Willem Ouweneel

God

25 augustus 2017 door Willem J. Ouweneel

Hoe gereformeerd ben jij (of niet)?

In Canada zei een hoogleraar tegen mij: ‘Jij bent de meest gereformeerde niet-gereformeerde die ik ooit ontmoet heb…’ Dat heb ik maar als een complement opgevat, want zo was het in elk geval bedoeld. Ik heb al vaak nagedacht over de vraag of je kunt meten hoe gereformeerd (oftewel calvinistisch) iemand is. Daarom heb ik de volgende enquête opgesteld om je te toetsen op zeven punten. Zet een kruisje achter wat volgens jou het juiste antwoord is (één kruisje, niet meer, ook al denk je dat er meerdere antwoorden goed zijn). De beginletters van vijf van de zeven punten vormen het bekende woord TULIP; het zijn de Five Points of Calvinism. Let wel: de vragen gaan niet over de drie-eenheid, de twee naturen van Christus, of de verzoenende waarde van zijn kruiswerk, want daarover zijn alle orthodoxe christenen het eens. De vragen gaan over dat waarin gereformeerden van andere orthodoxe christenen verschillen:

(1) a. De natuurlijke mens is totaal verloren; hij/zij kan niets goed doen in Gods ogen.
b. De natuurlijke mens is wel geheel zondig, maar kan daarom nog wel dingen doen die ook in Gods ogen eeuwigheidswaarde hebben.
c. De natuurlijke mens is wel geheel zondig, maar kan daarom nog wel dingen doen die ook in Gods ogen tijdelijke waarde hebben.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher