John Lapré

Levensverhaal

16 januari 2018 door Hendriëlle de Groot

John Lapré werd verguisd omdat hij homo is: “Alle fundamenten van mijn leven waren weggeslagen”

John Lapré schreef het boek De veilig kerk, over acceptatie van mensen met een andere geaardheid in de kerk. Zijn eigen verhaal is heel anders. Toen hij eindelijk iemand in vertrouwen durfde te nemen, werd hij binnen 48 uur uit zijn huis gezet. “Ik heb gebonsd tegen de muur en zei: ‘God, het is allemaal over nu.”

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Matthijs Vlaardingerbroek.

Word ook lid

Hij groeide op in Genemuiden, waar hij op zondag twee keer naar de kerk ging. “We waren een standaard reformatorisch gezin," blikt hij terug. Van jongs af aan worstelde hij met de vraag hoe hij een kind van God kon worden. “Ik herinner mij nog dat ik ontzettend bang was voor God en voor het oordeel. Ik had heel sterk het gevoel: zo kan ik niet voor God bestaan. Als ik nu doodga, gaat het echt niet goed.”

Tot hij een boek over geloofszekerheid las van Willem Ouweneel. Een keerpunt in zijn leven. “Het leerde mij dat je niet moet afgaan op je gevoel. Je moet eerst Jezus aannemen als je persoonlijke Verlosser, dan komt dat gevoel vanzelf.” Hij ging spreken op allerlei plekken en namens een stichting zette hij zich in voor een geestelijke herleving in kerken.

Vanaf zijn veertiende worstelde hij met homoseksuele gevoelens. In de kerk hoorde hij dat het een zonde was. “Het was heel verwarrend dat ik dat ervoer.” Lang heeft hij het stilgehouden. “Ik herinner mij nog talloze avonden dat ik naar een locatie ging om te spreken. Dan kwam ik thuis en voelde ik mij zo enorm alleen, omdat ik zo verlangde naar een arm om mij heen, een klein beetje liefde.”

In 2009 ging hij in behandeling bij Different, die probeerde om hem van zijn homoseksuele geaardheid af te helpen. Als hij een knappe man zag, moest hij in gedachte een foto van hem nemen, en die afgeven aan God. “Hoe meer ik ertegen streed, hoe harder die boemerang bij mij terugkwam.” Zo duurde de worsteling voort. Uiteindelijk besloot hij om een pastoraal werker in vertrouwen te nemen tijdens een conferentie. Hij was intiem met een jongen geweest, wat een enorme verwarring ontketende. Hij smeekte de pastoraal werker om het niet door te vertellen. De volgende dag nam hij hem apart, met de woorden dat hij ‘een bedreiging is voor het Koninkrijk van God’.

De algemeen directeur van de stichting werd erbij gehaald. En binnen 48 uur uit zijn huis gezet, aldus John. “Ik werd een thema. Ik voelde mij gedehumaniseerd. Ik kreeg geen vragen als: hoe gaat het met je, hoe kan ik je bijstaan? Nee, het eerste waar men op focuste was: je hebt een probleem, je bent ziek.” Binnen een uur moest hij zijn spullen pakken, hij kon niet meer in het broederhuis blijven wonen. In de stromende regen reed hij naar zijn ouderlijk huis.

“Ik heb gebonsd tegen de muur en zei: ‘God, het is allemaal over nu.’ Alle fundamenten van mijn leven waren weggeslagen. Het enige dat ik had, was God. Ik zei: God, alstublieft, laat mij iets van licht zien. En dat heeft God gedaan. Alsof Hij tegen mij zei: John, mensen kunnen je afschrijven, je als een prop papier wegschieten, maar ik houd van je.”

Wat hem het meest pijn doet, is dat mensen vanuit de waarheidsclaim dat homoseksualiteit een gruwel is, hem uitstoten. “Alle compassie, genade, lijkt eruit weggevloeid. Alsof het alleen maar gaat om het vormen van een heilige kerk, vol mensen die geen homoseksueel zijn.”

Bekijk het levensverhaal van John Lapré in de onderstaande video. Lees hier het interview Nog geen CIP+ lid? Klik hier om u aan te melden.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher