Loron stam

God

05 februari 2018 door Jeffrey Schipper

"Een stam die offerde aan afgoden telt nu 25 kerkjes"

“In een stam in Ivoorkust werden voortdurend offers gebracht aan afgoden en voorouders. Momenteel zijn er meer dan 500 gelovigen verdeeld over ongeveer 25 kerkjes. Loron gelovigen evangeliseren met hun eigen Bijbelvertaling.” Dit vertelt Nanne Groot namens zendingsorganisatie New Tribes Mission (NTM). Hij werkte, samen met zijn vrouw Wilma en hun gezin, 15 jaar onder deze bevolkingsgroep. De organisatie die zich focust op het brengen van het Evangelie bij de onbereikte bevolkingsgroepen en stammen vierde vorig jaar haar 75-jarig bestaan.

De focus van NTM is om het Evangelie te brengen bij de onbereikte of minst bereikte stammen en bevolkingsgroepen. Kun je ter illustratie vertellen over één van de groepen die in de afgelopen 75 jaar door jullie is bereikt? Hoe zijn de vruchten van dit werk zichtbaar?
“Eén van die mensen is Hovare* uit de Loron stam in het uiterste noorden van Ivoorkust, West-Afrika. In zijn stam werden voortdurend offers gebracht om de afgoden, hun voorouders, tevreden te stellen. Het was nooit genoeg en het hield hen altijd arm. Hovare was op zoek naar de waarheid. God zag zijn zoektocht en hij kreeg verschillende dromen die zijn zoektocht nog meer intens maakten en hem leiden naar de zendelingen van NTM die in die tijd, rond 1990, vlakbij zijn dorp waren komen wonen. In één van die dromen had hij duidelijk een boek gezien en geloofde dat hij dit bij de blanke mensen kon vinden. Groot was zijn vreugde toen hij een eerste vertaling van Johannes in zijn taal zag. Ook groot was de verbazing van de zendeling die deze jongeman voor de allereerste keer ontmoette. Hovare was analfabeet maar leerde heel snel lezen in zijn eigen taal. Hij had een onverzadigbare honger naar Gods Woord. Hij hielp met de Bijbelvertaling, het maken van lessen en hielp vervolgens met lees- en schrijfonderwijs en Bijbelonderwijs. Door de jaren heen werd hij van onschatbare waarde voor het ontstaan van de Loron kerk in vele dorpen. God had hem voorbereid voor deze taak en wij mochten hem helpen als bruikbare vaten in Gods hand. Van hem kunnen we nu zeggen zoals ook van Abel: ‘hierdoor spreekt hij nog, nadat hij gestorven is’, want afgelopen jaar mocht hij naar Zijn HEER gaan. Momenteel zijn er meer dan 500 gelovigen verdeeld over ongeveer 25 kerkjes in de Loron bevolkingsgroep. Loron gelovigen gaan zelf verder met evangelisatie maar ook met hun eigen Bijbelvertaling. In plaats van angst is er nu hoop en geloof. De geesten houden hen niet langer arm door het brengen van offers. Er is nu meer welvaart.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

En de Heere bouwt Zijn Gemeente, maar het proces gaat niet snel vanwege de steeds terugkerende waarheid: "De oogst is wel groot, maar er zijn weinig arbeiders." Mattheüs 9:38. Daarom ... bidt mee voor arbeiders!
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher