Willem Ouweneel

God

22 december 2017 door Willem J. Ouweneel

Wat is een groter wonder: Kerst of Pasen?

Ooit zou ik op Paasmorgen preken in een gemeente waar een oudste bij de opening van de dienst zei dat dit – Pasen – de belangrijkste feestdag van het jaar was. Ik flapte eruit: ‘Nee, dat is Pinksteren’ – en bracht de man daarmee openlijk in verlegenheid. Schande over mij. Maar ik vind dat ik wel gelijk had: met Kerst, Goede Vrijdag en Pasen denken we eraan wat God in Christus voor ons deed, met Pinksteren denken we eraan wat God in Christus in ons deed en doet. Alle vorige feesten werken toe naar dit hoogtepunt.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Als het zo bekijkt, zou je denken dat Kerstmis dan wel ongeveer het minst belangrijkste feest van allemaal is. Menige prediker, vrees ik, zal dat de komende dagen ook wel weer benadrukken: Kerstmis is mooi, mensen, maar het gáát natuurlijk om Goede Vrijdag en Pasen! (Pinksteren wordt er meestal niet bij genoemd.)

Daar komt dan ook nog eens bij dat menige protestant denkt dat de katholieken er helemaal niets van snappen. Je hebt natuurlijk Pinksterchristenen (Pentecostals), je hebt ook echte Paaschristenen (Grieks- en Russisch-orthodoxen: ‘Christus is waarlijk opgestaan!’), je hebt ook echte Goede Vrijdag-christenen (traditionele protestanten; denk aan Luther met zijn theologia crucis, ‘theologie van het kruis’), en… je hebt Kerstchristenen. Dat zijn natuurlijk de rooms-katholieken. Het hele jaar door zie je ze nauwelijks in de kerk, maar in de Kerstnacht zitten de katholieke kerken stampvol. De protestanten halen er hun neus voor op.

En toch… denk nu eens even mee: wat is een groter wonder: Kerst of Pasen? Oftewel, wat is een groter wonder: God die mens wordt, of een dode die levend wordt? Natuurlijk, je kunt die dingen niet goed vergelijken. En natuurlijk zullen er wel heel wat rooms-katholieken (én protestanten) zijn voor wie Kerstmis allereerst de romantiek van een kindje in een arme kribbe betekent, met knielende herders en zingende engelen eromheen. Als de katholieken echter een mis bijwonen waarin nog het Credo te horen is (de aloude Geloofsbelijdenis van Nicea-Constantinopel), dan zullen ze het toch weer vernemen:
Et in unum Dominum Iesum Christum, Filium Dei Unigenitum
Et ex Patre natum ante omnia saecula,
Deum de Deo, lumen de lumine, Deum verum de Deo vero.
(‘En [ik geloof] in één Heer, Jezus Christus, eniggeboren Zoon van God, vóór alle eeuwen geboren uit de Vader, God uit God, licht uit licht, ware God uit de ware God’).

Het hele jaar door zie je ze nauwelijks in de kerk, maar in de Kerstnacht zitten de katholieke kerken stampvol. De protestanten halen er hun neus voor op.

Je vindt dat niet zo direct in de Bijbel, dat de Zoon vóór alle eeuwen uit de Vader geboren is, maar het is toch een verdienstelijke poging om te verklaren waarom de eerste persoon in de Godheid ‘Vader’, en de twee persoon ‘Zoon’ heet. Jezus Christus is ‘Zoon van God’ omdat Hij van alle eeuwigheid de Zoon geboren uit de Vader is. Én Hij is ‘Zoon van God’ omdat Hij door de Heilige Geest verwekt is uit de maagd Maria (Luk. 1:35). Tweemaal ‘geboren’: eenmaal van alle eeuwigheid af, en eenmaal ‘in de volheid van de tijd’ (Gal. 4:4). Christus is Zoon van God van eeuwigheid, én vanaf (en vanwege) zijn verwekking uit Maria, én door dodenopstanding (Rom. 1:4, ‘verklaard [bestemd om] Zoon van God te zijn’).

Een van de diepzinnigste formuleringen om het wonder van Kerst uit te drukken is dit: ‘Het Woord is vlees geworden’ (Joh. 1:14). De Logos, die van eeuwigheid bij God, én die (zelf) ‘God’ was (vs. 1-3), heeft niet alleen ‘bloed en vlees aangenomen’ (Hebr. 2:14), maar is vlees geworden. Zijn mens-zijn hoort vanaf Kerst evenzeer tot zijn wezen als zijn God-zijn. Hij was van eeuwigheid God, Hij blijft tot in eeuwigheid God, en bovendien: vanaf Kerst is Hij waarachtig mens en Hij blijft tot in eeuwigheid mens. Terwijl Hij aan de rechterhand van de Vader is, geldt nog steeds van Hem: ‘In Hem woont [tegenwoordige tijd!] de hele volheid van de Godheid lichamelijk [d.i. in het verheerlijkt lichaam dat Christus nog steeds bezit]’ (Kol. 2:9). En straks komt Hij terug als de ‘Zoon des mensen’, zoals vele schriftplaatsen zeggen. Dat is het wonder van Kerst: God werd mens om voor eeuwig mens te blijven, en tegelijk voor eeuwig God te blijven.

In de oude Kerk kwam de dwaalleer voor dat sommigen Jezus niet beleden als ‘in het vlees gekomen’ (1 Joh. 4:2; 2 Joh. vs. 7). Dat waren mensen die wel Jezus’ godheid beleden, maar niet konden geloven dat Hij waarachtig mens van vlees en bloed was geworden. Vandaar vinden we de omgekeerde dwaling: mensen die Jezus wel belijden als mens van vlees en bloed, maar niet aanvaarden dat er een eeuwige Zoon van God was, die in de volheid van de tijd mens geworden is. Niemand van ons is ‘in het vlees gekomen’, want wij waren ‘vlees’ vanaf het eerste moment van ons bestaan. Maar de eeuwige Zoon van God was van eeuwigheid zonder vlees, en is ‘met Kerst’ (om zo te zeggen) vlees geworden. Dat fascineert mij oneindig meer dan een lieve baby in een voederbak – hoe waar het ook is dat er in de Kerstnacht een baby in een Bethlehemse kribbe kwam te liggen.

‘Hulpeloos Kind, heilig Kind, dat zo trouw zondaars mint’, zingen we met Kerst. Dat is waar. Als baby was Hij inderdaad ‘hulpeloos’, in alles volkomen afhankelijk van de zorg van zijn moeder. En tegelijk was Hij ook op dat moment de Zoon ‘die alle dingen draagt door het woord van zijn kracht’ (Hebr. 1:3), en dus zelfs zijn eigen moeder de kracht moest geven Hem te dragen. Ondoorgrondelijk mysterie. Zoals Hij later aan het kruis hing, ‘hulpeloos’, ‘onmachtig’ om van het kruis te komen – terwijl Hij tegelijk de spijkers en het hout de kracht moest geven om Hem te dragen. Aanbiddelijk groots.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

"Soms voelden we ons superieur binnen de reformatorische gezindte"

Binnen no time een kerk opbouwen na een kerkscheuring. De hersteld hervormden zijn erin geslaagd. “Maar zijn we God in onze ijver vergeten?,” vragen SGP-senator Diederik van Dijk (rechts op de foto) en ds. P. den Ouden (links) zich hardop af. De Hersteld Hervormde Kerk is volwassen geworden, maar een belangrijke vraag ligt volgens hen nog open: wat had God te zeggen door middel van de aangrijpende kerkscheuring in 2004? “Als hervormden voelden we ons soms superieur binnen de reformatorische gezindte,”...

Vader schrikt van Jodenhaat in Belgisch aardrijkskundeboek

Een vader, wiens 15-jarige zoon school loopt aan het Atheneum Jan Fevijn in Assebroek (Brugge), contacteerde Joods Actueel over de lessen Aardrijkskunde in de klas van zijn zoon. Bij het luik Israël-Palestina staat niet alleen een opmerkelijk haatzaaiende cartoon, de informatie daarin blijkt ook nog eens onjuist te zijn, meldt de Belgische tak van Joods Actueel.“Ik ben gechoqueerd door dergelijke antisemitische cartoon die regelrecht uit het propagandaboek van Joseph Goebbels komt”, aldus de verontruste ouder die va...

Wat christenen kunnen leren van Stephen Hawking

Natuurkundige Stephen Hawking is deze week overleden. Hij wordt de grootste wetenschapper na Einstein genoemd. Wat kunnen wij als christenen leren van hem, ook al was hij atheïst. En wat moeten we naast ons neerleggen? Wetenschapper Tom Zoutewelle geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht.  Bekijk het gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:

ChristenUnie Utrecht vertelt modern Sint Maartenverhaal in campagnefilmpje

De ChristenUnie in Utrecht heeft deze week een ludiek campagnefilmpje gelanceerd. Daarin vertolkt lijsttrekker Maarten van Ooijen zijn naamgenoot Sint Maarten in het Utrecht van nu. Met de bekende rode cape van Sint Maarten rijdt hij op een wit paard door de stad, over de Oudegracht en in de fietsenstalling, om moderne ‘goede daden’ voor de stad te doen. Van Ooijen: “we hebben een modern St. Maarten verhaal gemaakt!”Sint Maarten is een bekende heilige uit de vroege middeleeuwen. De legerofficier deelde...
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

Is de kerk een plaats waar we alleen nog maar succes delen?

