Willem Ouweneel

Dagelijks leven

01 september 2017 door Willem J. Ouweneel

Acht ethische ‘hete hangijzers’ voor christenen

Binnenkort hoop ik te beginnen aan een serie lezingen over acht ethische hete hangijzers, en wel op acht zondagavonden, van 10 september 2017 (dat is al over negen dagen) tot 22 april 2018 in het gebouw ‘’t Eykpunt’, Eykmanlaan 1, Utrecht (aanvang steeds 19:30, toegang gratis, collecte, gelegenheid tot discussie):

10 sept.: Abortus
8 okt.: ‘Voltooid leven’ en euthanasie
5 nov.: Ongehuwd samenwonen
3 dec.: Het ongelijke (huwelijks)juk
21 jan.: Echtscheiding
18 febr.: Homoseksualiteit
25 maart: Seksueel misbruik
22 april: Transgenders

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid .

Word ook lid

Ik geef dit programma eigenlijk niet door om er reclame voor te maken, want de kerkzaal dreigt nu al overvol te worden. We hopen de avonden op video op te nemen en op YouTube te publiceren, zodat elke geïnteresseerde er achteraf toch kennis van kan nemen.

Laat ik meteen benadrukken dat ik deze heikele thema’s niet ga behandelen omdat ik meen de wijsheid in pacht te hebben. Ik ga dan ook niet verkondigen ‘hoe het precies zit’ en wat iedere christen erover ‘moet’ denken. Daarvoor zijn de meeste onderwerpen veel te gecompliceerd en zijn de meningen erover veel te verdeeld. Maar ik denk wel dat het enorm zou helpen de verschillende kanten van elk thema eens rustig naast elkaar te zetten. Daarbij wil ik vooral nadruk leggen op die kanten die in de praktijk – blijkt me – nogal eens verwaarloosd worden. Laat ik het zo zeggen: de zaak zit vaak ingewikkelder in elkaar dan veel christenen lijken te denken.

er komt een gelovig homostel, een gelovig stel dat ongehuwd samenwoont, een gelovig stel dat illegitiem gescheiden is en wil hertrouwen. Wat nu? Keihard je principes doordrukken?

Wat ik ook vooral naar voren wil brengen, is het Schriftgebruik van degenen die over de verschillende onderwerpen zeer uitgesproken opvattingen hebben. Naar mijn stellige overtuiging kan geen enkele van de genoemde thema’s zomaar eventjes, uit de losse pols, worden opgelost door een paar bijbelteksten te citeren. Daar zou ik allerlei voorbeelden van kunnen noemen, maar die houd ik nog even voor me. Over sommige thema’s, zoals transgenders, lijkt het me trouwens erg moeilijk überhaupt één bijbeltekst te noemen. Toch wil ik proberen de acht thema’s in de geest van de Bijbel te benaderen, maar dan vooral door te letten op het totale Schriftgetuigenis, en niet op een paar losse teksten.

De rol van de Gemeente
Er is nog een belangrijk aspect aan al deze onderwerpen dat ik graag wil benadrukken, en dat is de houding die de Gemeente in een bepaalde zaak moet innemen. Je bent bijvoorbeeld tegen ongehuwd samenwonen, tegen het homohuwelijk, tegen illegitieme echtscheiding (echtscheiding zonder dat van overspel sprake was), enzovoort. Maar nu melden zich gelovige personen in jouw Gemeente die inderdaad ongehuwd samenwonen, of een gelovig homostel, of twee illegitiem gescheiden christenen die willen trouwen. Of er meldt zich een gelovige transgender. Of een gelovig gemeentelid die wil trouwen met een niet-christen. Of je hoort dat een stel in de Gemeente abortus heeft gepleegd. Of een familie in de Gemeente heeft meegewerkt aan euthanasie op een familielid. Wat doe je dan? Doe je net of je neus bloedt, of stort je je er bovenop? (Of doe je iets subtiels ertussenin?)

Als in jouw Gemeente zo langzamerhand ‘alles mag’, dan heb je natuurlijk nauwelijks problemen. Vrijheid blijheid. En als er in jouw Gemeente ‘niets mag’, en al dit soort gevallen gewoon buiten de deur worden gehouden, heb je ook nauwelijks problemen. Daartussenin heb je de Gemeenten die een genuanceerdere benadering voorstaan. Daar heb je ouderlingen of oudsten die wel degelijk duidelijke ethische principes willen hanteren, dat ook uitstralen, en eventueel aan de Gemeente uitleggen waarom zij voor deze en die principes hebben gekozen, oftewel hoe zij die bijbels menen te kunnen verantwoorden, maar die ook niet zomaar elke ‘overtreder’ de deur uit willen zetten. Prima zover (hopend althans dat het gros van de Gemeente daarin met haar oudsten kan meegaan). Maar dan gebeurt het: er komt een gelovig homostel, een gelovig stel dat ongehuwd samenwoont, een gelovig stel dat illegitiem gescheiden is en wil hertrouwen. Wat nu? Keihard je principes doordrukken? Maar dan ben je zulke personen kwijt; dan gaan ze gewoon naar de naburige Gemeente, waar men in die dingen soepeler is.

Wat ik te zeggen heb, hoop in de lezingen te zeggen. Daar zullen de critici het mee moeten doen.

Of is er een andere weg? Een ingewikkelde tussenweg? Bijvoorbeeld de zaak overlaten aan de eigen verantwoordelijkheid van de desbetreffende gemeenteleden? Maar daar zullen veel andere gemeenteleden wellicht geen genoegen mee nemen! Wat is in zo’n geval wijsheid? Zijn daar trouwens wel algemene regels voor te geven? Komt het niet veeleer aan op grote afhankelijkheid van de Heer van de Gemeente om te weten hoe men in een bepaald geval moet handelen?

Ik krijg zo ongeveer wekelijks vragen over dit soort zaken: óf van de desbetreffende personen, óf van oudsten in de Gemeente die me vragen hoe ze met bepaalde situaties moeten omgaan. Uit al die contacten zijn deze lezingen als het ware geboren. Natuurlijk besef ik heel goed dat ik me er heel wat mee aangehaald heb. Er zal ongetwijfeld veel kritiek op komen, maar daar moet ik dan maar mee leren leven. Ik kan slechts hopen dat het aantal critici dat vindt dat ik (veel) te streng ben, ruwweg even groot is als het aantal critici dat vindt dat ik (veel) te ruimdenkend ben. Niet omdat de middenpositie altijd automatisch de juiste positie is. Maar ik zal het toch een geruststellende gedachte vinden als de kritiek van beide kanten komt.

Ik zeg er trouwens bij voorbaat bij dat ik niet via de mail uitvoerige discussies zal aangaan met alle mogelijke critici. Daar heb ik geen tijd voor, en het heeft ook weinig zin. Wat ik te zeggen heb, hoop in de lezingen te zeggen. Daar zullen de critici het mee moeten doen. Wie een andere opvatting is toegedaan, zij in zijn eigen gemoed ten volle verzekerd, om met Romeinen 14:5 te spreken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Bij God is er altijd ruimte voor genade (ook voor soms domme politici)

"Vorige week zondag belde Halbe Zijlstra me op. De volgende dag zou er een voor hem beroerde editie van de Volkskrant bezorgd worden," schrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op zijn Facebookpagina. Zijlstra trad af als minister van Buitenlandse Zaken toen de Volkskrant bekend maakte dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met Shell en de Russische president Vladimir Poetin.Segers: "‘Dom, fout, onnodig’, was mijn primaire reactie na zijn uitleg en ik bedacht dat dit hem nog wel een tijd zou achtervolg...

Dick deelde in de trein een profetie met zijn buurman

Dick van den Bos zat in de trein en kreeg een beeld voor een man naast zich. "Ik zag een portemonnee waarin muntgeld veranderde in briefgeld. God maakte me duidelijk dat de man een onderneming wilde starten en dat Hij hem wilde zegenen met financiële voorziening," laat hij weten via Facebook. "Dus ik vertelde het hem, en de man was helemaal in shock. Hij stond op het punt om een (sociaal) bedrijf beginnen en financieel was het heel krap. Ik mocht voor hem bidden en hij zei dat-ie heel erg bemoedigd was. Hij wilde weten hoe hij kon...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....

Dit lied over lijden omwille van Jezus is prachtig!

Simon van Cyrene droeg het kruis achter Jezus aan. Hij lijkt daarmee op volgelingen van Jezus die moeten lijden vanwege hun geloof. 'Dit kruis leek zinloos, maar het was een zegen. Het heeft mijn leven richting God geleid.' Arie Maasland schreef het lied een jaar of zes geleden en heeft het in de achterliggende tijd opnieuw opgenomen. Een prachtig lied in deze lijdenstijd!
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...
Vakanties
Hier adverteren?

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...
CIP+

Als je in dit artikel je dominee of voorganger herkent: PAS DAN OP!

In zijn indrukwekkende roman 'De Erfenis van Adriaan', dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, omschrijft auteur Johan Lock hoe zijn ogen werden geopend voor wie zijn voorganger Adriaan werkelijk was; een geniepige, negatieve en manipulerende leider. Herken je in dit boekfragment je eigen voorganger of dominee? Pas dan op! Fragment uit 'De erfenis van Adriaan': Wanneer hij mijn ouders bezoekt en ik ben toevallig thuis, hoef ik niet tussen de regels door te luisteren. Man en paard noemt hij dan, en mijn aanwezigheid ziet hij niet als...

ZELFontplooiing. Je krijgt er alleen maar meer dorst van…

We zijn er maar druk mee. Zelfontplooiing, het benutten van je eigen talenten, werken aan persoonlijke ontwikkeling en het streven naar ultieme vrijheid op het werk en natuurlijk ook privé. En als mensen vragen waar we over vijf jaar staan, noemen we datgene op waar we aan denken. En dat kunnen we dan vaak ook nog vrij makkelijk benoemen. Als we dieper inzoomen op het woord ‘zelfontplooiing’, komen we erachter dat het eigenlijk een bijzonder individualistisch woord is. In het boek 'De slag om het hart' van Herma...

Ds. A. J. Post aan de slag in hervormd 't Harde

"We hebben het beroep vanuit de hervormde gemeente van 't Harde aangenomen. In vertrouwen op onze Hemelse Vader willen we deze weg gaan," laat ds. A. J. Post weten via Facebook. De predikant volgt in de Gelderse plaats ds. D. Dekker op. Dekker ging in 2016 met emeritaat. Post staat momenteel op de kansel in Nieuw-Beijerland, waar hij in 2011 voor het eerst aan de slag ging als gemeentepredikant. Op 't Harde luiden de klokken van de @HervGemElim!! Welkom dominee @AlfredPost! pic.twitter.com/8ZKdsGNapv &mdash...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Groep Afghanen wil meer weten over Jezus na tv-uitzending

Tv-uitzendingen van de christelijke satelliet-zender SAT-7 leiden regelmatig tot reacties uit de moslimwereld. "Onlangs belde een jongeman uit Afghanistan ons op," vertelt Panayiotis, directeur van SAT-7 PARS, gevestigd in één van de Golfstaten. "Tot hij één van onze programma's zag, had deze jongeman geen idee wie Jezus was," citeert God Reports. "Vanaf die uitzending was hij ontevreden over zijn eigen leven en wist hij instinctief dat er iets moest veranderen. Hij was erg onder de indruk geraakt van...

Stress, overspannenheid en burn-out bij geestelijk leiders

Stress, lijkt wel een kwaal van de hedendaagse maatschappij, het komt steeds meer voor en helaas ook onder geestelijk leiders, dat wil zeggen voorgangers, oudsten en gemeenteleiders. Voor een deel is de oorzaak vaak heel praktisch, namelijk men heeft geen normale werkdagen. Je denkt 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar te moeten zijn en er is dan geen tijd voor ontspanning en weer opladen. Je hebt ook het gevoel dat er steeds meer van je wordt geëist, bijvoorbeeld omdat er in de gemeente te weinig mogelijkheden zijn...

Kamervragen over komst veroordeelde Palestijnse terroriste naar Amsterdamse kerk

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van de veroordeelde Palestijnse terroriste Rasmeah Odeh naar Amsterdam, hebben PVV-Kamerleden Machiel de Graaf en Gidi Markuszower donderdag schriftelijke vragen ingediend.Rasmea Odeh was actief voor het terroristische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In 1969 pleegde ze een bomaanslag op een Sufersal supermarkt in Jeruzalem. De 21-jarige Leon Kanner uit Netanya en de 22-jarige Edward Joffe uit Kaapstad kwamen bij deze aanslag om. Daarnaast vielen er negen gewonden.V...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

John Piper legt uit wat de essentie van liefhebben is

"De essentie van liefhebben is niet doen. De essentie van liefhebben is genieten – als God het doel is. ‘Laat het goud in het stof liggen, … de Almachtige zal je goud zijn, … dan zul je vreugde scheppen in de Almachtige, en je zult je gezicht tot God opheffen’ (Job 22:24-26)," zegt John Piper in een video van Geloofstoerusting. Bekijk de video en bezoek hier de website van Geloofstoerusting: