Willem Ouweneel

God

25 september 2017 door Willem J. Ouweneel

De 23 september voorspelling was een hoax: maar wanneer komt Jezus dan wel terug?

Ik weet het, het is natuurlijk flauw om nu, na 23 september, triomfantelijk uit te roepen: Zie je wel, er is helemaal geen teken aan de hemel geweest, de Gemeente is niet opgenomen, de Antichrist heeft zich niet geopenbaard, de wederkomst van Jezus heeft niet plaatsgehad. Dat doe ik dus ook niet. Wél vraag ik me af: Wat leren de christenen die zo met dat ‘teken’ van 23 september wegliepen, nu eigenlijk uit deze geschiedenis? Over een paar jaar komt er weer iemand die heeft zitten rekenen aan de hand van bijbelteksten, of met spannende astronomische verhalen komt (of allebei). En dan zullen veel christenen, die nu nul op het rekest hebben gekregen, er weer even hard achteraan lopen. Dat weet ik omdat het in de laatste decennia altijd zo gegaan is.

De meest recente voorspelling die ik me herinner, was die betreffende de vier ‘bloedmanen’ in 2014 en 2015, die samenvielen met bepaalde joodse feesten. Al in 2007 begon prediker Mark Biltz te verkondigen dat in dat jaar de zeven jaren van de Grote Verdrukking zouden beginnen, en dat Christus zou terugkomen in april 2014. Zijn boodschap werd spoedig overgenomen door tv-dominee John Hagee. Beiden schreven een boek over de naderende gebeurtenissen. Het klinkt misschien wel erg cynisch, maar beiden hadden er enorm voordeel bij dat hun profetieën niet doorgingen: eind maart 2014 was Hagee’s boek het op acht na best verkopende boek in Amerika! Dat zal hem geen windeieren hebben gelegd.

Ook in Nederland is er vooral in de evangelische wereld veel over die bloedmanen gesproken. Men had blijkbaar niets geleerd van wat slechts drie jaar eerder was gebeurd. Toen had de Amerikaanse radioprediker van Nederlandse afkomst, Harold E. Camping, verkondigd dat de opname van de Gemeente zou plaatsvinden op 21 mei 2011, en het einde van de wereld op 21 oktober 2011. Camping was hardleers, want hij had al eens eerder de wederkomst aangekondigd: in 1994. De man kreeg in juni 2011 een beroerte; december 2013 overleed hij. Ongetwijfeld een ontgoocheld man. Wie heeft er behoefte aan om triomfalistisch over zo iemand te doen? Zulke valse profeten zijn niet het eigenlijke probleem – het eigenlijke probleem zijn de miljoenen christenen die achter hen aan lopen, inclusief duizenden in Nederland.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher