Willem Ouweneel

Nieuws

29 september 2017 door Willem J. Ouweneel

De Duitse parlementsverkiezingen: Merkel is de machtigste vrouw op aarde

In ons grootste nabuurland zijn de landelijke verkiezingen weer achter de rug. En (zeg ik zelf) gelukkig heeft de 63-jarige Lutheraan en ex-fysicus Angela Merkel (in 1954 geboren als Angela Dorothea Kasner) weer gewonnen (mét pittig verlies, en een lastige kabinetsformatie voor de boeg). Voor de vierde keer is zij bondskanselier (dat is zoveel als minister-president) van de Duitse Bondsrepubliek geworden. Duitsland is een land van wereldformaat, en zeker het land met de sterkste economie en de grootste macht en invloed binnen de Europese Unie (in nauwe samenwerking met Frankrijk). Bovendien, doordat Hilary Clinton háár verkiezing verloren heeft, is niet zij, maar Merkel de machtigste vrouw op aarde (en, zeggen Trump-haters, de machtigste mens op aarde).

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid .

Word ook lid

Over de Amerikaanse verkiezingen gesproken: Duitsland is weliswaar een stevige bondgenoot van de Verenigde Staten, maar Merkel is bepaald geen vriend van Donald Trump (de socialist Martin Schulz zou dat trouwens waarschijnlijk nog minder zijn geweest). En als zij dat niet is, betekent het dat de relaties tussen Europa en de VS gespannen zullen blijven. Een van Merkels vermaardste uitspraken (ná het intussen beruchte ‘Wir schaffen das’) was deze: ‘De tijden dat we volledig konden vertrouwen op anderen [lees: de VS!] zijn voorbij.’ (We herinneren ons allemaal nog de pijnlijke niet-handdruk tussen Merkel en Trump tijdens haar bezoek aan de VS.)

Trouwens, Angela Merkel is ook al geen dikke vriendin van Theresa May, die zo achter de Brexit (de uittreding uit de Europese Unie) heen zit (terwijl ze zelf nota bene tégen de Brexit had gestemd). Merkel is een van de drijvende krachten achter een stevige aanpak van de Britten, die zo nodig de EU uit willen. (Boeiend trouwens: aan het hoofd van elk van deze twee machtige landen in Europa staat een domineesdochter…)

De Duitse verkiezingen van afgelopen zondag waren de derde in een rij, waarbij de hele wereld heeft toegekeken om te zien in hoeverre de populistische partijen de macht naar zich toe zouden kunnen trekken. Op 23 juni 2016 won het populisme in het Verenigd Koninkrijk doordat de Britten met circa 52 procent vóór een Brexit kozen (veel populistische partijen in Europa zouden eveneens graag een uittreding uit de EU willen, Wilders voorop). Met des te meer spanning werd uitgekeken naar de drie landelijke verkiezingen binnen de EU in het jaar 2017.

Eerst waren er de Nederlandse verkiezingen op 15 maart. De PVV van Geert Wilders werd met 20 zetels weliswaar de tweede partij van Nederland, maar bleef toch ver achter bij de VVD met haar 33 zetels. En dat terwijl de PVV in de peilingen al eens op 30 zetels had gestaan! Door haar eigen houding wilde geen enkele grotere partij met de PVV samenwerken, zodat Wilders buiten het kabinet blijft.

Op 23 april en 7 mei vonden de Franse presidentsverkiezingen plaats. Opnieuw was er grote zorg dat het populistische Front National van Marine Le Pen zou winnen. Maar wederom moest het populisme het afleggen: Emmanuel Macron kreeg circa 66 procent van de stemmen, en Le Pen slechts 34 procent. Daar moet dan wel bij gezegd worden dat Macron de steun kreeg van nog geen 44 procent van de ingeschreven kiezers (vanwege de vele thuisblijvers, en de blanco en ongeldige stemmen). Bovendien is zijn populariteit tot zo’n dertig procent gezakt… Wat dat betreft kan hij Trump de hand geven.

In Duitsland bestond en bestaat ook een populistische, zo niet rechts-radicale partij (soms op het fascistische af), de AfD (Alternative für Deutschland), die bij de deelstaatverkiezing in Saksen-Anhalt (2016) bijna een kwart van het aantal stemmen haalde! Tijdens de Duitse bondsdagverkiezingen behaalde de AfD 12,6 % van de stemmen; daarmee is zij de derde partij in Duitsland geworden (waarbij de voorzitter, Frauke Petry, zich meteen afscheidde en als aparte fractie doorgaat). In geen van de drie genoemde Europese landen is het populisme dus aan de macht gekomen. In de Verenigde Staten is wél een populist aan het bewind, en dat betekent toch een zekere druk op de Amerikaans-Europese verhoudingen. Net zoals er spanning is tussen Groot-Brittannië en de andere landen binnen de EU; het wil met de Brexit dan ook niet erg vlotten. Daar zal Merkels wijsheid nog aan te pas moeten komen.

In de rest van de wereld – naast Amerika en Europa – is natuurlijk óók met interesse naar de Duitse verkiezingen gekeken. Voor de Russische Poetin (die heel wat beter Duits dan Engels spreekt) en de Chinese Xi (die voor zover ik weet geen van beide spreekt) is het van groot belang wie het in het machtige Duitsland voor het zeggen heeft. En dan Afrika en delen van Azië, waar nog steeds met verlangende ogen naar het welvarende én veilige Europa gekeken wordt! En vooral naar Duitsland gekeken wordt, waar veel (potentiële) vluchtelingen het liefste heen willen. Zoals het vluchtelingenprobleem in Groot-Brittannië voor veel mensen een van de belangrijkste redenen was om vóór de Brexit te stemmen, zo zal datzelfde probleem voor Merkel een van de grootste uitdagingen in haar nieuwe ambtstermijn blijven. (En denk nog even terug aan Nederland, waar GroenLinks bij de kabinetsonderhandelingen uiteindelijk vooral afhaakte vanwege het migratieprobleem.)

Als Merkel haar termijn uitzit, is zij zestien jaar aan de macht geweest, net als haar grote voorganger Helmut Kohl. Dat was de man die haar eerst op handen droeg – ze werd zelfs ‘Kohls Mädchen’ genoemd – en haar later verachtte, wat Merkel hem niet in dank heeft afgenomen. Maar dat is allemaal verleden tijd, zeker nu Kohl op 16 juni jl. (op 87-jarige leeftijd) overleden is. Merkel heeft intussen al drie Amerikaanse presidenten, vier Franse presidenten, vier Britse minister-presidenten en (maar) twee Nederlandse minister-presidenten meegemaakt. Het zou me niet verbazen als deze wakkere dame het als politicus langer uithoudt dan Trump en May…

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher