Jan van Dooijeweert
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

15 november 2017 door Jeffrey Schipper

Wat christenen kunnen leren van de kerkruzie in Kruiningen

“Wie er in de zaak ‘Kruiningen’ gelijk heeft, weet ik niet. Eerlijk gezegd interesseert mij dat ook helemaal niets! In Gods koninkrijk is er maar één weg. Dat is niet de rechter, maar samen biddend op de knieën.” Evangelist Jan van Dooijeweert volgt met groeiende schaamte de ruzie die is ontstaan binnen de gereformeerde gemeente in Kruiningen. De evangelist wil graag enkele lessen met delen, die christenen naar aanleiding van deze kwestie kunnen leren.

Voordat Jan zijn lessen komen, eerst even de feiten op een rijtje. In de gereformeerde gemeente in Kruiningen speelt er al enige tijd een conflict tussen dominee Gerrit Bredeweg en zijn oud-diaken Henk Jansen, wat erin resulteerde dat laatstgenoemde zijn functie als diaken neerlegde en na 24 jaar uit de kerkenraad stapte. Kort daarop beschuldigde Bredeweg de oud-diaken van overspel met zijn eigen nichtje. Dat wordt door zowel Jansen als zijn nichtje ontkent. Desondanks werd de oud-diaken onder censuur geplaatst, wat inhield dat hij niet meer mocht deelnemen aan het avondmaal.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Dominee en kerkraad staan soms ver van de gemeente af, dienend is al gauw een vaag begrip. Jezus was dienend voor iedereen en hoewel wij dit weten vergeten wij vaak genoeg dat ons eigen ego in de weg zit om dienend te zijn voor elkaar.