tien geboden

"We moeten durven stoeien met de tien geboden"

12-10-2017 door Jeffrey Schipper
Boekencentrum
Boekencentrum Uitgevers is een uitgeverij waar boeken, bijbels, tijdschriften en digitale media verschijnen. Boekencentrum Uitgevers wil informatie aanbieden op een brede markt van (christelijke) godsdienst, theologie, filosofie en cultuur.

“De tien geboden moeten we zo kunnen uitleggen dat ook mijn niet-gelovige kleinzoon er iets aan heeft. Een voorwaarde is dat we durven stoeien met de tien geboden,” zegt Karel Eykman. De schrijver merkt op dat veel jonge mensen denken dat de tien geboden niet meer van deze tijd zijn. Om het tegendeel te bewijzen schreef hij in zijn boek ‘Zodat het je goed gaat’ bij elk gebod een eigentijds spiegelverhaal.

De tien geboden zijn volgens velen niet meer van deze tijd, constateert u. Waar komt die gedachte vandaan?
“Duizenden jaren geleden gingen twaalf herdersstammen uit de woestijn zich vestigen in Israël,” maakt Eykman duidelijk. “Om van die losse stammen één volk te maken, waren er afspraken nodig. Van daaruit zijn de tien geboden ontstaan. We hebben het dus over afspraken van 3.000 jaar geleden. Eén van die regels was: eer uw vader en uw moeder. Die afspraak was nodig omdat de kinderen voor hun ouders moesten zorgen als die te oud waren om te werken. Zo ging dat door van generatie op generatie. Tegenwoordig hebben we pensioen geregeld, dus dat gebod geldt niet meer, zou je zeggen. Ik ben ervan overtuigd dat de tien geboden nog steeds zinvol zijn. Maar dan moeten we wel met die geboden durven te stoeien.”

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden. Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand! Inloggen
Exclusieve verhalen
Advertentievrij CIP.nl
CIP+ kortingen voor leden
Ondersteun goede doelen

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over "We moeten durven stoeien met de tien geboden"
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!