ds. L. W. Ch. Ruijgrok

God

27 september 2017 door Jeffrey Schipper

"Christenen hebben een geniale tegenstander"

“Als een dominee meer last heeft van mensen in de kerk dan van zichzelf, dan is hij niet op zijn plek. De grootste vijand zit niet buiten ons, maar in ons. Het is ons zondige natuur.” Volgens ds. L. W. Ch. Ruijgrok leiden christenen daarom geen comfortabel geloofsleven. Er moet op maar liefst drie fronten worden gestreden: tegen de zonde in ons eigen hart, tegen alle verzoeking en verleiding die er vanuit de ons omringende wereld naar ons toekomt en tegen de duivel. “Maar onze strijd is nooit hopeloos. In Christus is de overwinning zeker,” vertelt de hersteld hervormde predikant over de geestelijke wapenrusting.

Paulus spreekt in Efeze 6:12 over een geestelijke strijd tegen onder andere overheden en machten. Waar doelt hij dan op?
“Paulus gebruikt hier woorden waarmee in zijn tijd overheden en gezagsdragers werden aangeduid. In Efeze 6 duidt hij er de demonische machten mee aan. Daarmee wil hij niet alleen duidelijk maken dat deze demonische machten grote macht hebben, maar ook dat ze gebruik maken van overheden en machtsstructuren. De overheid is een instelling van God. Dat neemt niet weg dat ook Zijn tegenstander daar gebruik van wil maken om alles wat van God en Christus is tegen te staan. Denk bijvoorbeeld aan de regiems in Noord-Korea en streng islamitische landen, waar evangelieverkondiging verboden is en je als christen moet vrezen voor je leven. De invloed van de boze op de overheid zie je in die landenheel sterk terug.

CIP+ logo

Wil je gratis verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Lees nog 3 artikelen gratis.

Lees dit artikel gratis Inloggen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher