Niet genoeg voor je kind

In deze tijd moesten ze van weinig rond zien te komen. Haar man repareerde en verstelde kleding en zelf verkocht ze af en toe oorbellen op straat. Op een goede dag verdiende haar man tussen de € 0,70 en € 1,-. Toen Abrehet ontdekte dat ze zwanger was van haar derde kindje werd ze bang. Ze wist dat ze zelf niet meer in staat was haar gezin te voeden. Abrehet vertegenwoordigt veel moeders in Ethiopië: moeders die hun kinderen vóór alles laten gaan. Moeders die zelf niet eten, zodat hun kinderen te eten hebben. Moeders die hun trots aan de kant zetten en hulp zoeken in de hoop dat hun kinderen op een dag kunnen ontsnappen uit de vicieuze cirkel van armoede.

Nationale crisis

Volgens UNICEF krijgt maar liefst 73 procent van de kinderen in Ethiopië onder 5 jaar te weinig voeding om zich op een gezonde manier te kunnen ontwikkelen. Bovendien is 22 procent van de Ethiopische vrouwen ondervoed. Hierdoor hebben hun baby’s grote kans op een te laag geboortegewicht en zijn ze vatbaarder  voor infecties. Veel Ethiopische baby’s beginnen hun strijd tegen ondervoeding al in de baarmoeder. Hoewel de Ethiopische overheid maatregelen neemt om ondervoeding tegen te gaan, is het probleem te groot om zelf aan te pakken. Compassion Ethiopië neemt haar verantwoordelijkheid om alles te doen wat mogelijk is om bij te dragen aan een oplossing voor dit probleem. Voor de ongeboren kinderen en tijdens de eerste 12 maanden van hun leven helpt Compassion door middel van het Moeder- en babyprogramma.

Een levensreddend programma

Het Moeder- en babyprogramma maakt het mogelijk voor de lokale kerken om om te zien naar zwangere vrouwen en moeders van baby’s. Dit levensreddende programma biedt de moeders middelen, medische hulp en training die zij nodig hebben om hun kinderen de best mogelijk start te geven. Een van de trainingen die ze krijgen gaat bijvoorbeeld over hoe ze lokale producten kunnen gebruiken om een voedzame maaltijd te maken voor hun gezin. Er wordt meel gemaakt van linzen, kafferkoren en granen. Dit kan gebruikt worden voor pap voor zwangere en borstvoedende moeders en voor baby’s die al vast voedsel kunnen eten. Elke vier maanden maken de moeders van het programma samen het meel en verdelen het evenredig onder elkaar. Dit meel maakt een groot verschil in de strijd tegen ondervoeding. Doordat de moeders het meel zelf maken en hun gezin ermee kunnen voeden, geeft dat meer zelfvertrouwen.

Gezondheid en hoop

Abrehet was 7 maanden zwanger toen ze zich inschreef bij het Moeder- en babyprogramma van de lokale kerk die samenwerkt met Compassion. “Ik was opgelucht, omdat ik eindelijk de hulp kreeg die ik nodig had. Ik had de hoop al bijna opgegeven,” vertelt ze. Dankzij het programma kreeg ze regelmatig prenatale controles, extra voeding en training op het gebied van goede basiszorg, hygiëne en sanitaire voorzieningen. Toen twee maanden later baby Yared geboren werd, was hij sterk en gezond. Yared is nu anderhalf en als sponsorkind opgenomen in een project van Compassion. “Medewerkers drukken ons op het hart om gebalanceerde maaltijden te bereiden voor onze kinderen. Ik weet uit eigen ervaring wat ondervoeding is, ik neem hun woorden serieus. Als ik Yared zie, dank ik God. Ik ben zo dankbaar voor de mogelijkheden die hij heeft gekregen. Ons hele gezin heeft er profijt van, omdat ik me nu meer bewust ben van gezonde voeding.”

De meest kwetsbare en kritieke fase van een kind is in de leeftijd van 0 tot 5 jaar. Met de inzet van het Moeder- en babyprogramma vecht Compassion tegen het hoge sterftecijfer van moeders en jonge kinderen die overlijden aan de gevolgen van armoede.