Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 februari 2018 door Willem J. Ouweneel

Moeten we nou vóór of tegen de mogelijk nieuwe Donorwet zijn?

Dezer dagen hebben we het allemaal weer over orgaandonors omdat de initiatiefwet van D66 voor een actief donorregistratiesysteem (ADR), die in september 2016 was aangenomen door de Tweede Kamer. Aanstaande dinsdag wordt het wetsvoorstel in stemming gebracht in de Eerste Kamer. Wat moeten we hopen dat er uitkomt? Moeten de christelijke partijen bij voorbaat tegen zijn omdat het wetsvoorstel van D66 kwam? Of moeten zij het op zijn eigen merites beoordelen?

Eerlijk gezegd ben ik nogal geschokt door allerlei gevoelsmatige argumenten die gebruikt zijn. Zoals dit: ‘Het lichaam is niet van de overheid of van artsen, maar van mensen zelf, door God aan hen gegeven.’ Maar (a) dat zou ook onder een ADR-wet het geval zijn! Niemand wordt gedwongen zijn organen beschikbaar te stellen. (b) In zekere zin beschikt de overheid allang over de lichamen van gestorvenen: die moeten binnen zoveel tijd begraven of gecremeerd worden. (c) Onder de ADR-wet houden de nabestaanden het laatste woord.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Orgaandonatie
- Donor worden of niet? Als christen kun je het er maar moeilijk mee hebben!
- Is orgaandonatie Bijbels?
- Waarom pastoor Jan-Jaap fel tegen de nieuwe donorwet is
- Waarom dominee Ernst Leeftink de donorwet toejuicht
- Terugluisteren: Hoe bespreek je bezwaren over orgaandonatie met anderen?
Meer over Orgaandonatie »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
'Zo’n 150 mensen overlijden per jaar doordat zo’n orgaan niet tijdig ter beschikking komt', staat in het artikel. Dit is niet helemaal correct. Deze mensen overlijden aan een ernstige ziekte of gebrek.

Jannie de Klein-Beekelaar
De vraag is dan ook nog of al die 150 mensen gered zouden zijn met een donororgaan. Afstotingsproblemen leiden vaak alsnog tot de dood. M.i. zou het een veelvoud meer levens sparen als met alle middelen het alcohol- en tabaksgebruik terug gedrongen wordt.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (3)