Willem Ouweneel

God

25 augustus 2017 door Willem J. Ouweneel

Hoe gereformeerd ben jij (of niet)?

In Canada zei een hoogleraar tegen mij: ‘Jij bent de meest gereformeerde niet-gereformeerde die ik ooit ontmoet heb…’ Dat heb ik maar als een complement opgevat, want zo was het in elk geval bedoeld. Ik heb al vaak nagedacht over de vraag of je kunt meten hoe gereformeerd (oftewel calvinistisch) iemand is. Daarom heb ik de volgende enquête opgesteld om je te toetsen op zeven punten. Zet een kruisje achter wat volgens jou het juiste antwoord is (één kruisje, niet meer, ook al denk je dat er meerdere antwoorden goed zijn). De beginletters van vijf van de zeven punten vormen het bekende woord TULIP; het zijn de Five Points of Calvinism. Let wel: de vragen gaan niet over de drie-eenheid, de twee naturen van Christus, of de verzoenende waarde van zijn kruiswerk, want daarover zijn alle orthodoxe christenen het eens. De vragen gaan over dat waarin gereformeerden van andere orthodoxe christenen verschillen:

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

(1) a. De natuurlijke mens is totaal verloren; hij/zij kan niets goed doen in Gods ogen.
b. De natuurlijke mens is wel geheel zondig, maar kan daarom nog wel dingen doen die ook in Gods ogen eeuwigheidswaarde hebben.
c. De natuurlijke mens is wel geheel zondig, maar kan daarom nog wel dingen doen die ook in Gods ogen tijdelijke waarde hebben.

(2) a. God heeft sommige mensen uitverkoren van vóór de grondlegging der wereld, en wel op grond van het feit dat Hij van tevoren zag dat zij in Hem zouden geloven.
b. God heeft alle mensen uitverkoren, maar niet allen worden behouden.
c. God heeft sommige mensen uitverkoren van vóór de grondlegging der wereld, en wel geheel op basis van zijn eigen soevereine keuze.

(3) a. De mensen die niet door God zijn uitverkoren, zijn van eeuwigheid verworpen, en wel geheel op basis van zijn eigen soevereine keuze.
b. De mensen die niet door God zijn uitverkoren, zijn van eeuwigheid verworpen, en wel op grond van het feit dat Hij van tevoren zag dat zij niet in Hem zouden geloven.
c. De mensen die niet door God zijn uitverkoren, worden door Hem pas verworpen nadat, en omdat, zij als goddelozen geleefd hebben.

(4) a. Jezus heeft de zonden van alle mensen uitgeboet, en dus worden alle mensen op den duur behouden.
b. Jezus heeft de zonden van alle mensen uitgeboet, toch worden niet alle mensen behouden, en wel omdat zij niet geloven.
c. Jezus heeft alleen de zonden van de gelovigen uitgeboet, en daarom wordt het heil alleen welmenend aangeboden aan de uitverkorenen.
d. Jezus heeft alleen de zonden van de gelovigen uitgeboet, niettemin wordt het heil welmenend aangeboden aan alle mensen.
e. Jezus is voor alle mensen gestorven, maar Hij heeft alleen de zonden van de gelovigen uitgeboet.

(5) a. De mens heeft sinds de zondeval geen vrije wil meer, en kan zich dus alleen bekeren dankzij de onweerstaanbare genade van God.
b. Ook de gevallen mens heeft wel degelijk een eigen wil, zodat bekering 100% het werk van Gods genade is, maar ook 100% een zaak van eigen menselijke verantwoordelijkheid.
c. De notie van Gods ‘onweerstaanbare’ genade sluit de eigen menselijke verantwoordelijkheid uit; mensen kunnen wel degelijk de genade van God weerstaan.
d. God dringt er bij de mens krachtig op aan zich te bekeren; maar of die mens dat uiteindelijk ook doet, is geheel van zijn eigen keuze afhankelijk.

(6) a. Ware wedergeborenen worden uiteindelijk behouden.
b. Ware wedergeborenen kunnen afvallen en gaan dan uiteindelijk verloren.
c. Alle belijdende christenen worden uiteindelijk behouden.
d. Sommige belijdende christenen vallen af en gaan uiteindelijk verloren.

(7) a. De niet-joodse gelovigen vallen onder de zegeningen van het nieuwe verbond, maar principieel en formeel is of wordt het nieuwe verbond niet met hén gesloten, maar met Israël.
b. Voor zover de verhouding tussen God en de nieuwtestamentische gelovigen al verbondsmatig genoemd kan worden, is de Vader–kindrelatie toch veel belangrijker.
c. De verhouding tussen God en mens is volgens de Bijbel te allen tijde verbondsmatig van aard, ook in de hof van Eden, en tot in eeuwigheid.
d. De verhouding tussen God en mens is pas sinds de zondeval te allen tijde wezenlijk verbondsmatig van aard, tot in eeuwigheid.

En, heb je je zeven kruisjes gezet? Als je minstens zes van de zeven kruisjes goed hebt, ben je een voortreffelijke gereformeerde (althans wat je opvattingen betreft…). In principe is het natuurlijk mogelijk dat je in feite rooms-katholiek of evangelisch bent – misschien vind je niettemin leuk te bedenken dat je volgens mij in je theologie toch aardig gereformeerd bent… Als je maar drie of vier kruisjes goed hebt, ben je volgens mij hoogstens een halve gereformeerde. Als je geen één kruisje goed hebt, kun je wel degelijk een orthodox christen zijn – maar je bent totaal ongereformeerd. Of dat erg is, mag je zelf beoordelen.

Welke antwoorden gereformeerd genoemd kunnen worden, is uiteraard discutabel. Toch geloof ik dat ik er niet ver naast zit. Je zult zien dat je volgens mij best op bepaalde vragen verschillende antwoorden kunt geven, terwijl je toch goed gereformeerd bent. Ook gereformeerden zijn het onderling nu eenmaal niet op alle punten eens (anders hadden we niet veertien soorten ‘gereformeerd’ in Nederland). Nou, daar gaan we dan:(1) a of c.
(2) c.
(3) a of b.
(4) c of d.
(5) a of b.
(6) c (en d).
(7) c of d.

En, hoe gereformeerd ben je? En doet het er veel toe? Volgens velen wel: in sommige denominaties zijn heftige discussies gaande over de vraag hoe ‘gereformeerd’ die kerken nog wel zijn. En of jij het nu belangrijk vindt of niet, duizenden christenen in ons land vinden het een vraag van levensbelang.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Bij God is er altijd ruimte voor genade (ook voor soms domme politici)

"Vorige week zondag belde Halbe Zijlstra me op. De volgende dag zou er een voor hem beroerde editie van de Volkskrant bezorgd worden," schrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op zijn Facebookpagina. Zijlstra trad af als minister van Buitenlandse Zaken toen de Volkskrant bekend maakte dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met Shell en de Russische president Vladimir Poetin.Segers: "‘Dom, fout, onnodig’, was mijn primaire reactie na zijn uitleg en ik bedacht dat dit hem nog wel een tijd zou achtervolg...

Dick deelde in de trein een profetie met zijn buurman

Dick van den Bos zat in de trein en kreeg een beeld voor een man naast zich. "Ik zag een portemonnee waarin muntgeld veranderde in briefgeld. God maakte me duidelijk dat de man een onderneming wilde starten en dat Hij hem wilde zegenen met financiële voorziening," laat hij weten via Facebook. "Dus ik vertelde het hem, en de man was helemaal in shock. Hij stond op het punt om een (sociaal) bedrijf beginnen en financieel was het heel krap. Ik mocht voor hem bidden en hij zei dat-ie heel erg bemoedigd was. Hij wilde weten hoe hij kon...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Dit lied over lijden omwille van Jezus is prachtig!

Simon van Cyrene droeg het kruis achter Jezus aan. Hij lijkt daarmee op volgelingen van Jezus die moeten lijden vanwege hun geloof. 'Dit kruis leek zinloos, maar het was een zegen. Het heeft mijn leven richting God geleid.' Arie Maasland schreef het lied een jaar of zes geleden en heeft het in de achterliggende tijd opnieuw opgenomen. Een prachtig lied in deze lijdenstijd!
Vakanties
Hier adverteren?

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

ZELFontplooiing. Je krijgt er alleen maar meer dorst van…

We zijn er maar druk mee. Zelfontplooiing, het benutten van je eigen talenten, werken aan persoonlijke ontwikkeling en het streven naar ultieme vrijheid op het werk en natuurlijk ook privé. En als mensen vragen waar we over vijf jaar staan, noemen we datgene op waar we aan denken. En dat kunnen we dan vaak ook nog vrij makkelijk benoemen. Als we dieper inzoomen op het woord ‘zelfontplooiing’, komen we erachter dat het eigenlijk een bijzonder individualistisch woord is. In het boek 'De slag om het hart' van Herma...

Ds. A. J. Post aan de slag in hervormd 't Harde

"We hebben het beroep vanuit de hervormde gemeente van 't Harde aangenomen. In vertrouwen op onze Hemelse Vader willen we deze weg gaan," laat ds. A. J. Post weten via Facebook. De predikant volgt in de Gelderse plaats ds. D. Dekker op. Dekker ging in 2016 met emeritaat. Post staat momenteel op de kansel in Nieuw-Beijerland, waar hij in 2011 voor het eerst aan de slag ging als gemeentepredikant. Op 't Harde luiden de klokken van de @HervGemElim!! Welkom dominee @AlfredPost! pic.twitter.com/8ZKdsGNapv &mdash...
CIP+

Als je in dit artikel je dominee of voorganger herkent: PAS DAN OP!

In zijn indrukwekkende roman 'De Erfenis van Adriaan', dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, omschrijft auteur Johan Lock hoe zijn ogen werden geopend voor wie zijn voorganger Adriaan werkelijk was; een geniepige, negatieve en manipulerende leider. Herken je in dit boekfragment je eigen voorganger of dominee? Pas dan op! Fragment uit 'De erfenis van Adriaan': Wanneer hij mijn ouders bezoekt en ik ben toevallig thuis, hoef ik niet tussen de regels door te luisteren. Man en paard noemt hij dan, en mijn aanwezigheid ziet hij niet als...

Groep Afghanen wil meer weten over Jezus na tv-uitzending

Tv-uitzendingen van de christelijke satelliet-zender SAT-7 leiden regelmatig tot reacties uit de moslimwereld. "Onlangs belde een jongeman uit Afghanistan ons op," vertelt Panayiotis, directeur van SAT-7 PARS, gevestigd in één van de Golfstaten. "Tot hij één van onze programma's zag, had deze jongeman geen idee wie Jezus was," citeert God Reports. "Vanaf die uitzending was hij ontevreden over zijn eigen leven en wist hij instinctief dat er iets moest veranderen. Hij was erg onder de indruk geraakt van...

Stress, overspannenheid en burn-out bij geestelijk leiders

Stress, lijkt wel een kwaal van de hedendaagse maatschappij, het komt steeds meer voor en helaas ook onder geestelijk leiders, dat wil zeggen voorgangers, oudsten en gemeenteleiders. Voor een deel is de oorzaak vaak heel praktisch, namelijk men heeft geen normale werkdagen. Je denkt 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar te moeten zijn en er is dan geen tijd voor ontspanning en weer opladen. Je hebt ook het gevoel dat er steeds meer van je wordt geëist, bijvoorbeeld omdat er in de gemeente te weinig mogelijkheden zijn...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Kamervragen over komst veroordeelde Palestijnse terroriste naar Amsterdamse kerk

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van de veroordeelde Palestijnse terroriste Rasmeah Odeh naar Amsterdam, hebben PVV-Kamerleden Machiel de Graaf en Gidi Markuszower donderdag schriftelijke vragen ingediend.Rasmea Odeh was actief voor het terroristische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In 1969 pleegde ze een bomaanslag op een Sufersal supermarkt in Jeruzalem. De 21-jarige Leon Kanner uit Netanya en de 22-jarige Edward Joffe uit Kaapstad kwamen bij deze aanslag om. Daarnaast vielen er negen gewonden.V...

John Piper legt uit wat de essentie van liefhebben is

"De essentie van liefhebben is niet doen. De essentie van liefhebben is genieten – als God het doel is. ‘Laat het goud in het stof liggen, … de Almachtige zal je goud zijn, … dan zul je vreugde scheppen in de Almachtige, en je zult je gezicht tot God opheffen’ (Job 22:24-26)," zegt John Piper in een video van Geloofstoerusting. Bekijk de video en bezoek hier de website van Geloofstoerusting:
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...