Radio-dj Stephan doorbrak onlangs een taboe: eerlijk zeggen dat je niet lekker in je vel zit. "Is het in de kerk niet hetzelfde? Proberen we ook daar netjes onze maskers op te zetten?," vraagt blogger Leenard Kanselaar zich af. "Is de kerk verworden tot een plaats waar we alleen nog maar succes delen? Of moet de kerk een plaats zijn waar we elkaar zien, toegeven dat het klote gaat, en dat dat er mag zijn. Een beerput zijn waarin we tegen elkaar zeggen: 'ik begrijp het niet, waar is God?'" Het fragment van radio-dj Stephan...

Corlien Doodkorte in CIP Podcast over haar ziekte: "Ik schreeuwde het uit naar God"

Corlien Doodkorte was doodziek. Totdat ze wonderbaarlijk werd genezen en opstond uit een rolstoel. Ze heeft een diep en aangrijpend verhaal. Helemaal omdat ze niet alleen wonderbaarlijk werd genezen, maar nu weer ziek is. - Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher. Ze lag in bed, het was tegen elf uur. “Ik draaide me om om te gaan slapen. Toen kreeg ik enorme pijn op mijn borst. Ik transpireerde en spuugde. Ik zei: je moet een dokter bellen. Ik wist gelijk: er is ie...

Een dankbare les in moeilijke tijden

Afgelopen jaren is er veel gebeurd in mijn leven: paniekaanvallen, verlies van mijn baan, verhuizing, slapeloosheid, verlies van mijn vader en ook mijn beste vriend, afgekeurd worden, en dan nu de diabetes. Daarnaast heb ik nog klachten waarvan de oorzaak nog niet gevonden is en waarvoor ik hoop een verwijzing te krijgen voor het ziekenhuis. Ik durf wel te zeggen dat de afgelopen 5 jaar erg zwaar zijn geweest. Deze week sprak ik iemand die het bijzonder vond hoe ik nog steeds in God geloofde na dit alles. Het was hem opgevallen dat ik mijn gelo...
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...

Waarom John Legend zijn geloof in God verloor (maar nog wel fan van Jezus is)

John Legend is een van de meest beroemde R&B artiesten in de wereld. Hij leerde zingen in de kerk en was jarenlang christen. In een interview met Relevant Magazine vertelt hij over zijn geloof. Hij beschouwt zichzelf niet meer als religieus, zo vertelt hij. Toch is hij nog wel onder de indruk van Jezus. Sterker nog, in het gesprek vertelt hij dat zijn muziek misschien wel meer dan ooit in lijn is met het leven van Jezus. Ook al is hij zijn geloof in God verloren. Geloof verliezenJohn Legend vertelt in het gesprek hoe het zover gekomen is dat hij z...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

"God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood"

Stephen Hawking was een wereldberoemde wetenschapper met een oneindig geloof in een logische verklaring voor alles. Dat schrijft Volkskrant columnist Bert Wagendorp naar aanleiding van zijn overlijden, vorige week. "God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood." "Niet God, niet het toeval, maar de logica zorgde ervoor dat hij gedurende zijn 76-jarige leven uitgroeide tot een beroemde natuurkundige." Stephen stelde de belangrijke vragen over wie wij zijn, waar wij zijn en waarom. "Oude vragen, die ooit van een antwoor...
Vakanties
Hier adverteren?

Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?

Ik heb een paar keer aan de beademing gelegen. Met had geconstateerd dat het zuurstofgehalte van mijn bloed te laag was. Daar moest ik gisteren aan denken toen we in de kerk aan het bidden waren. Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?Hoeveel goede zuurstof adem ik in? Of leef ik van veel vervuilde lucht? Bidden is inademen en uitademen.Daar hadden we het over in de dienst.Adem in- adem uit. Bidden is inademen en uitademen. Zo begon ooit het leven.Met inademen en uitademen.De eerste was God. Hij zorgde voor zuurstof...
CIP+

Wees niet te volgzaam in je eigen kerk

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er dingen niet in de haak zijn? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: neem als christen je verantwoordelijkheid. Johan vertelt over hoe hij zich in zijn kerk steeds vaker begon te af te vragen: zoals het geloof hier beleefd wordt, hoor ik daar wel helemaal bij? Zoals er in deze kerk met mensen wordt omgegaan, is dat wel mijn manier van doen? ...

Geloofstoerusting en Stichting Jij daar! organiseren Paas Singin

“Het paasverhaal zette het hoofd en hart van Paulus in vuur en vlam. De opstanding laat zien dat de dood van Jezus geen straf is voor wat Hij heeft gedaan. Het offer van Jezus is genoeg voor de zonden van de hele wereld.” Dit was de boodschap van Marcel Vroegop tijdens de Paas Sing-in in Barneveld afgelopen jaar. Ook dit jaar organiseren Geloofstoerustingen Stichting Jij daar! een Singin. Dit keer is jong & oud van harte welkom op 2 april (20:00 uur) in Sporthal West (Veenslag 72-A) in Veenendaal. Een...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher