zeggen: ‘Sinds dat moment heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar het is toch echt de werkelijkheid.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

R
Is het niet verdrietig dat het lichaam van Christus (De Gemeente),

Zo vaak verscheurd wordt door interne ruzies en problemen waardoor gemeenteleden op den duur afhaken? Ik heb er in 45 jaar veel zien komen en veel zien gaan. Leiderschap neemt hierbij een belangrijke plaats in. De gemeente is, als het goed is, een welsluitend geheel als bedoeld in Efeze 4 : 11 t/m 16. Maar wat ik zie is vaak eenzijdig leiderschap met een top down cultuur, waardoor er geen sprake is van een gezamenlijke beleving, waardoor de gemeente een zachte dood sterft !!!
REAGEER
J
Janny vogelaar. Wat een meningsverschillen petrus maakte zich ook druk over anderen.maar Jezus zei. Wat gaat dat jou aan. Volgt gij mij.
REAGEER
B
De oorzaak van het "grensganger zijn" zou in de hypocrysie en de ongeloofwaardigheid van de kerken liggen, zeer herkenbaar.

Ik lees niets over enige oplossing van dat probleem Remmelt !

En het probleem is levensgroot, gezien e leegloop en de groei van grensgangers, die best wel graag een kerk zouden hebben, maar ik weet er geen, waar ik naar verwijzen kan, noch voor mezelf, noch voor een ander.

Wat ik over houd, is ons netwerk rondom de tora-yeshua.nl website, zie aldaar, ook voor mijn contactgegevens.

Bel gerust es,

shalom,

Ben Kok
Toon meer antwoorden (9)
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher