Willem Ouweneel

video

24 oktober 2017 door Hendriëlle de Groot

In deze 3 gevallen kun je beter niet bidden volgens Willem Ouweneel

Mag je God alles vragen, of kun je soms maar beter niet bidden? In deze videoserie spreekt Rik met prof. Willem Ouweneel over gebed, naar aanleiding van zijn boek ‘Leren praten met God’. In deze derde video: wanneer je niet zou moet bidden. “Als ik zou bidden: God, wilt u mijn buurvrouw bekeren, heb je kans dat het als een boemerang op mijn hoofd komt. Dat soort dingen doet hij door middel van mensen.”

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

In zijn boek noemt Willem Ouweneel drie redenen waarom je niet zou moeten bidden. De eerste reden is: als je zondig bidt. In Fillippenzen 4 staat dat je al je begeerten bij God bekend mag maken. “Maar iedereen beseft wel dat er dingen zijn die zondig zijn, die je niet aan God mag vragen. Dat voel je aan.” Hoewel er ook mensen zijn, tot wie dat besef niet lijkt door te dringen. “Je schijnt mensen te hebben die zeggen: God, ik ben zo gek op de buurvrouw. Die liefde moet van U zijn. U vindt het vast wel goed dat ik van mijn vrouw ga scheiden, om met de buurvrouw in zee te gaan. Wilt u hier even Uw paraaf zetten?' Dat is dus wat je niet moet bidden.”

Hoe weet je wanneer je zondig bidt of niet? “Dat hoort bij je geestelijke ontwikkeling, dat je weet wat zonden zijn. In sommige charismatische kringen zeggen ze dat je rustig voor een Ferrari mag bidden en dat God het nog doet ook. Mijn neiging zou zijn: dat is een zondig gebed, want ik heb helemaal geen Ferrari nodig. Waarvoor moet ik een auto die 180 of 200 kilometer per uur kan, terwijl je maar 120 kilometer mag rijden? Bovendien, waarom moet ik zo’n patserige auto?” Aan de ene kant mag je alles bij God bekend maken. “Maar aan de andere kant: er zijn best dingen waarvan je weet: dat kun je niet maken. Dat gaat de Here God niet doen.”

De tweede reden wanneer je niet moet bidden, is als je dingen vraagt die niet goed voor je zijn. Dat weet je niet altijd van tevoren, maar soms ook wel. Het hangt ook af van hoe je opgevoed bent, zegt Ouweneel. Paulus had een doorn in zijn vlees. Hij bad daarvoor, maar werd niet genezen. “We moeten leren dat God af en toe zegt: hou nu maar op, met dat gebed.” In zijn eigen leven zijn er ook gebeden geweest die niet vervuld zijn. Dat kan een persoonlijke teleurstelling betekenen, maar dat hoeft niet per se zo te zijn.

Soms moet je niet bidden, maar juist handelen. “Als ik zou bidden: God, wilt u mijn buurvrouw bekeren, heb je kans dat het als een boemerang op mijn hoofd komt. Dat soort dingen doet hij door middel van mensen. We zijn soms lui en schuiven het op de Here God af.” Een treffend voorbeeld komt uit Jozua 7. Na een nederlaag bij de koningsstad Ai, waarbij 36 mannen om het leven zijn gekomen, spoort Jozua en zijn mannen aan om te doen, te handelen. “Je hebt dat spreekwoord: bid en werk.” Hij sprak laatst een echtpaar, die vijftien jaar op een baby aan het wachten was, maar nog geen dokter had gezien. Ze vonden dat een vorm van ongeloof. “Zieke mensen hebben een geneesheer nodig, zegt de Here Jezus zelf. God heeft dokters gegeven, waarom zou je daar geen gebruik van maken?”

We moeten handelen in gebed, zegt Willem Ouweneel. Hoe doe je dat? Bekijk de CIP+ video hieronder.

Nog geen CIP+ lid? Klik hier om u aan te melden.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher