prof. dr. W. van Vlastuin

God

05 september 2017 door Jeffrey Schipper

"Christenen kunnen geen hemel op aarde vestigen"

“Wie zonder strijd wil leven moet kiezen voor een leven in de wereld, zonder Christus. Wie van Hem is, is een vreemdeling op deze wereld,” zegt prof. dr. W. van Vlastuin. Wie Romeinen 8 leest kan op twee manieren de plank misslaan. Aan de ene kant kun je je wetticistisch vastklampen aan Gods wet. Aan de andere kant kun je de strijd tegen de zonde ontkennen. “Zoek daarom naar een gezonde balans tussen onze eigen verantwoordelijkheid en ons leven door de Geest,” zegt hij aan de hand van Romeinen 8:1-17 in een voortuitblik op de Verdiepingsconferentie in Putten.

‘De wet van de Geest van het leven ons vrijmaakt van de wet van de zonde en de dood,’ lezen we in de Romeinen-brief. Wat wordt hiermee bedoeld?
“Allereerst is het goed om te beseffen dat we als mens opgesloten zitten in de zonde,” vertelt de hersteld hervormde theoloog. “Zelf zijn we niet in staat om ons daaruit te bevrijden. Dit geldt voor iedereen. Toch jubelt Paulus in Romeinen 8, omdat de Heilige Geest ons vrijmaakt van de wetmatigheid van de zonde en de dood. Die verlossing komt niet uit onszelf, maar van buitenaf: Gods Geest. En dankzij de Geest leiden we een nieuw leven en doden we het oude leven.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher