Strijd om de Tempelberg: Moslims beschouwen biddende Joden en christenen als een aanval

Verdieping21 juli 2023 Dirk van Genderen
Tempelberg

De Tempelberg is misschien wel het meest explosieve stukje aarde. Palestijnen en Arabieren dromen ervan juist die plek definitief in bezit te krijgen en Joden een verbod op te leggen die berg ooit nog te bezoeken. En ze zijn al een heel eind op weg, de Verenigde Naties namen immers in 2020 een resolutie aan om de berg niet langer Tempelberg te noemen, maar - in het Arabisch - Haram al-Sharif. Dit is regelrechte geschiedvervalsing.

Dat de spanning in dit gebied altijd groot is, bleek enkele weken geleden wel toen de Israëlische minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben-Gvir, de Tempelberg bezocht. Hij was er nog niet eens een kwartier, en wandelde rustig rond, maar de Palestijnse leiders spraken geheel ten onrechte over een bestorming van de Tempelberg. Wereldwijd werd Israël hierom heftig op de vingers getikt, ook door bevriende landen.

‘Open voor iedereen’
Opmerkelijk was dat dit bezoek plaatsvond op de 10e van de maand Tevat van de Hebreeuwse kalender. Dit is voor de Joden een vastendag met het oog op de verwoesting van de beide tempels die er ooit stonden, juist op deze datum. “De Tempelberg is open voor iedereen,” aldus de minister, hoewel het alleen aan moslims is toegestaan om er te bidden.

Christenen wereldwijd zouden voor Israël op moeten komen in hun verlangen om de Tempelberg te bezoeken en er te bidden.

Gedurende 2022 bezochten 51.483 Joden de Tempelberg. Dat betekende een stijging van ongeveer 50 procent vergeleken met een jaar eerder. Half januari arresteerde de Israëlische politie nog twee Joodse bezoekers op de Tempelberg. “We zijn vijf uur lang vastgehouden,” vertelt Nili Naouri, “omdat we met onze vlag zwaaiden en er het volkslied Hatikvah zongen.” Christenen wereldwijd zouden voor Israël op moeten komen in hun verlangen om de Tempelberg te bezoeken en er te bidden. Laten we blijven bidden om de vrede voor Jeruzalem.

Geestelijke strijd
Jordanië ziet zichzelf als de bewaarder van ‘islamitische en christelijke heilige plaatsen’ in de Israëlische hoofdstad en zou deze het liefst in bezit krijgen, zoals de Tempelberg en de Westelijke Muur (Klaagmuur), om de Joodse banden ermee te kunnen verbreken. Als het ooit zover zou komen, kunnen ze een verbod instellen voor Joden om de Tempelberg te bezoeken, en wellicht ook om nog bij de Westelijke Muur te bidden.

Deze gedachte klinkt misschien als vergezocht, maar lees maar wat de Jordaanse premier Bisher al-Khawawneh vorig jaar in het Jordaanse parlement zei nadat Palestijnse Arabieren stenen hadden laten vallen op Joodse bidders bij de Westelijke Muur, 50 meter lager: “Ik feliciteer alle Palestijnen en alle Jordaanse islamitische Waqf-medewerkers en al degenen die stenen gooiden naar zionisten die de Al-Aqsa Moskee verontreinigden.” De Tempelberg blijft een zeer explosieve brandhaard. Vanuit de Palestijnse wereld klinkt het dat de Tempelberg bevrijd moet worden. Dit is geen gewone strijd, er woedt een geestelijke strijd om de Tempelberg.

In Ezechiël 20:40 komen we de Tempelberg tegen: ‘…op Mijn heilige berg, op de hoge berg van Israël, spreekt de Heere HEERE, daar zal heel het huis van Israel Mij in het land dienen, in zijn geheel. Daar zal Ik in hen behagen scheppen en daar zal Ik uw hefoffers vragen, met het allerbeste van al uw geheiligde gaven.’

Moslims beschouwen biddende Joden en christenen als een aanval op hun eigen geloof. Daarom vinden zij dat er alleen moslims mogen bidden op de Tempelberg.

