Willem Ouweneel

Nieuws

29 september 2017 door Willem J. Ouweneel

De Duitse parlementsverkiezingen: Merkel is de machtigste vrouw op aarde

In ons grootste nabuurland zijn de landelijke verkiezingen weer achter de rug. En (zeg ik zelf) gelukkig heeft de 63-jarige Lutheraan en ex-fysicus Angela Merkel (in 1954 geboren als Angela Dorothea Kasner) weer gewonnen (mét pittig verlies, en een lastige kabinetsformatie voor de boeg). Voor de vierde keer is zij bondskanselier (dat is zoveel als minister-president) van de Duitse Bondsrepubliek geworden. Duitsland is een land van wereldformaat, en zeker het land met de sterkste economie en de grootste macht en invloed binnen de Europese Unie (in nauwe samenwerking met Frankrijk). Bovendien, doordat Hilary Clinton háár verkiezing verloren heeft, is niet zij, maar Merkel de machtigste vrouw op aarde (en, zeggen Trump-haters, de machtigste mens op aarde).

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid .

Word ook lid

Over de Amerikaanse verkiezingen gesproken: Duitsland is weliswaar een stevige bondgenoot van de Verenigde Staten, maar Merkel is bepaald geen vriend van Donald Trump (de socialist Martin Schulz zou dat trouwens waarschijnlijk nog minder zijn geweest). En als zij dat niet is, betekent het dat de relaties tussen Europa en de VS gespannen zullen blijven. Een van Merkels vermaardste uitspraken (ná het intussen beruchte ‘Wir schaffen das’) was deze: ‘De tijden dat we volledig konden vertrouwen op anderen [lees: de VS!] zijn voorbij.’ (We herinneren ons allemaal nog de pijnlijke niet-handdruk tussen Merkel en Trump tijdens haar bezoek aan de VS.)

Trouwens, Angela Merkel is ook al geen dikke vriendin van Theresa May, die zo achter de Brexit (de uittreding uit de Europese Unie) heen zit (terwijl ze zelf nota bene tégen de Brexit had gestemd). Merkel is een van de drijvende krachten achter een stevige aanpak van de Britten, die zo nodig de EU uit willen. (Boeiend trouwens: aan het hoofd van elk van deze twee machtige landen in Europa staat een domineesdochter…)

De Duitse verkiezingen van afgelopen zondag waren de derde in een rij, waarbij de hele wereld heeft toegekeken om te zien in hoeverre de populistische partijen de macht naar zich toe zouden kunnen trekken. Op 23 juni 2016 won het populisme in het Verenigd Koninkrijk doordat de Britten met circa 52 procent vóór een Brexit kozen (veel populistische partijen in Europa zouden eveneens graag een uittreding uit de EU willen, Wilders voorop). Met des te meer spanning werd uitgekeken naar de drie landelijke verkiezingen binnen de EU in het jaar 2017.

Eerst waren er de Nederlandse verkiezingen op 15 maart. De PVV van Geert Wilders werd met 20 zetels weliswaar de tweede partij van Nederland, maar bleef toch ver achter bij de VVD met haar 33 zetels. En dat terwijl de PVV in de peilingen al eens op 30 zetels had gestaan! Door haar eigen houding wilde geen enkele grotere partij met de PVV samenwerken, zodat Wilders buiten het kabinet blijft.

Op 23 april en 7 mei vonden de Franse presidentsverkiezingen plaats. Opnieuw was er grote zorg dat het populistische Front National van Marine Le Pen zou winnen. Maar wederom moest het populisme het afleggen: Emmanuel Macron kreeg circa 66 procent van de stemmen, en Le Pen slechts 34 procent. Daar moet dan wel bij gezegd worden dat Macron de steun kreeg van nog geen 44 procent van de ingeschreven kiezers (vanwege de vele thuisblijvers, en de blanco en ongeldige stemmen). Bovendien is zijn populariteit tot zo’n dertig procent gezakt… Wat dat betreft kan hij Trump de hand geven.

In Duitsland bestond en bestaat ook een populistische, zo niet rechts-radicale partij (soms op het fascistische af), de AfD (Alternative für Deutschland), die bij de deelstaatverkiezing in Saksen-Anhalt (2016) bijna een kwart van het aantal stemmen haalde! Tijdens de Duitse bondsdagverkiezingen behaalde de AfD 12,6 % van de stemmen; daarmee is zij de derde partij in Duitsland geworden (waarbij de voorzitter, Frauke Petry, zich meteen afscheidde en als aparte fractie doorgaat). In geen van de drie genoemde Europese landen is het populisme dus aan de macht gekomen. In de Verenigde Staten is wél een populist aan het bewind, en dat betekent toch een zekere druk op de Amerikaans-Europese verhoudingen. Net zoals er spanning is tussen Groot-Brittannië en de andere landen binnen de EU; het wil met de Brexit dan ook niet erg vlotten. Daar zal Merkels wijsheid nog aan te pas moeten komen.

In de rest van de wereld – naast Amerika en Europa – is natuurlijk óók met interesse naar de Duitse verkiezingen gekeken. Voor de Russische Poetin (die heel wat beter Duits dan Engels spreekt) en de Chinese Xi (die voor zover ik weet geen van beide spreekt) is het van groot belang wie het in het machtige Duitsland voor het zeggen heeft. En dan Afrika en delen van Azië, waar nog steeds met verlangende ogen naar het welvarende én veilige Europa gekeken wordt! En vooral naar Duitsland gekeken wordt, waar veel (potentiële) vluchtelingen het liefste heen willen. Zoals het vluchtelingenprobleem in Groot-Brittannië voor veel mensen een van de belangrijkste redenen was om vóór de Brexit te stemmen, zo zal datzelfde probleem voor Merkel een van de grootste uitdagingen in haar nieuwe ambtstermijn blijven. (En denk nog even terug aan Nederland, waar GroenLinks bij de kabinetsonderhandelingen uiteindelijk vooral afhaakte vanwege het migratieprobleem.)

Als Merkel haar termijn uitzit, is zij zestien jaar aan de macht geweest, net als haar grote voorganger Helmut Kohl. Dat was de man die haar eerst op handen droeg – ze werd zelfs ‘Kohls Mädchen’ genoemd – en haar later verachtte, wat Merkel hem niet in dank heeft afgenomen. Maar dat is allemaal verleden tijd, zeker nu Kohl op 16 juni jl. (op 87-jarige leeftijd) overleden is. Merkel heeft intussen al drie Amerikaanse presidenten, vier Franse presidenten, vier Britse minister-presidenten en (maar) twee Nederlandse minister-presidenten meegemaakt. Het zou me niet verbazen als deze wakkere dame het als politicus langer uithoudt dan Trump en May…

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’

"De tijd is een raar iets. Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’. Wat gisteren ‘vreemd’ was, is nu ‘hip’. Wij wisten niet hoe snel wij van de percolator af konden komen. Nu is het ‘cool’ om met zo’n ding je koffie te zetten. ‘Het milieu’ was in mijn jeugd links en ‘geitenwollen sok’," vertelt ds. Jan Rinzema in een nieuwe overdenking."Nu is het ‘milieu’ mainstream. ‘Vegetarisch’ riep 20 jaar geleden argwaan, achterdocht...
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

Lastercampagne tegen Messiaans-Joodse christenen in Israël

Stenen gooien, lastercampagnes in de media, chantage. Ultra-orthodoxe joden doen er alles aan om een ontmoetingscentrum van Messias-belijdende joden in Dimona, Israël, opnieuw te laten sluiten. Het centrum is net weer geopend en dat levert weer nieuwe protesten op, meldt Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). Het centrum is een ontmoetingsplaats voor joden die in Jezus geloven. Ze drinken en koffie en thee en voeren gesprekken met elkaar. Vorig jaar werd de ontmoetingsplek kortdurend gesloten, na protesten van ultra-or...

Hongaarse premier: "Christendom is de laatste hoop van Europa"

De rechts-conservatieve premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft gezegd dat het christendom de laatste hoop van Europa is. Hij beschuldigt politici uit Berlijn, Parijs en Brussel van het verval van het christendom en de opkomst van de islam op ons continent. Dat zegt Orbán in een jaarlijkse toespraak waarin hij reflecteert op de staat van het land. De premier vertelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen migratie. Orbán is van mening dat de islam binnenkort op de deur van Centraal-Europa zal kloppen. Hij bew...

Abele Reitsma is tegenstander van de nieuwe donorwet en legt uit waarom

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een nieuwe donorwet. De nieuwe norm is dat je standaard donor bent, tenzij je aangeeft dat niet te willen. Welke bezwaren zijn er op de nieuwe wet? Abele Reitsma van Stichting Bezinning Orgaandonatie geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Henk Westbroek onthult alvast zijn grafsteen (met een hilarische tekst)

In het EO-programma De Kist onthult Henk Westbroek alvast zijn grafsteen. We konden wel lachen om de tekst die erop staat. Origineel is het in ieder geval. "De tekst is ook voor vriend en vijand geschikt," zo vertelt hij openhartig.  Bekijk hier wat voor tekst er op het graf van Henk Westbroek komt te staan. 

Misbruik tierde welig in zorgcentrum van voormalig geestelijk leider pinksterkerk

Een 'geestelijk leider' en een medewerkster/cliënte van de Jedidja Hoeve, een evangelisch zorgcentrum in Meerkerk, worden verdacht van ontucht van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Dagblad Trouw schrijft deze week over deze zaak.Aaldert van E. (77) kreeg twee jaar cel voor seksueel misbruik van bewoners. Deze week moest de Belgische Marjos H. zich voor de Rotterdamse rechter verantwoorden voor haar betrokkenheid bij door Van E. gepleegde ontucht. De omstreden en charismatische Van E., ooit leider van...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Refoschool Kootwijkerbroek waarschuwt voor naakte 'horrorclown'

Een naakte 'horrorclown' zou in de afgelopen dagen meerdere kinderen hebben lastiggevallen in Kootwijkerbroek. De reformatorische Rehobothschool in Kootwijkerbroek heeft een waarschuwingsmail verstuurd naar de ouders, meldt de Barneveldse Krant. Via Facebook schrijft een bezorgde ouder dat de horrorclown haar zoontje zondagmiddag tussen 14.15 en 14.45 uur in de tuin van het huis lastigviel. Volgens haar fietste de man op een vouwfiets, die hij in de sloot gooide. "Vervolgens verrichtte hij in de tuin, naakt, rare handelingen. Hij had blau...

Hoe dominee Otto Grevink Ruud Lubbers herinnert

Deze week overleed oud-premier Ruud Lubbers op 78-jarige leeftijd. Hij was de premier van de jeugd van dominee Otto Grevink. Op zijn weblog legt de 'internetpastor' van MijnKerk.nl uit hoe hij Lubbers herinnert.Grevink: "Na zijn minister-presidentschap herinner ik me Ruud Lubbers als een warm pleitbezorger voor vluchtelingen en het klimaat. (...) Wijsheid komt blijkbaar met de jaren, dacht ik dan. Of: als je niet meer in centrum van de macht staat, zie je soms beter hoe de wereld eraan toe is. Dan kun je je invloed alsnog gebruiken om d...
CIP+

"De Bijbel zegt niets zegt over duurzame relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht"

Homoseksueel. Je mag het wel zijn, maar niet in de praktijk brengen, is een veelvoorkomende opvatting in christelijk Nederland. Is dat terecht? Wat zegt de Bijbel daarover? Is homoseksualiteit inderdaad een gruwel in de ogen van God? In de tweede video beantwoordt John Lapré dit soort vragen, naar aanleiding van zijn boek De veilige kerk, in gesprek met Rik Bokelman. Hoe wordt er doorgaans gereageerd op een coming out? “Je ziet over het algemeen dat daar redelijk goed mee om wordt gegaan, maar dat het wat moeilijke...
Vakanties
Hier adverteren?

Coach Els: "Je kan stress niet altijd voorkomen"

“Gun jezelf momenten dat je niet online bent. Neem ook tijd om echt tot rust te komen in je relatie met God, een mooie plek om even te onthaasten en te ontstressen,” zegt Els Kleijwegt. Stress wordt steeds vaker volksziekte nummer één genoemd. Els geeft de cursus ‘Stress, de baas?!’ en beantwoordt een aantal vragen over omgaan met stress. Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van stress?“Vaak zie je dat er een combinatie is van verschillende factoren. Iedereen heeft te maken met st...

Schutter opent vuur op kerkgangers Dagestan

Een schutter heeft in de Zuid-Russische regio Dagestan het vuur geopend op kerkgangers die het Russische-orthodoxe volksfeest Maslenitsa (pannenkoekenfeest) vierden. Daardoor zijn zeker vijf vrouwen gedood en vijf personen gewond geraakt, meldt het ANP.Volgens een politiebron in de stad Kizliar waar de aanslag plaatsvond is de 22-jarige schutter door beveiligingsdiensten doodgeschoten. Hij was in het bezit van een jachtgeweer en een mes. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de schietpartij opgeëist via Amaq, de persdien...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Doopplaats van Jezus bevrijd van mijnen

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft aan de Britse Halo-stichting, die wereldwijd mijnenvelden ruimt, eindelijk groen licht gegeven voor de volledige ontmijning van Qasr al-Yahud, meldt Kerknet. Volgens een overlevering is Qasr al-Yahud de authentieke plaats van de doop van Jezus. Dit gebied bevat zeven kerken en kloosters, onder meer een Grieks-orthodox klooster, en een kapel van de franciscanen. De Halo-stichting was al eerder actief in Qasr al-Yahud. In 2011 zorgde zij ervoor dat doopplaats langs een smal pad doorheen het...

Hoe je met zakken potgrond vervolgde christenen kunt helpen

Voor christenen in landen als Pakistan, Irak en Oeganda is het bijna onmogelijk om een Bijbel aan te schaffen. Om die reden startte Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) de jaarlijkse potgrondactie ‘Plant een Bijbel’. Christenen in Nederland kunnen met twee zakken potgrond vervolgde christenen helpen aan een Bijbel, vertelt Jan Dirk van Nifterik, directeur van HVC. Voor elke twee verkochte zakken potgrond kan HVC een Bijbel schenken aan een vervolgde christen. De potgrond kan tot 24 februari 2018 besteld worden via deze...
CIP+

Moeten we nou vóór of tegen de mogelijk nieuwe Donorwet zijn?

Dezer dagen hebben we het allemaal weer over orgaandonors omdat de initiatiefwet van D66 voor een actief donorregistratiesysteem (ADR), die in september 2016 was aangenomen door de Tweede Kamer. Aanstaande dinsdag wordt het wetsvoorstel in stemming gebracht in de Eerste Kamer. Wat moeten we hopen dat er uitkomt? Moeten de christelijke partijen bij voorbaat tegen zijn omdat het wetsvoorstel van D66 kwam? Of moeten zij het op zijn eigen merites beoordelen? Eerlijk gezegd ben ik nogal geschokt door allerlei gevoelsmatige argum...