Voor Mordechai is het duidelijk: Jesjoea is de Messias van Israël

Levensverhaal15 februari 2024 Jacqueline Looman, Israël en de Bijbel
Mordechai

Mordechai Klimer is een Israëliër met familiewortels in Roemenië. Op 14 mei 1948 varen zijn ouders van Cyprus naar Israël. Al de volgende dag moet zijn vader meehelpen om zijn nieuwe thuisland te verdedigen tegen de Arabieren. Zonder legerervaring en hij spreekt dan nog geen woord Hebreeuws.

Na 1948 begint de opbouw van het land en Mordechai’s ouders werken keihard mee in de kibboets. Hierdoor wordt Mordechai vooral opgevoed door zijn streng-religieuze opa en oma. Beiden zijn Holocaustoverlevenden. Van christenen moeten ze niets hebben. In de kampen hebben ze te vaak gezien hoe de ‘christelijke’ nazi’s op zondag na hun kerkbezoek de meest gruwelijke dingen deden. De Sjoah drukt een stempel op Mordechai’s leven. Hij groeit op tussen mensen met getatoeëerde nummers op hun arm.

Roemenië en de Joden
Voor de oorlog heeft Roemenië nog een grote Joodse gemeenschap. Volgens een rapport uit 2004 zijn vooral de Roemeense autoriteiten verantwoordelijk geweest voor de planning en uitvoering van de moord op bijna 300.000 Joden. De meeste Roemeense overlevenden zijn na de Sjoah naar Israël geëmigreerd, en nu wonen er nog maar een paar duizend Joden in het land. Klinkt in de jaren ’30 nog het Jiddisch in bijna elke straat, vandaag moet je de Jiddischsprekende Jood zoeken.

Antisemitisme
Mordechai’s opa is voor de oorlog officier in het Roemeense leger. Hij is een religieuze en trotse Jood, die weigert om zijn naam, Ben-Zion, te veranderen. De nazi’s pakken hem dan ook vrij snel op en zetten hem op transport. In zijn trein worden 3000 Joden gepropt en bij aankomst blijken maar 9 van hen de tocht te hebben overleefd! Mordechai’s opa is een van hen. Uiteindelijk komt hij terecht in Bergen-Belsen. Na zijn ontsnapping uit het kamp sluit hij zich aan bij de Russische partizanen. Mordechai: “Mijn opa heeft geleden onder de Roemenen en de nazi’s, maar ook onder de Russen. Ze waren wreed en zeer antisemitisch. Opa vocht met hen mee tegen de nazi’s, maar moest als Jood wel achteraan staan in de rij voor de keuken. Bij gevaarlijke missies zetten de Russen wel altijd de Joden vooraan in de linies!”

Oma overleeft Auschwitz, maar wantrouwt vanaf die dag alle christenen.

Een soortgelijke ervaring heeft ook oma Klimer. De verstandhouding met haar christelijke buren is altijd redelijk goed. Tot aan die dag dat zij door haar buurman wordt aangevallen en uitgemaakt voor ‘moordenaar van onze God’. Mordechai's moeder ziet hoe oma vervolgens wordt afgevoerd door de nazi’s. Oma overleeft Auschwitz, maar wantrouwt vanaf die dag alle christenen.

Immigratieschepen
In 1944 verlaten de ouders van Mordechai, afzonderlijk van elkaar, Roemenië per zogeheten Betar-schip. Omdat het Brits bestuur een maximum van een paar duizend immigranten per jaar heeft ingesteld, organiseert Betar ‘illegale’ immigraties naar Palestina. Men schat dat zo’n 17.000 Joden, maar volgens anderen zelfs 40.000, per boot naar Palestina zijn overgebracht. De latere premier van Israël, Menachem Begin, heeft een zeer belangrijke rol gehad in de Betar-beweging.

Als het schip van Mordechai’s ouders aanmeert in Haifa, wordt het door de Britten linea recta teruggestuurd naar een detentiekamp op Cyprus. Daar ontmoeten de ouders elkaar en trouwen ze ook. Dan wordt het 14 mei 1948 … eindelijk mogen ze overvaren naar Israël. Al de volgende dag moet vader Klimer meevechten om de jonge Joodse staat te beschermen tegen de Arabieren.