Het is de plaats waar Abraham bijna vierduizend jaar geleden door God heen werd gezonden om zijn zoon Izak te offeren. Het is ook de plaats die koning David kocht om er een altaar voor de Heere te bouwen om het oordeel van God af te wenden. Het is de plaats waar koning Salomo drieduizend jaar geleden de Eerste Tempel bouwde. Het is eveneens de plaats waar de Tweede Tempel stond.

Aanval op eigen geloof
De islam is uit op de zeggenschap over de hele Tempelberg. Moslims beschouwen biddende Joden en christenen als een aanval op hun eigen geloof. Daarom vinden zij dat er alleen moslims mogen bidden op de Tempelberg, in een poging te voorkomen dat werkelijkheid wordt wat Jesaja 56:7 zegt, waar wordt gesproken over ‘Mijn heilige berg’, de Tempelberg: ‘Mijn huis zal een huis van gebed genoemd worden voor alle volken.’

Achter deze strijd zit de satan. Hij wil voorkomen dat Gods plannen met Jeruzalem en met de Tempelberg werkelijkheid worden. Hij kent de Bijbel, Hij kent de profetieën. Daarom is er zoveel haat tegen Israël, daarom is er haat tegen het Joodse volk, daarom woedt er een strijd om Jeruzalem en om de Tempelberg.

In het jaar 691 bouwden de moslims de Dome of the Rock op de Tempelberg, op de plaats waar de Eerste en de Tweede Tempel stonden. Dit was eerder helemaal geen moskee. Twintig jaar later werd de Al-Aqsa Moskee gebouwd aan de zuidzijde van de Tempelberg. Eén van de inscripties op de Dome of the Rock (ook wel Gouden Rotskoepelmoskee genoemd) luidt: ‘God heeft geen Zoon.’

Totale zeggenschap
Sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967 heeft Israël weer zeggenschap over heel Jeruzalem. Om kritiek vanuit de wereld op de verdrijving van Jordanië uit Oost-Jeruzalem voor te zijn, gaf Israël de administratieve rechten over de Tempelberg aan de islamitische Waqf. Kennelijk was het toen nog niet Gods tijd dat Israël de totale zeggenschap zou hebben over de Tempelberg, maar die tijd is wel aanstaande.

De gelovigen in het Nieuwe Testament worden immers de tempel van de levende God genoemd.

Het is bijzonder dat God de Tempelberg koos als Zijn woonplaats, om daar Zijn volk te ontmoeten. In het Hebreeuws wordt deze berg Har HaBayit genoemd, de Berg van het Huis, als een verwijzing naar de tempel, het huis van God. In Psalm 132 lezen we over Jeruzalem en over de Tempelberg: ‘Want de HEERE heeft Sion verkozen, Hij heeft het begeerd tot Zijn woongebied. Dit is, zei Hij, Mijn rustplaats tot in eeuwigheid, hier zal Ik wonen, want naar haar heb Ik verlangd’ (vers 13-14).

Kunnen wij op grond van de Bijbel een Derde Tempel in Jeruzalem verwachten? Ik weet dat er door u verschillend over wordt gedacht. De laatste hoofdstukken van Ezechiël lijken op nog een tempel te wijzen, maar als die komt, zal die er wellicht pas in het Vrederijk zijn. Het is mogelijk dat er al een tempel voor die tijd wordt gebouwd. 1 Thessalonicenzen 2:4 zegt immers dat de antichrist plaats zal nemen in de tempel van God. Deze tempel zou door de Heere Jezus, na Zijn wederkomst, kunnen worden gemaakt tot de tempel, zoals Ezechiël die beschreef.

Goddelijk ingrijpen
En waar zal deze tempel dan worden herbouwd? Op de Tempelberg staan nu immers moskeeën. Er is zeker plaats voor een tempel erbij, maar zoals de verhoudingen nu liggen, zullen de Arabische volken dat nooit accepteren. Kan het zijn dat door Goddelijk ingrijpen die moskeeën op afzienbare termijn verdwijnen? Door een aardbeving misschien… Of zal er een leider opstaan, wellicht de antichrist of zijn valse profeet, die met zo’n geweldig voorstel komt, dat de moslims toch een tempel bij hun moskeeën accepteren?

Een andere gedachte is dat de beschrijving van de tempel in Ezechiël 40-48 een gedetailleerde beschrijving is van het nieuwe Jeruzalem, waarover Openbaring 21 spreekt, dat neer zal dalen vanuit de hemel. Dat nieuwe Jeruzalem, dat misschien wel een beeld is van de gemeente.

Niet langer zal New York het centrum van de wereld zijn, maar Jeruzalem.

De gelovigen in het Nieuwe Testament worden immers de tempel van de levende God genoemd (1 Korinthe 3:16 en 1 Korinthe 6:19). Als de brief aan de Thessalonicenzen zegt dat de antichrist plaats zal nemen in de tempel van God, zou dat ook kunnen betekenen dat dwaalleraars worden geaccepteerd binnen de gemeente van Christus. Hoewel: Hoe kun je zo’n kerk dan nog een ‘tempel van God’ noemen? Dat doet mij aarzelen.

Eeuwige verlossing
Maar de Heere Jezus heeft het offer toch volbracht, Zijn eigen leven, Zijn eigen bloed gegeven, zult u zeggen… In de tempel die Ezechiël beschrijft worden offers gebracht. U hebt gelijk. Door Zijn offer heeft Hij een eeuwige verlossing teweeggebracht, zegt Hebreeën 9:12 met grote nadruk. Door Zijn offer heeft Hij de zonde tenietgedaan (vers 26). Hij heeft Zijn offer voor eens en voor altijd gebracht (Hebreeën 10:10). De offerdienst instellen in Jeruzalem, zoals die ooit bestond, heeft dus geen enkele zin. Brandoffers en offers voor de zonde zullen de Heere niet behagen (Hebreeën 10:6).

Wat is dan de betekenis van de uitgebreide en nauwkeurige beschrijving van de tempel en de tempeldienst? Sommigen stellen: dat moet je niet letterlijk zo opvatten, het wijst alles heen naar het offer van de Heere Jezus. Mijn vraag aan hen is dan wel: Waarom dan toch zo’n gedetailleerde beschrijving? Ezechiël zag het werkelijk zo en kreeg opdracht alles wat hij zag aan het huis van Israël bekend te maken.

Centrum van de wereld
Ik denk niet dat wij hoeven te kiezen hoe het precies zal gaan en wat er allemaal met en op de Tempelberg gaat gebeuren. Misschien is Gods plan wel totaal anders dan onze opvattingen erover. Hij regeert en het zal precies volgens Zijn voornemen gaan, onderweg naar de nieuwe hemel, de nieuwe aarde en het nieuwe Jeruzalem.

De Bijbel zegt dat de Heere Jezus bij Zijn wederkomst terug zal komen op de Olijfberg en Zijn rijk van vrede en gerechtigheid zal stichten en zal regeren vanuit Jeruzalem. Niet langer zal New York het centrum van de wereld zijn, maar Jeruzalem.

Vele volken zullen dan zeggen: ‘Kom laten wij opgaan naar de berg van de HEERE, naar het huis van de God van Jakob; dan zal Hij ons onderwijzen aangaande Zijn wegen, en zullen wij Zijn paden bewandelen. Want uit Sion zal de wet uitgaan, en het woord van de Heere uit Jeruzalem’ (Jesaja 2:3)

Dirk van Genderen is schrijver en spreker. Bovenstaand artikel verscheen in Het Zoeklicht en is met toestemming overgenomen door Cvandaag. Klik hier om Het Zoeklicht te ontvangen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#325 dr. J. Hoek (hervormd) en dr. R. van Kooten (HHK) over de kerkscheuring en eenheid zoeken
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. J. C. de Groot
Video

Ds. J. C. de Groot schrok van beelden dodenherdenking: "Waar gaat dit naartoe?"

"Op 7 oktober vorig jaar werden 1200 Joden op de meest gruwelijke wijze afgeslacht. In de wereld heeft dit een golf van haat teweeggebracht. In eerste instantie was er ontzetting over het feit dat dit de Joden vandaag de dag kan overkomen. En nu zijn

Geweld in Nigeria
Nieuws

Zes Nigeriaanse christenen gedood: "Daders schoten op iedereen die ze zagen"

Zes christenen zijn afgelopen zondag in de Nigeriaanse staat Kaduna om het leven gekomen na een aanval van islamitische Fulani-herders. Naast de zes gedode christenen, raakten acht anderen gewond, zo meldt Morning Star News. Fulani-herders vielen het

moderne kleding
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller stoort zich aan moderne kleding kerkgangers

'Het valt mij de laatste tijd op dat steeds meer jongemannen naar de eredienst komen met een hoodie, spijkerbroek en sneakers. En dan merk ik als ouder ook dat dit steeds lastiger tegen te houden is. Deze kleding kan in de eredienst natuurlijk niet d

Gerald Troost
Video

Gerald Troost komt met nieuwe liederen over de hemelvaart van Jezus

'Na de thema cd’s Kerst, Pasen en Pinksteren is nu de thema cd ‘HEMELVAART' uit. Een wat onbekender feest, maar wat een moment. Jezus die na zijn zelfopoffering met applaus in de hemel wordt binnengehaald. Met zegenende handen stijgt Jezus naar omhoo

Byzantijnse Chorakerk in Istanbul
Nieuws

Eeuwenoude Turkse Chorakerk officieel ingewijd als moskee

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft maandag de voormalige Byzantijnse Chorakerk in Istanbul officieel geopend als moskee, meldt Religion News. De Turkse regering wees het kerkgebouw vier jaar geleden aan als islamitisch gebedshuis, ondanks

André Meulmeester
Video

André Meulmeester wijst op dé uitdaging van een missionaire kerk

André Meulmeester deelde onlangs zijn ervaringen als missionair werker in een seculiere omgeving. In de lezing van Geloofstoerusting ging hij in op de impact van het evangelie in de stad Almere. De diversiteit in de gemeente van Almere laat bijvoorbe

ds. Gijs Bronsveld
Video

NGK bestaat een jaar: predikant uit Hattem deelt videoboodschap

Zo’n 2000 NGK-leden wonen er in Hattem en omstreken, tot vorig jaar verdeeld over twee GKv-kerken (plm. 1000 en 500 leden) en een NGK. "Op veel terreinen werkten we al samen", vertelt ds. Gijs Bronsveld, predikant van de Ontmoetingskerk. "Jaarlijks i

Zie ik kom spoedig
Video

De val van Babylon: de één rouwt en de ander viert feest

De grote stad Babylon – als toonbeeld van opstand tegen God en valse religie – wordt binnen een uur verwoest. Op de aarde reden voor rouw en ontzetting, voor de hemel juist reden voor een feest! Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 32 van

Meerartikelen

Ds. J. J. ten Brinke
Verdieping

Herstel van het Koninkrijk voor Israël is een zaak die biddend wordt verwacht

Hemelvaartsdag heet vanouds de ‘kroningsdag’ van de Heere Jezus. Met evenveel recht mag het Zijn ‘koningsdag’ heten. Maar anno 2024 zou de vraag van de apostelen (Hand.1:6) zomaar onze vraag kunnen zijn: ‘Heere, zult U in deze tijd voor Israël het Ko

Soedanese vlag
Positief nieuws

Soedanese moslim bekeert zich tot Christus nadat onbekende man Bijbel achterliet

Nuraldaim Hassan, opgegroeid als moslim in Soedan, komt wel op een heel bijzondere manier in aanraking met het christelijk geloof. Op een dag zoekt een reiziger tijdens een regenbui onderdak bij Nuraldaim thuis. Als de reiziger vertrekt, stuit Nurald

Pieter Dirk Dekker
Nieuws

Pieter Dirk Dekker komt in nieuw boek met een nieuwe kijk op uitverkiezing

Dure auto’s, succesvolle outfits, gelikte livestreams – wie een kerk bezoekt, merkt lang niet altijd dat God vooral oog voor de armen heeft. Toch is dat wat de Bijbel betreft een cruciaal aspect van het evangelie. Sterker nog: sommige Bijbelteksten s

Psalmendag
Nieuws

Opnieuw Psalmendag op Groot Nieuws Radio Blijde Klanken

Op Hemelvaartsdag (9 mei aanstaande van 08.00 uur - 20.00 uur) presenteert Groot Nieuws Radio Blijde Klanken de tweede editie van de Blijde Klanken Psalmendag. Vanwege de enthousiaste reacties van koren, muzikanten en luisteraars, zal dit jaar opnieu

Hemelvaart
Boekfragment

Hemelvaart: de glorieuze huldiging van Jezus in de hemel

Hemelvaart komt er vaak bekaaid vanaf. Het lijkt het ondergeschoven kindje van alle kerkelijke feestdagen. Maar Hemelvaart is een juichfeest. Op het moment dat Jezus de hemel binnenkwam begonnen engelen te spelen op hun instrumenten en begon de hemel

Dr. Wim Dekker
Boekfragment

Er moet zo gepreekt worden dat ik schrik van mezelf

'Waarom zou ik naar de kerk gaan?' Zo luidt de titel van een boek van dr. A.A. van Ruler (1908-1970). Van Ruler was hoogleraar systematische theologie in Utrecht. In de jaren zestig van de vorige eeuw kreeg hij te maken met een zwakke gezondheid, waa

Russell Brand
Positief nieuws

Bekende Britse komiek gedoopt: “Een levensveranderende ervaring”

“Een ongelooflijke en levensveranderende ervaring” en "een overgave aan Christus", zo omschrijft de Britse acteur en komiek Russell Brand zijn bekering tot Jezus en zijn recente doop. In een videoboodschap getuigt Brand via sociale media van zijn gel

grafstenen
Nieuws

Graven van Iraakse christenen vernield in Utrechtse wijk Overvecht

Bij begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht zijn afgelopen weekend schokkende taferelen ontdekt: circa negentig graven zijn ernstig beschadigd. Een speciale sectie van de begraafplaats, gereserveerd voor Iraakse christenen, zag bijna g

Een Amerikaanse pastor overleeft aanslag
Nieuws

Amerikaanse pastor overleeft moordaanslag tijdens kerkdienst: "Zijn wapen haperde"

Een Amerikaanse pastor uit Pennsylvania heeft ternauwernood een moordaanslag overleefd. Dat meldt CBN News. Tijdens een kerkdienst probeerde een 26-jarige man de pastor, terwijl hij aan het preken was, neer te schieten. Maar het wapen haperde, waarna

Ayaan Hirsi Ali
Nieuws

Ayaan Hirsi Ali betreurt dat ze vroeger met het christendom spotte

Tijdens een conferentie in New York heeft vrouwenrechtenactiviste, auteur en voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali afgelopen weekend spijt betuigd over haar vroegere kritiek op het christendom. Dat meldt The Christian Post. Ali, ooit een overtuigd a

Jan-Willem Grievink
Podcast

Evangelische beweging is volgens Jan-Willem Grievink complexer dan velen denken

Naar aanleiding van het boek 'Rauw' van evangelist David de Vos wordt het reilen en zeilen van de evangelische beweging volop besproken. In de nieuwspodcast van Cvandaag benadrukt Jan-Willem Grievink dat deze stroming complexer is dan veel christenen

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen deelt confronterende boodschap: "Ook binnen de kerk zijn er nog veel mensen slaaf"

"Of je bent door Gods genade verlost van je slavernijverleden of je zit er nog steeds middenin. Ik denk wel eens dat het goed zou zijn als we ons daar misschien wat meer druk over zouden maken. Want je kunt zomaar denken dat je vrij bent, terwijl je