Gijsbert van den Brink

video

21 november 2017 door Hendriëlle de Groot

"Je hoeft je geen scheppingsafvallige te noemen, als je evolutie serieus neemt"

“Ik probeer te laten zien dat je heel goed de Bijbel serieus kunt blijven nemen en tegelijk de wetenschap,” zegt prof. dr. Gijsbert van den Brink. Onlangs verscheen zijn boek En de aarde bracht voort. Christelijk geloof en evolutie. Het riep positieve en negatieve reacties op. In drie video-series gaat hij in op deze reacties. In deel 1 van de CIP-videoserie beantwoordt hij een aantal algemene vragen over de verhouding tussen geloof en wetenschap.

Hoe zit het met de verhouding tussen geloof en wetenschap? Hoe weet je of de evolutietheorie klopt? Had hij daar niet meer rekening moeten houden? “Ik constateer dat het voor veel natuurwetenschappers evident is dat evolutie heeft plaatsgevonden over langere tijd heen. Ik heb niet gezegd dat ze gelijk moeten hebben en ben niet van mening dat de evolutietheorie bewezen is, maar stel dat bepaalde theorieën min of meer correct zijn, wat zou dat betekenen voor het christelijk geloof? Valt het geloof misschien om? Vanuit mijn theologische achtergrond wilde ik daar naar kijken.”

CIP+ logo

Wil je gratis verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Lees nog 3 artikelen gratis.

Lees dit artikel gratis Inloggen

Reacties

Klinkt een beetje als aannemelijk maken van de evolutietheorie. En deze proberen in te passen in de Bijbel. I.p.v. de Bijbel wordt de evolutietheorie als leidend gezien. Komen we hiermee misschien op een soort van afglijdende schaal ?

Ben Hobrink heeft een boekje geschreven (EVOLUTIE - Een ei zonder kip), waarin wordt vermeld dat de Australische moleculair-bioloog dr. M. Denton in zijn boek 'Evolution: a theory in crisis' op overweldigende wijze heeft aangetoond dat evolutie, biologisch gezien, absoluut onmogelijk is (pag. 53).
REAGEER
Evolutietheorie goede papieren?

Openbaring 13:1 (vervolg) en 2 op www.openbaring.nu zegt: "Ze verkondigen dat God geen hand heeft gehad in de schepping, maar dat alles is ontstaan door toeval en evolutie.

Maar ieder weldenkend mens weet dat niets ontstaat door toeval en dat elk ‘systeem’ (mens, dier en plant) stante pede volmaakt moet zijn, wil het hoe dan ook kunnen functioneren.

Een eeuwenlange ontwikkeling, zoals de evolutietheorie stelt, is daarom niet mogelijk en dus is deze gedachte gebaseerd op een door satan geïnspireerde leugen."
REAGEER
J
Het wordt tijd dat Van den Brink eens wat minder naïef wordt aangaande de wetenschap, het zelf corrigerend vermogen binnen de wetenschap, waar hij over spreekt, is wat betreft de ontstaansgeschiedenis van de aarde 0,0. Op de universiteiten is sprake van een tunnelvisie en groepsdwang, als je niet 'meehuilt met de wolven' lig je eruit en komt je carrière in gevaar. Is een abonnement op WEET een leuk idee voor v.d.Brink?
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher