John Lapré

God

09 februari 2018 door Hendriëlle de Groot

"De Bijbel zegt niets zegt over duurzame relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht"

Homoseksueel. Je mag het wel zijn, maar niet in de praktijk brengen, is een veelvoorkomende opvatting in christelijk Nederland. Is dat terecht? Wat zegt de Bijbel daarover? Is homoseksualiteit inderdaad een gruwel in de ogen van God? In de tweede video beantwoordt John Lapré dit soort vragen, naar aanleiding van zijn boek De veilige kerk, in gesprek met Rik Bokelman.

Hoe wordt er doorgaans gereageerd op een coming out? “Je ziet over het algemeen dat daar redelijk goed mee om wordt gegaan, maar dat het wat moeilijker ligt in reformatorische en evangelische kringen.” Eerst is er een schokgolf: wat gebeurt hier? Als mensen zijn bekomen van de schrik, is de reactie ‘je mag het wel zijn, maar het niet doen’. Terwijl de Bijbel dat onderscheid niet maakt, volgens John. “Dan zie je toch dat mensen uit de gemeente worden gestoten of zich zodanig onveilig voelen dat ze zelf uit de gemeente stappen. Ik denk dat dat ongelooflijk jammer is, een gemiste kans.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Homoseksualiteit
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- Christelijke homo (21) stopt met 'verplicht' celibatair leven
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
Meer over Homoseksualiteit »

Reacties

J
Ik lees in de Bijbel: 'U mag niet slapen met een mannelijk persoon, zoals u met een vrouw slaapt. Dat is een gruwel.' (Lev. 18:22) Ik lees er niet bij: Tenzij er sprake is van een duurzame relatie heeft van liefde en trouw. Als dit verbod niet in deze situatie zou gelden, is het vreemd dat de Bijbel het er niet bij vermeldt. In ieder geval in de tijd van het NT, bestond het homo-huwelijk al. Keizer Nero was getrouwd met een man. Paulus kende dus homo-relaties van liefde en trouw. Toch trekt hij categorisch, zonder enig voorbehoud de lijn door van Leviticus naar zijn tijd. In de geest van de beslissing van het apostelconvent van Jeruzalem (Hand. 15:20). Daar hebben de apostelen o.l.v. de Heilige Geest besloten: Christenen zijn niet verplicht de sabbat te houden maar wel zich van seksuele relaties te onthouden die zich onttrekken aan de tucht van de Schrift (zoals in Lev. 18). Laten we hier geen verwarring over zaaien.
REAGEER
G
De Heere schiep ons als man en vrouw. De man moet zijn vader en moeder verlaten en zijn vrouw aanhangen. En er staat verschillende keren dat homo praktiseren voor God een gruwel is. Het staat zelfs op één lijn als je kinderen aan de afgoden offeren, incest, seks met dieren.... Leviticus 18:1-29.

Nergens in de Bijbel wordt er positief gepraat over een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Ik lees alleen maar negatieve teksten. En het feit dat ze zich niet kunnen voorplanten zegt ook genoeg.
REAGEER
R
Jezus ging inderdaad bij Zacheüs eten. Maar vervolgens bekeerde Zacheüs zich!
REAGEER
T
ROM 1:26

ROM 1:27

De bijbel is duidelijk genoeg
T
Er staat , dat de bijbel is geschreven in de heidense tijd waarin de mensen toen leefden.

Maar God was , in en blijft tot in eeuwigheid dezelfde en Zijn Woord is waarachtig. Toen en nu.
D
We moeten onderscheid maken tussen homofilie en homosexualiteit.

Mensen met homofiele gevoelens ontvangen in de kerk liefde en worden met gebed omringd, opdat zij een rein leven mogen leiden in de worstelingen die zij doormaken. De strijd die zij kennen is in wezen dezelfde als die singles kennen.Zij die samen willen leven worden ook met terechtwijzing en gebed gewezen op Jezus Christus,Die machtig is.

En ook heterofielen hebben hun strijd om oprecht en trouw te zijn. Moge de bril waarmee wij de Bijbel lezen die van de Heilige Geest zijn.
D
Een heel verstandige opmerking van A.K. Wallet. We moeten allemaal leren de Bijbel te lezen met "de bril" van de Heilige Geest. Tot nu toe hebben theologen over dit onderwerp er een janboel van gemaakt.
P
Helaas (b)lijkt er niet één door de heilige Geest verlichte bril te zijn... DE Waarheid (buiten die ene persoon die zich De Waarheid noemt) bestaat niet. Als we dat wat die ene Waarheid met woorden en daden predikte, namelijk LIEFDE, in alles centraal zouden stellen, zouden we niet zo krampachtig reageren op dingen en personen die niet in ons denkkader passen. Ook al gaat het tegen ons natuurlijke gevoel in. Want dat zou m.i. de grootste bottleneck weleens kunnen zijn.
Was het verbod op homoseksualiteit universeel of gold het alleen voor Israël?Lev. 18:22 "U mag niet slapen met een mannelijk persoon, zoals u met een vrouw slaapt. Dat is een gruwel." Het gaat hier dus niet om losbandigheid, dat is namelijk ook niet toegestaan voor mannen met vrouwen.Lev. 18:24: "U mag uzelf niet verontreinigen met al die dingen, want de heidenvolken die Ik vóór u uit ga verdrijven, hebben zich met al die dingen verontreinigd, zodat het land onrein geworden is." Het is dus universeel verkeerd!

John Lapré mag dan wellicht een ontwikkelde man zijn maar alleen al in het bovenstaande interview legt hij dingen heel dom uit. Je kunt ze zo weerleggen. het is als met velen: men wil met alle geweld het kwade goed praten. Maar Gods Woord zegt: dat we kwade niet goed moeten noemen en andersom.

Het mensdom is de dupe van ons voorgeslacht wat is begonnen in een gesprek met een door en door listig super intelligent wezen. Deze is ook de oorzaak dat we heden van een bril kunnen spreken. Onze strijd tegen de zonden die wij van en door natuurlijke drang gewaar worden is zeer divers in hevigheid. Het is ook de na-ijver van God die ons dit wil tonen. ( Exodus 20:5) Er is thans een escape, die niet werkt door Zijn Woord te pareren of in te korten! Hoe dichter wij Zijn troon naderen, hoe duidelijker Zijn hoog Heiligheid!

Kolossenzen 3:1-7 (BGT). In de1e verzen staat dat we geroepen zijn om te leven vanuit de hemelse wereld van God. Dus dat leren is een eerste vereiste.

Dan in vers 5 t/m 7:

"Laat je niet langer leiden door slechte verlangens. (....) Verlang niet naar verboden seks, of naar ander verkeerd gedrag op seksueel gebied. Verlang ook niet naar veel geld, want geld is een afgod. Mensen die toegeven aan zulke verlangens, zijn ongehoorzaam aan God. Hij zal hen daarvoor straffen. (......) Maar nu moeten jullie daar helemaal mee stoppen. "
A
Schepper God maakt duidelijk in Zijn Woord wat zondig gedrag is, en Hij zegt ook waarom, halleluja.

Sexualiteit is bedoeld om God te eren: NIEUW LEVEN (ga en reproduceerbaar)

Shalom
Het is heel jammer, maar een christen die ten koste van veel de keuze maakt om naar Gods principes en instructies te willen leven, gaat op een eerlijke manier om met de Bijbel. Koning David (de man naar Gods hart) dacht er mee weg te komen, buiten het gezichtsveld van het volk, een man te laten doden om de schijn van Godsvrucht aan hen te tonen om volgens de Wet van Mozes zijn relatie met Bathseba te legitimeren. En dit terwijl het uitsluitend lustgevoelens waren die hem op dit pad brachten. Ook David heeft loon in zichzelf ontvangen.J
Duurzame relatie? Wat verstaan we hieronder? Hechte vriendschap [

David Jonathan] prachtig! Of gaat het verder met praktiseren en bij een verbintenis en kinderen dan ook het gebod veranderen bij een duurzame relatie en zeggen: Eert uw vader en uw vader?
A
quote "Als je de sabbat niet houdt, moet je gedood worden, dan zijn er nog de kledingvoorschriften."

Wat een misverstaan van Gods Woord; er wordt gewoon voorbijgegaan aan het feit dat wij met het Nieuwe Verbond te maken hebben en niet met het Oude.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Dick deelde in de trein een profetie met zijn buurman

Dick van den Bos zat in de trein en kreeg een beeld voor een man naast zich. "Ik zag een portemonnee waarin muntgeld veranderde in briefgeld. God maakte me duidelijk dat de man een onderneming wilde starten en dat Hij hem wilde zegenen met financiële voorziening," laat hij weten via Facebook. "Dus ik vertelde het hem, en de man was helemaal in shock. Hij stond op het punt om een (sociaal) bedrijf beginnen en financieel was het heel krap. Ik mocht voor hem bidden en hij zei dat-ie heel erg bemoedigd was. Hij wilde weten hoe hij kon...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

ZELFontplooiing. Je krijgt er alleen maar meer dorst van…

We zijn er maar druk mee. Zelfontplooiing, het benutten van je eigen talenten, werken aan persoonlijke ontwikkeling en het streven naar ultieme vrijheid op het werk en natuurlijk ook privé. En als mensen vragen waar we over vijf jaar staan, noemen we datgene op waar we aan denken. En dat kunnen we dan vaak ook nog vrij makkelijk benoemen. Als we dieper inzoomen op het woord ‘zelfontplooiing’, komen we erachter dat het eigenlijk een bijzonder individualistisch woord is. In het boek 'De slag om het hart' van Herma...

Dit lied over lijden omwille van Jezus is prachtig!

Simon van Cyrene droeg het kruis achter Jezus aan. Hij lijkt daarmee op volgelingen van Jezus die moeten lijden vanwege hun geloof. 'Dit kruis leek zinloos, maar het was een zegen. Het heeft mijn leven richting God geleid.' Arie Maasland schreef het lied een jaar of zes geleden en heeft het in de achterliggende tijd opnieuw opgenomen. Een prachtig lied in deze lijdenstijd!
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Kamervragen over komst veroordeelde Palestijnse terroriste naar Amsterdamse kerk

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van de veroordeelde Palestijnse terroriste Rasmeah Odeh naar Amsterdam, hebben PVV-Kamerleden Machiel de Graaf en Gidi Markuszower donderdag schriftelijke vragen ingediend.Rasmea Odeh was actief voor het terroristische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In 1969 pleegde ze een bomaanslag op een Sufersal supermarkt in Jeruzalem. De 21-jarige Leon Kanner uit Netanya en de 22-jarige Edward Joffe uit Kaapstad kwamen bij deze aanslag om. Daarnaast vielen er negen gewonden.V...

Groep Afghanen wil meer weten over Jezus na tv-uitzending

Tv-uitzendingen van de christelijke satelliet-zender SAT-7 leiden regelmatig tot reacties uit de moslimwereld. "Onlangs belde een jongeman uit Afghanistan ons op," vertelt Panayiotis, directeur van SAT-7 PARS, gevestigd in één van de Golfstaten. "Tot hij één van onze programma's zag, had deze jongeman geen idee wie Jezus was," citeert God Reports. "Vanaf die uitzending was hij ontevreden over zijn eigen leven en wist hij instinctief dat er iets moest veranderen. Hij was erg onder de indruk geraakt van...
CIP+

Als je in dit artikel je dominee of voorganger herkent: PAS DAN OP!

In zijn indrukwekkende roman 'De Erfenis van Adriaan', dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, omschrijft auteur Johan Lock hoe zijn ogen werden geopend voor wie zijn voorganger Adriaan werkelijk was; een geniepige, negatieve en manipulerende leider. Herken je in dit boekfragment je eigen voorganger of dominee? Pas dan op! Fragment uit 'De erfenis van Adriaan': Wanneer hij mijn ouders bezoekt en ik ben toevallig thuis, hoef ik niet tussen de regels door te luisteren. Man en paard noemt hij dan, en mijn aanwezigheid ziet hij niet als...
Vakanties
Hier adverteren?

Terugkijken: Feike ter Velde over Billy Graham

'Geloof het niet als ze zeggen dat ik dood ben. Nee, ik leef... in het huis van mijn hemelse Vader.' Feike ter Velde citeert de woensdag overleden evangelist Billy Graham (99). "In dat geloof leefde hij, predikte hij en stierf hij," stelt de voormalig EO-presentator op zijn Facebookpagina. "Met grote waardering herinner ik mijn het interview dat ik voor de EO met hem mocht maken. Een onvergetelijke man!" In het Family7-programma Uitgelicht vertelt Ter Velde over de invloed en het leven van deze man. Bekijk het gesprek en klik hier vo...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Stress, overspannenheid en burn-out bij geestelijk leiders

Stress, lijkt wel een kwaal van de hedendaagse maatschappij, het komt steeds meer voor en helaas ook onder geestelijk leiders, dat wil zeggen voorgangers, oudsten en gemeenteleiders. Voor een deel is de oorzaak vaak heel praktisch, namelijk men heeft geen normale werkdagen. Je denkt 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar te moeten zijn en er is dan geen tijd voor ontspanning en weer opladen. Je hebt ook het gevoel dat er steeds meer van je wordt geëist, bijvoorbeeld omdat er in de gemeente te weinig mogelijkheden zijn...

De Dordtse Leerregels na 400 jaar: Gods vaste belofte

"Het jongste belijdenisgeschrift dat behoort bij de drie Formulieren van enigheid, wordt veelal afgekort met DL. Er is alle reden om die letters te duiden als ‘Dordts loflied’. De Zoon van Gods liefde, de gekruisigde Christus, komt op de plaats waar ik verloren moest gaan," schrijft ds. J. J. ten Brinke in de Waarheidsvriend. "Voor velen lijkt de uitverkiezing een donkere wolk. Des te opvallender is het dat je in de Bijbel helemaal geen tobbers over de uitverkiezing tegenkomt. We ontmoeten wel zangers die een loflied zingen en ve...

John Piper legt uit wat de essentie van liefhebben is

"De essentie van liefhebben is niet doen. De essentie van liefhebben is genieten – als God het doel is. ‘Laat het goud in het stof liggen, … de Almachtige zal je goud zijn, … dan zul je vreugde scheppen in de Almachtige, en je zult je gezicht tot God opheffen’ (Job 22:24-26)," zegt John Piper in een video van Geloofstoerusting. Bekijk de video en bezoek hier de website van Geloofstoerusting:
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...