Een boodschap voor Nineve

  • Eén van de vele foto's van verwoesting in Mosul

    Eén van de vele foto's van verwoesting in Mosul

  • Straatbeeld van Mosul

    Straatbeeld van Mosul

  • Deze man loopt met al zijn bezittingen op één kar over straat

    Deze man loopt met al zijn bezittingen op één kar over straat

  • Mensen proberen hun leven weer op te pakken

    Mensen proberen hun leven weer op te pakken

  • Wederopbouw in Mosul

    Wederopbouw in Mosul

  • HVC vrijwilligster Marijke deelt pakketten uit

    HVC vrijwilligster Marijke deelt pakketten uit

  • Kinderen met voedselpakketten

    Kinderen met voedselpakketten

  • Kinderen van een christelijke familie

    Kinderen van een christelijke familie

11 juli 2018

Een jaar geleden werd de Iraakse stad Mosul heroverd op IS. In veel door de oorlog verwoeste Iraakse steden is de wederopbouw in volle gang, maar Mosul ligt nog steeds grotendeels in puin. De verwoesting is groot. De meeste inwoners van Mosul wonen nog altijd in omliggende vluchtelingenkampen. Enkelen zijn teruggekeerd naar hun huizen, maar voor velen is dit nog niet mogelijk. Stichting HVC wil hulp bieden in de compleet verwoeste stad, op de plek waar vroeger het Bijbelse Ninevé lag. 

Kort geleden was HVC vrijwilligster Marijke van Dam in Irak. Ze vertelt over de wederopbouw in Irak: “In Mosul verloopt de wederopbouw moeizaam. Ik sprak de burgemeester van de stad, die het buitenland dringend oproept om hulp te bieden. De stad is dusdanig verwoest dat wederopbouw voor de inwoners en de regering zelf een te grote taak is.” Marijke vertelt dat voor velen permanente terugkeer niet mogelijk is, omdat hun huizen en gebouwen er niet meer staan. “Het is overdag best druk in Mosul, maar de mensen trekken ’s avonds terug naar een vluchtelingenkamp of een andere plek. Ik sprak in de vluchtelingenkampen een aantal mensen die Mosul hadden bezocht. Zij keerden teleurgesteld terug naar de vluchtelingenkampen omdat er van hun huis niets meer over was. Er is geen plek om te wonen.”

Terugkeer met hulp via kerken

Een lokaal team waar Stichting HVC mee samenwerkt, is aan het werk in Mosul. Hun werkgebied is een wijk waar 2700 gezinnen wonen, waarvan veelal de mannen in de oorlog vermoord zijn. Vele kinderen in de wijk zijn wees geworden. Enkele tientallen christelijke gezinnen zijn permanent teruggekeerd en een paar honderd andere christelijke gezinnen rijden dagelijks heen en weer om een terugkeer voor te bereiden. Andere gezinnen wachten hun kans op terugkeer nog af. Al deze gezinnen bezitten zo goed als niets. Dominees wachten tot de bescherming vanuit de Verenigde Naties of andere organisaties weer op gang komt, voordat ze terugkeren naar Mosul. Ze verwachten dat als er weer kerken open gaan, dat er dan ook meer christelijke gezinnen zullen terugkeren.  Stichting HVC wil de terugkerende christenen hulp bieden in de eerste levensbehoeften.

Rol van christenen in Irak

Vrijwilligster Marijke beschrijft de rol die christelijke organisaties in Irak de afgelopen jaren hebben gespeeld. “Het is ontzettend mooi om te horen en te zien dat in de oorlog de christenen de verbindende factor tussen moslims en Yezidi’s probeerden te zijn. Door moslims en Yezidi’s worden christenen ‘de helpende hand in Irak’ genoemd.” De terugkeer van christenen naar Mosul is belangrijk, om ook in die stad het Licht van het Evangelie te laten schijnen. Maar hierbij is haast geboden, om te voorkomen dat er voor de christenen geen strategische posities meer over zijn en ze niet kunnen overleven. 

Voedsel voor een week

Stichting HVC begint een actie voor het uitdelen van voedselpakketten. Een pakket biedt een gezin voedsel voor een week. De pakketten zullen onder meer rijst, bonen, zonnebloemolie, tomatenpuree, thee en suiker bevatten. Daarnaast zitten er enkele basis verzorgingsproducten in, zoals tandpasta en shampoo. Het doel is om 1000 pakketten uit te delen, waarmee gezinnen met de meest urgente nood geholpen kunnen worden. Met de pakketten wil Stichting HVC de boodschap overbrengen dat de gezinnen er niet alleen voor staan. Door het bieden van hulp willen we hen bemoedigen om door te gaan met het werk van de wederopbouw. 

U kunt een gezin helpen en bemoedigen! Al voor 15 euro kan een heel gezin een week lang eten en werken in Mosul! Helpt u mee om de wederopbouw van deze stad mogelijk te maken? Breng ook de boodschap over in Nineve!

Doneer een voedselpakket voor € 15,- 


Lees ook:
RD.nl: „Bagdad werkt terugkeer van christenen naar Ninevé tegen” >

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!