Ds. G. van Zanden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

Auteur: Jeffrey Schipper

"Ik hoop dat bij ons op Urk een opwekking plaatsvindt"

“Ik denk niet dat er in Nederland een plek is waar je een geloofsgesprek voert in een tuincentrum. Op Urk is dat het geval!” Ds. G. van Zanden is sinds 2017 dominee in het christelijke bolwerk Urk. Nadat hij jarenlang actief was in een dorp in Drenthe, maakt Van Zanden nu het Evangelie bekend in de Biblebelt. “Op Urk is het makkelijk om missionair te zijn. Ik hoef alleen maar een kerk binnen te stappen en te preken.”

Tijdens zijn studie theologie is Van Zanden “meer van de kerk vervreemd geraakt dan ik zelf op dat moment realiseerde. Zonder dat er sprake was van vijandschap, raakte de kerk uit beeld. Zelfs als je theologie studeert kan dat zomaar gebeuren.” De ommekeer kwam toen woorden omgezet moesten worden in daden. “Ik moest op zoek naar een kerkelijke gemeente om stage te lopen. De dag dat ik moest preken kwam steeds dichterbij. Rondom de eerste paar preken merkte ik dat ik in geestelijk opzicht aan de zijlijn stond. Ik merkte dat ik te weinig persoonlijke betrokkenheid had op de dingen waarover ik las in de Bijbel. Dat ik te weinig in huis had om een voorganger te zijn, om de gemeente echt vóór te kunnen gaan op de weg van het geloof.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Er vinden zelfs geloofsgesprekken plaats bij Mc Donalds, maar ook in winkelstraten, Hoog Catharijne en vele andere plaatsen. In een tuincentrum is dan ook helemaal niet zo gek. Ook buiten Urk zijn mensen die actief evangeliseren en om een opwekking te verlangen, zullen we niet alleen moeten bidden, hoewel alles begint en gedragen moet worden door gebed, maar zullen we ook moeten verkondigen, om te spreken met Rom. 10:14-15
C
Ik hoop dat er in heel Nederland een opwekking plaats mag vinden.
H
Wat jammer dat zo weinig mensen de kerkgeschiedenis in NL kennen en nu de omschrijving "opwekking" gaan bediscussiëren. Opwekking is een bijzondere werking van Gods Geest. De streek die we nu "Biblebelt" noemen is het resultaat van zo'n opwekking die in 1749 in Nijkerk begin onder de naam "Nijkerkse beroeringen". Die opwekking verspreidde zich - ondanks veel kritiek - en vond bodem in de streek die we nu de Biblebelt noemen.

https://www.revive.nl/hoe-de-nijkerkse-beroering-de-nederlandse-biblebelt-tot-stand-bracht-revive-podcast-4/
Toon meer reacties (1)