ds. L. W. Ch. Ruijgrok

"Christenen hebben een geniale tegenstander"

27-09-2017 door Jeffrey Schipper

“Als een dominee meer last heeft van mensen in de kerk dan van zichzelf, dan is hij niet op zijn plek. De grootste vijand zit niet buiten ons, maar in ons. Het is ons zondige natuur.” Volgens ds. L. W. Ch. Ruijgrok leiden christenen daarom geen comfortabel geloofsleven. Er moet op maar liefst drie fronten worden gestreden: tegen de zonde in ons eigen hart, tegen alle verzoeking en verleiding die er vanuit de ons omringende wereld naar ons toekomt en tegen de duivel. “Maar onze strijd is nooit hopeloos. In Christus is de overwinning zeker,” vertelt de hersteld hervormde predikant over de geestelijke wapenrusting.

Paulus spreekt in Efeze 6:12 over een geestelijke strijd tegen onder andere overheden en machten. Waar doelt hij dan op?
“Paulus gebruikt hier woorden waarmee in zijn tijd overheden en gezagsdragers werden aangeduid. In Efeze 6 duidt hij er de demonische machten mee aan. Daarmee wil hij niet alleen duidelijk maken dat deze demonische machten grote macht hebben, maar ook dat ze gebruik maken van overheden en machtsstructuren. De overheid is een instelling van God. Dat neemt niet weg dat ook Zijn tegenstander daar gebruik van wil maken om alles wat van God en Christus is tegen te staan. Denk bijvoorbeeld aan de regiems in Noord-Korea en streng islamitische landen, waar evangelieverkondiging verboden is en je als christen moet vrezen voor je leven. De invloed van de boze op de overheid zie je in die landenheel sterk terug.

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden. Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand! Inloggen
Exclusieve verhalen
Advertentievrij CIP.nl
CIP+ kortingen voor leden
Ondersteun goede doelen

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over "Christenen hebben een geniale tegenstander"
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!