Willem Ouweneel

Willem Ouweneel over aanbidding: "God heeft ons nodig"

18-10-2017 door Hendriëlle de Groot

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid . Word ook lid.

"God heeft ervoor gekozen dat Hij ons nodig heeft. Hij wil een relatie met ons. Daarom zoekt Hij aanbidders," zegt Willem Ouweneel. In deze videoserie gaat Rik Bokelman met Willem Ouweneel, spreker, schrijver en theoloog, in gesprek over het thema gebed, naar aanleiding van zijn boek Leren praten met God. In deze derde aflevering: aanbidding.

We prijzen God, maar was dat precies? “Als ik jou prijs staat het los van mij. Dan prijs ik jou om wie je bent. Dat is moeilijker, want dan kom ik los van mezelf.”

Waarom is het zo belangrijk om God te aanbidden? Een mooie vraag, vindt Ouweneel. Het startpunt van veel Cathechismussen is waarom wij hierop aarde zijn. Het antwoord varieert, maar komt vaak op hetzelfde neer. “We hebben een hart en dat kan alleen door God gevuld worden, zeiden oude kerkvaders al. Het gaat in ons leven om God, we zijn geroepen om te aanbidden.” Jezus zei tegen de Samaritaanse vrouwen dat hij aanbidders zoekt. “God heeft ervoor gekozen dat Hij ons nodig heeft. Hij wil een relatie met ons.”

In sommige kerken, met name de evangelische, is er een ‘blokje aanbidding’. ”Een vreselijke uitdrukking,” vindt Ouweneel. “Het leven is aanbidding, we gaan niet een blokje aanbidding doen. Je leeft tot eer van God.”

Er zijn drie aspecten van aanbidden, die je ook wel lagen zou kunnen noemen. Danken, lofprijzing en uitbundige aanbidding. Ze liggen dichtbij elkaar, maar toch zijn er nuances te maken. In deze video gaat Willem Ouweneel daar dieper op in. Aanbidding is waardering voor het werk van God, maar ook genade. “Die spanning heb je altijd, ook in de aanbidding. Wat zijn wij nou, U bent alles.”

Wat zijn nu eigenlijk de ‘echte aanbidders’ waar God naar zoekt? Hoe word je dat? Bekijk het antwoord van Willem Ouweneel in de CIP+ video.

Nog geen CIP+ lid? Klik hier om u aan te melden.

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Willem Ouweneel over aanbidding: "God heeft ons nodig"
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!