jan pool

"Iedereen is uniek geschapen, maar de meesten sterven als een kopie"

31-10-2017 door Hendriëlle de Groot

“Ik geloof dat we allemaal op een unieke manier zijn gemaakt. Maar de meesten van ons sterven als een kopie, als een kloon. We doen andere mensen na", zegt Jan Pool. In deze videoserie praat Rik Bokelman met de spreker en schrijver over zijn boeken Intimiteit, Identiteit en Autoriteit. In de tweede video: Identiteit. Waarom is het belangrijk om als christen te weten wie je bent en wat je identiteit is?

Jan legt uit waarom veel mensen sterven als een kopie. Oorzaken zijn onder andere cultuur en opvoeding. Daardoor zijn we niet meer authentiek. “Dat is wel ongelooflijk belangrijk. Als christen kun je niet op je bestemming komen als je niet leert te wandelen in je unieke identiteit.”

Je authentieke identiteit betekent dat je bent zoals God je bedoeld heeft. Die identiteit vormt of misvormt zich voortdurend. In zijn boek beschrijft Jan Pool dat er een groot verschil is in hoe God naar ons kijkt en hoe wij dat doen. De cultuur zegt: je bent wat je doet. “Wat je doet, is enorm belangrijk. Als een baby geboren wordt, kijken we in de eerste plaats of het gezond is. Vanaf dat moment communiceren we naar onze kinderen dat ze uit moeten blinken en de beste moeten zijn." Hij noemt een voorbeeld uit zijn eigen leven. "Ik weet nog dat ik thuiskwam met mijn rapport. Dat was niet top, maar wel voldoende. Het eerst wat ze vroegen, was wat de cijfers van mijn beste vriend waren. Als die beter waren, uitten mijn ouders toch teleurstelling."

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden. Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand! Inloggen
Exclusieve verhalen
Advertentievrij CIP.nl
CIP+ kortingen voor leden
Ondersteun goede doelen

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over "Iedereen is uniek geschapen, maar de meesten sterven als een kopie"
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!