Een logische stap
Mordechai’s keuze voor een carrière in het Israëlische leger is een logisch gevolg van zijn opvoeding. Wees sterk en dien je land, is het motto van opa Klimer. Na 22 jaar als commandant in de IDF te hebben gediend, gaat Mordechai min of meer met pensioen. In Israël mag dat na een dienstperiode van ten minste twintig jaar. Op zijn veertigste wordt hij directeur van een kostschool. In die periode brengt het uiteenvallen van de Sovjet-Unie een grote immigratiegolf teweeg. Het is niet ongewoon dat Russische Joden hun kinderen alvast vooruitsturen naar Israël. Zij worden onder andere opgevangen op kostscholen, waar ze onderwijs krijgen over land, volk en het jodendom. Mordechai is erg begaan met deze jonge immigranten.

Na drie doorwoelde nachten breekt gelukkig de ochtend aan waarop hij uitgerust wakker wordt. Met een lied in zijn hart en de sterke wens om meer te leren over de Messias en om de Bijbel te lezen.

Volg Mij
In 1995 wordt hij door de Israëlische overheid gevraagd om in Siberië en het Russische Verre Oosten Joden te begeleiden bij hun emigratie naar Israël. Zo belandt hij in Siberië, alleen, uit zijn vertrouwde Israëlische omgeving en de Russische taal nauwelijks machtig. Na drie maanden wil hij nog maar één ding: weg! Dan gebeurt er iets wat zijn leven totaal op zijn kop zet. Drie nachten lang hoort hij een duidelijke stem: Volg Mij! Hoezo volgen? Een orthodoxe Jood volgt helemaal niemand, alleen God. Na drie doorwoelde nachten breekt gelukkig de ochtend aan waarop hij uitgerust wakker wordt. Met een lied in zijn hart en de sterke wens om meer te leren over de Messias en om de Bijbel te lezen.

Dat verlangen is zo groot dat hij zelfs terugvliegt naar Jeruzalem om daar een complete Bijbel te kopen. “In een maand lees ik tien keer het Nieuwe Testament. Het is zo Joods! Hoe kan dit boek verschrikkelijk zijn voor ons?” Daarna leest Mordechai ook weer de Tenach en herkent daarin overal de Messias. Het aantal Messiaanse profetieën met hun vervulling in de Heere Jezus is overweldigend. Voor Mordechai is het duidelijk: Jesjoea is de Messias van Israël.

“En dat is wat telt”, aldus Mordechai, “dat Joodse mensen Jesjoea, de Messias van Israël vinden!”

Weer thuis
Eenmaal terug in Israël kunt u zich voorstellen hoe de reactie van zijn ouders is geweest. Hun zoon is nu een christen! Maar Mordechai’s getuigenis en Joodse leefwijze zorgen ervoor dat ze hun ideeën over christenen enigszins bijstellen. Voor Mordechai is het belangrijk om een manier te vinden om in Israël de Messias te verkondigen, zonder problemen te veroorzaken. Hij vindt dat de Israëli’s gewezen moeten worden op het Joodse karakter van het evangelie en van het Nieuwe Testament. Ook zet hij zich in om de relatie tussen Joden en christenen te verbeteren. Dat heeft in 2002 geresulteerd in de oprichting van Sabra. Dit is een hulpverlenende instelling die actief is in verschillende landen, maar op dit moment vooral in Noord-Israël met de opvang van nieuwe immigranten, de zorg voor Holocaustoverlevenden en andere hulpbehoevenden.

Met Sabra wil Mordechai bruggen bouwen tussen Messiasbelijdende Joden en gelovigen uit de heidenen. Vooral de eenheid in Christus benadrukken! Daarnaast begeleidt hij ook Joden die naar Israël willen emigreren en geeft hij onderwijs aan Joden aangaande hun Joodse wortels.

Het gaat om Israëls Messias
Mordechai probeert op een laagdrempelige en ontspannen manier Joodse mensen met God en de Messias bekend te maken. Elke week houdt hij sabbatsdiensten voor onder andere de nieuwe immigranten. Vanuit de Bijbel, Tenach en Nieuw Testament, geeft hij onderwijs over de Messias. Hij kent, gezien zijn orthodoxe achtergrond, de gevoeligheden en alle vooroordelen over het Nieuwe Testament. Uit de groep komen af en toe Joodse mensen tot geloof. “En dat is wat telt”, aldus Mordechai, “dat Joodse mensen Jesjoea, de Messias van Israël vinden!”

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Diederik van Dijk
Nieuws

SGP'er hekelt demissionair kabinet: 'Verzet zich tegen de mening van nieuwe Tweede Kamer'

Het demissionaire kabinet volgt minister Frans Weerwind in diens beslissing om het voorstel voor versoepeling van de Transgenderwet niet in te trekken. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde deze week juist een motie om het voorstel wél in te tr

Kees van der Staaij
Nieuws

Kees van der Staaij heeft nieuwe baan en keert terug naar 'eerste liefde'

Voormalig SGP-partijleider Kees van der Staaij wordt staatsraad binnen de afdeling Advisering van de Raad van State. Vrijdag stemde het demissionaire kabinet in met het voorstel om hem voor te dragen. Het gaat om een functie van vier dagen per week. 

Ds. J. IJsselstein
Video

GerGem-predikant merkt op dat een christen niets hoeft bij te dragen aan zijn zaligheid

Een christen kan maar hoeft ook niets bij te dragen aan zijn zaligheid. Dat vertelde ds. J. IJsselstein onlangs in een preek. De GerGem-predikant preekte onlangs over de vrouwen die in alle vroegte met specerijen naar het graf van Jezus gingen, terwi

kerk vlag
Nieuws

Bevrijdingsdag op zondag: aandacht aan besteden in de dienst?

Soms vallen nationale feestdagen op een zondag. Dit jaar is dat het geval met 5 mei. Bevrijdingsdag heeft geen kerkelijke of liturgische wortels, de datum is immers bepaald door het einde van de Tweede Wereldoorlog. Besteed je daar nu aandacht aan in

Ds. J. A. W. Verhoeven
Verdieping

Een boodschap aan de CGK: heeft de Afscheiding herstel gebracht van de kerk?

We constateren wederkerig met dankbaarheid geestelijke herkenning. Wij bidden voor elkaar. Wij ontmoeten elkaar in het deputaatschap Eenheid van de gereformeerde belijders. Dat geeft mij vrijmoedigheid om vandaag iets aan u te zeggen, nu de eenheid e

Deuteronomium 1:35
Verdieping

God liet een zwak volk ten strijde trekken: waarom?

Het boek Deuteronomium neemt ons mee naar het einde van de woestijnreis van het volk Israël.  Veertig jaar lang zwierven de Israëlieten door de woestijn. Als het aan God had gelegen, was die zwerftocht héél wat korter geweest. Het had in twee jaar ge

Rabbijn Raphael Evers
Video

Wat geloven Joden over de eindtijd? Rabbijn Raphael Evers antwoordt

Wat geloven Joden over de eindtijd en het Messiaanse vrederijk? Veel christenen geloven in de spoedige wederkomst van de Messias Jezus. Hoe kijken Joden naar de komst van de Messias? Welke tekenen van de eindtijd zien zij juist in deze tijd vervuld w

ds. T. A. Vergunst
Video

Terugkijken: ds. T. A. Vergunst beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. T. A. Vergunst te gast om te spreken over het thema 'Ik wil, word gereinigd'. De predikant van de Gereformeerde Gemeente te Carterton

Meerartikelen

Dr. Rik Peels
Nieuws

Theoloog Rik Peels komt met nieuw boek over atheïsme

In debatten over godsgeloof hebben atheïsten, agnosten en gelovigen iets over het hoofd gezien. De aandacht is voornamelijk uitgegaan naar argumenten voor en tegen het bestaan van God, maar atheïsme zelf is niet voldoende onderzocht. Terecht hebben a

Ds. M. Messemaker
Video

Ds. Messemaker deelt indrukwekkend verhaal van Syrische vader die op handgranaat dook

"Weet je wat die vader deed toen hij die granaat zag rollen? Terwijl iedereen wegrende, en ook zijn dochtertje wegrende, liep hij naar die granaat toe en ging hij erop liggen. De granaat ontplofte en die vader kwam om het leven. Maar dat meisje en al

Willem Lingeman
Video

Waarom het huwelijk een bloedverbond is

Het huwelijk wordt op basis van de Bijbel een bloedverbond genoemd. Willem Lingeman legt aan de hand van het Oude en Nieuwe Testament uit waarom. "Er werden dieren gedood en in de lengte doorgesneden. De twee helften werden gespiegeld tegenover elkaa

Saati
Nieuws

Twee jaar celstraf voor christelijke vrouw in Iran nadat ze zich liet dopen

Laleh Saati, een christelijke vrouw uit Iran, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Ook krijgt ze een reisverbod van twee jaar. Dat hebben bronnen in Iran gemeld. De Iraanse autoriteiten beschuldigen Saati (45) ervan de nationale veiligheid i

André en Jacolien
Video

Jacolien gaf haar nier aan haar man André zodat ze samen weer in Gods koninkrijk kunnen dienen

André en Jacolien Stam dienen al enkele jaren vol passie in Gods koninkrijk, maar in de afgelopen maanden bleek André nog maar weinig energie te hebben. Dit bleek aan zijn nier te liggen. Zijn vrouw Jacolien besloot daarop een nier aan haar man af te

vervolging nigeria
Nieuws

Radicale moslims slaan weer toe: christelijke moeder en baby vermoord in Nigeria

In de staat Plateau in Nigeria zijn in de afgelopen twee weken meer dan dertig christenen om het leven gekomen bij aanvallen door islamitische Fulani-strijders, waaronder een jonge moeder en haar baby. De incidenten vonden plaats in het overwegend ch

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zege om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël
Nieuws

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zegen om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël

Gisterenochtend vond bij de Westelijke Muur in Jeruzalem de jaarlijkse priesterlijke zegen plaats. Dat meldt All Israel News. Bij de priesterlijke zegen waren duizenden Joden en verscheidene opperrabbijnen aanwezig. Tijdens het massaal bezochte evene

Ultraorthodoxe Joden
Nieuws

Ultraorthodoxe Jood start campagne om lastigvallen van christenen in Jeruzalem te verminderen

Een ultraorthodoxe Joodse activist is een openbare campagne gestart waarbij hij Joden oproept om christenen niet langer lastig te vallen in de Oude Stad van Jeruzalem. Dat meldt All Israel News. In de voorbije maanden deden zich verschillende inciden

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag-redacteuren blikken terug op historisch convent CGK

De één wil synodebesluiten handhaven, een ander wil ruimte geven aan verschillende opvattingen. Hoeveel verschil mag er zijn binnen de kerken en waar ligt de grens? Daarover werd afgelopen zaterdag een uniek en belangrijk convent gehouden binnen de C

Pakistan vlag
Podcast

Hoe gaat het met Pakistaanse christenen na massa-aanval moslimextremisten?

Augustus 2023: chaos in de straten van Jaranwala. De christelijke wijk in de Pakistaanse stad werd aangevallen voor moslimextremisten. Kerken en huizen werden in brand gestoken en vele christenen vluchtten. SDOK startte gelijk een actie om noodhulp o

schip
Nieuws

Mercy Ships gaat derde ziekenhuisschip bouwen dankzij 'gulle donatie'

Mercy Ships is begonnen met het maken van plannen voor de ontwikkeling van een nieuw ziekenhuisschip. Het idee hiervoor komt voort uit de wens om meer capaciteit te ontwikkelen voor het leveren van medische zorg in Afrika. Door de vloot uit te breide

Mirjam Bikker
Nieuws

Tweede Kamer stemt in met ChristenUnie-initiatief: Catshuissessie over Jodenhaat op komst

Alle fracties in de Tweede Kamer, behalve Denk en Forum voor Democratie, zetten hun handtekening onder het voorstel van de ChristenUnie voor een Catshuissesie over antisemitisme in de samenleving. De Kamer debatteerde donderdag over het onderwerp. Ee