de rechtstaat
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

01 december 2017 door Hendriëlle de Groot

Christelijke rappers: "We pleiten voor meer echtheid binnen de kerk"

Ze werkten er vijf jaar aan en nu is hun debuutalbum ‘Zorg dat je Rechtstaat’ een feit. Het rappersduo Michaël Gabriël (24) en Chesron Sminia (23) van De Rechtstaat wil christenen aan het denken zetten met prikkelende nummers als ‘Botoxchristen’, ‘Masker’ en ‘Buiten de lijntjes’. “We pleiten voor meer echtheid binnen de kerk. Dat wij, als christenen, durven laten zien dat wij gewoon mensen zijn. In essentie niet beter dan mensen die anders geloven. Het is de genade die centraal staat.”

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Hendriëlle Groot.

Word ook lid

Worshipmuziek is populair onder christenen. Opwekking, Hillsong, we luisteren het massaal. Rapmuziek en het christelijk geloof lijkt een wat minder voor de hand liggende combinatie. “Rap spreekt een wat kleiner publiek aan,” zegt Michaël Gabriël. “De christelijke markt is sowieso al een niche en op het moment dat je het over christelijke rap hebt, dan heb je het dus over een hele specifieke doelgroep. Veel artiesten die zijn begonnen met christelijke rap, zijn er nooit in geslaagd om dat door te zetten, omdat het veel tijd vergt om muziek te blijven maken en het onder de streep eigenlijk alleen maar geld kost.” Doorzetten: dat is wel het plan van de twee leden van De Rechtstaat. Ze willen er vol voor gaan. Tot nu toe wordt het album goed ontvangen en dat geeft ze vertrouwen voor de toekomst.

“We blijven sowieso muziek maken,” zegt Chesron Sminia. “We maken ons hele leven al muziek. Voor ons is het ook echt een uitlaatklep, om frustraties en ook goede dingen met elkaar te delen.” De twee muzikanten staan allebei voor de klas. Chesron heeft het conservatorium afgerond, met gitaar als specialisatie. Hij geeft les op een evangelische middelbare school in Utrecht. Michaël werkt als zzp’er. Hij geeft raples op verschillende scholen door het hele land.

“Toen ik begon met rappen, was ik een jaar of dertien,” vertelt Michaël. Hij is christelijk opgevoed en maakte rond zijn veertiende zelf de keuze om Jezus te volgen. Vanaf zijn bekering ging hij ook christelijke rap maken. “In mijn omgeving was het niet raar om christelijke rap te maken,” zegt Chesron. “Ik ben opgegroeid met allerlei christelijke muzikanten om mij heen, ik wist niet beter. Op een gegeven moment heb ik zelf ook de keuze gemaakt om mijn muzikale talent binnen de kerk in te zetten.”

Met hun muziek willen ze jongeren bereiken, op een eigentijdse wijze. “Het toffe aan rapmuziek is dat je er veel in kwijt kunt,” zegt Michaël. “Een aantal teksten op het album hebben we commercieel uitgewerkt en mooi gepolijst, maar we hebben ook een aantal teksten in klad geschreven en meteen opgenomen. We hebben er niet meer aan geschaafd zodat het mooi poëtisch en poppy zou klinken, maar ze opgenomen zoals ze zijn, omdat de boodschap daardoor beter naar voren komt.”

Botoxchristen
In het nummer ‘Botoxchristen’ roepen ze christenen op om zichzelf te zijn, in plaats van hun tekortkomingen te maskeren. ‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de meest perfecte christen van het land?’

“We lijken alleen maar naar elkaar te kijken en elkaar te beoordelen. ‘God maakt vrij’ lijkt nauwelijks aan de orde. We zijn allemaal mensen met gebrokenheid, maar zijn geneigd die gebrokenheid op te vullen met botox, zodat anderen een positief beeld van ons hebben,” zegt Chesron. “Maar als we eerlijk durven zijn over onze tekortkomingen dan is er ook veel meer ruimte voor herstel.”

Van christenen wordt vaak gezegd dat ze hypocriet zijn. Michaël begrijpt dat wel. “Vaak zijn wij geneigd om te laten zien wat Jezus veranderd heeft in ons leven, terwijl we niet kwetsbaar durven te zijn over waar we nog tegenaan lopen.”

Beste Pastor: kerkleiders op een voetstuk plaatsen
'Beste Pastor' gaat over dat je ervoor moet waken om kerkleiders op een voetstuk te plaatsen. Op het moment dat mensen een leiderschapspositie bekleden, gaan ze zich soms heel anders gedragen. Michael noemt het voorbeeld van iemand die als voorganger werd aangesteld en een heel ander persoon werd. “Dat is heel gevaarlijk.”

Ik heb waardering voor de taak die u vervult

Want voor mijn bekering wachtte u jaren met geduld

En ik zie ook de grote gave, die God u heeft geschonken

Om de gemeente te dragen en te leiden door het donker

Maar waarom moet het gepaard gaan met dat uiterlijk vertoon?

Is dat het voorbeeld volgen van de gekruisigde, de Zoon?

 

“Op het moment dat een voorganger doet alsof hij alles op orde heeft en vervolgens een misstap begaat, kunnen met name jonge gelovigen daar erg van schrikken. Als kerk scheppen wij vaak het beeld dat iedereen die op het podium staat het allemaal wel op een rijtje heeft. Eigenlijk pleiten wij voor meer echtheid binnen de kerk. Dat we mogen laten zien dat we allemaal mensen zijn.”

Michaël: “De afgelopen periode hebben we veel berichten langs zien komen over Mattheus van der Steen en Bert de Haan. Omdat zij allebei ergens tegenaan zijn gelopen in hun leven. Voorheen werden zij - vanuit hun leiderschapspositie - op een voetstuk geplaatst. Mensen zeiden: ‘Dát is een man Gods’ en hun werken werden als het ware de hemel in geprezen. Maar op het moment dat ze tegen de lamp liepen, werden ze als foute mensen gezien. Vanaf dat moment leek het opeens alleen maar slechtheid te zijn wat hen drijft. Mensen beoordelen en veroordelen op basis van wat ze zien, in het positieve én in het negatieve. Dat is iets waar de Bijbel heel duidelijk voor waarschuwt. Maar zo hard als zij vallen, kun jij ook vallen.”

Buiten de lijntjes
Het lied ‘Buiten de lijntjes’ borduurt daarop voort. “Qua ideeën blijven we vaak binnen de kerkmuren,” vertelt Chesron daarover. “Met het soort muziek dat wij maken, kleuren wij misschien ook wel een beetje buiten de lijntjes. Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe manieren om mensen te bereiken. Misschien lukt dat wel door de trend te zetten binnen dit muziekgenre.”

Masker
Je masker afzetten, jezelf zijn. Een thema dat vaker terugkomt, in tracks als ‘Masker’ en ook ‘Botoxchristen’.

Vaak ben ik trots, ga kapot van de dorst, maar de bron van het leven is where I’m meant to be

En daarom kijk ik naar God!

Bij hem gaan al mijn plastic en mijn maskers kapot

Dus zeg maar ‘dag’ tegen trots

Wees geen Actionman, een plastic Ken of Barbiepop

“Op het moment dat je eerlijk en kwetsbaar durft te zijn, komt de volheid van het evangelie daadwerkelijk tot zijn recht,” zegt Michaël. “Het draait dan niet meer om jou, maar om wat Jezus heeft gedaan en hoe jij daardoor beïnvloed wordt.”

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen