Moeilijke Bijbelteksten: evaluatie Israëls eerste bestaansperiode

God21 december 2022 Marco van Putten
Marco van Putten

In de serie Moeilijke Bijbelteksten behandelt Bijbelleraar Marco van Putten in korte artikelen onderwerpen uit de Bijbel die moeilijk worden gevonden. Dit artikel geeft een evaluatie van Israëls eerste bestaansperiode (c.1400 eeuw-586 v.Chr.).

Israël werd definitief een afzonderlijk volk door de uittocht uit Egypte. Maar eigenlijk waren ze al een volk geworden door hun sterke groei daar (Ex 1:7). Ook een farao noemt hen op een bepaald moment zo (vers 9).

Ze worden daar ook ‘een volk’ genoemd omdat ze er apart leefden. Afgescheiden van het Egyptische volk, omdat die hun Hebreeuwse (nomadische) levensstijl als minderwaardig beschouwden (Gn 43:32; 46:34).

Toen hun omvang dusdanig groot was geworden trokken de Egyptenaren hun loyaliteit in twijfel (Ex 1:10) en begonnen ze hen te onderdrukken. God leidde de Israëlieten uit die onderdrukking, zoals Hij eerder had voorzegt (Gn 15:13-14).

Israëls eerste bestaansperiode
Door gewillig toe te treden in Zijn verbond behoorde ze God als volk toe. Daarmee werden ze het identificeerbare ‘volk van God’ op aarde. Hoewel Gods volk altijd al bestond en veel groter is dan alleen de Israëlieten.

Israëls werd welvaart, maar toch vooral de kwaadaardigheid van hun koningen, leidde tot hun gefaseerde ondergang.

De verbondssluiting ging samen met de opdracht om een belofte te vervullen. De Israëlieten moesten van de berg Horeb uittrekken naar een gebied aan de oostkust van de Middellandse Zee. God had aan Abraham daarvan min of meer de grenzen bekend gemaakt. Het zou het woongebied van zijn kleinkinderen worden. Aan Mozes preciseerde Hij die grenzen later.

De Israëlieten begonnen in circa 1360 voor Christus dat gebied in te nemen en richtte bij Sichem hun centrale heiligdom op. De hogepriester was over hun godsdienst gesteld en een raad van stamoudsten over het centrale volksbestuur. Het volk begon zich daardoor steeds meer als een natie te gedragen. Vrijwel alle heidenen die er woonden en hun cultusplaatsen werden vernietigd. Het oorspronkelijke nomadische bestaan van de Israëlieten kwam definitief ten einde.

De natievorming werd verder gecentraliseerd toen ze in circa 1040 een koning aanstelden. Israëls welvaart, maar toch vooral de kwaadaardigheid van hun koningen, leidde tot hun gefaseerde ondergang. In 586 kwam er voorlopig een definitief einde aan de natie Israël. Wat kan van deze eerste periode van circa 800 jaar van het volk Israël worden geleerd?

Opdeling Israëls eerste bestaansperiode
Deze periode is in drie tijdsdelen te onderscheiden:

1. De woestijntijd van 40 jaar (c.1400-c.1360 v.Chr.)
2. De vestigingstijd van 320 jaar (c.1360-c.1040)
3. De eerste koningentijd van 454 jaar (c.1040-586).

De eerste koningentijd kan chronologisch opgedeeld worden in:

3.1 Een voorperiode van 30 jaar
3.2 De centrale Davidische monarchie van 80 jaar
3.3 De twee koninkrijken van zo’n 215 jaar
3.4 Het Davidische restkoninkrijk van 130 jaar

Met uitzondering van de woestijnperiode tussen de uittocht uit Egypte, maakte Israël in de eerste bestaansperiode een ontwikkeling, een groei in natievorming door.

Vanaf 885 voor Christus werden Israëls koningen afdracht plichtig aan buitenlandse natiën wat uitliep in vazalschappen. Dat was al een teken van geestelijke achteruitgang. De Israëlitische koningen regeerden eigenlijk maar een derde van de koningentijd (zo’n 155 jaar) onafhankelijk.

Israëls eerste bestaansperiode heeft dus de vestigingstijd (Richterentijd) als langste aaneengesloten eigensoortige tijd van onafhankelijkheid. Hoewel de Richters optraden tegen vijanden die God tegen Israël zond vanwege hun herhaaldelijke kwaadaardigheid. Maar in die periode traden vrijwel geen profeten op tegen Israël. Maar toen de kwaadaardigheid te groot werd, was dit aanleiding voor het aanstellen van een koning.

Israëls groei
In de Bijbelboeken Samuël, Koningen en Kronieken wordt uitgebreid aandacht besteed aan de koningen van Israël. Het gewicht ligt op hun weerspannigheid, boosaardigheid en zonden. In andere Bijbelboeken, zoals het boek Ruth, de psalmen en de profetenboeken, komt echter een veel genuanceerder beeld van de godsdienstige gesteldheid onder de Israëlieten in hun eerste bestaansperiode naar voren.

Daaruit blijkt dat het algemene beeld van Israël in deze tijd meestal onjuist is. De Richterentijd bijvoorbeeld vaak wordt gezien als een ‘donkere tijd’ waarin de godsdienstige gesteldheid van de Israëlieten alleen maar slechter werd. Daardoor wordt de komst van de koningen, met vooral koning David als ideaalbeeld, nogal eens gezien als een zegen voor Israël. Maar de feiten over de eerste koningentijd laten het tegenovergestelde zien.

Met uitzondering van de woestijnperiode tussen de uittocht uit Egypte, maakte Israël in de eerste bestaansperiode een ontwikkeling, een groei in natievorming door. Hoogtepunten liggen in de Richterentijd, waarin de geschiedenis van Boaz en Ruth zich voltrok (waarschijnlijk 12de eeuw), en het begin van de koningentijd, met het optreden van de Richter/profeet Samuël en koning David (11de – 10de eeuw). Daarna volgde, niet lang na de helft van hun eerste bestaansperiode, de gestaagde neergang die al onder Salomo werd ingezet.

Heel Israël werd van Godswege zondig, misdadig, gebroed van kwaadaardigen en verdorven zonen genoemd.

Oorzaak van Israëls val
Uit de oordelende aanzeggingen van de profeten in die tijd blijkt hoe het gesteld was met Israël en waarom God hen uiteindelijk in de verbanning wegzond. Daaruit blijkt dat niet alleen de koningen en de leidslieden steeds afvalliger van God werden.

Van de profeet Jesaja (c.770-c.686) wordt duidelijk dat ‘heel’ het volk in Gods ogen van Hem was afgevallen (Js 1:2-4). Heel Israël werd van Godswege zondig, misdadig, gebroed van kwaadaardigen en verdorven zonen genoemd. Maar het feit blijft dat leiders bepalend zijn in de handhaving van Gods wil. Hun falen en boosaardigheid had de grootste negatieve invloed.

Jesaja stelde het volk voor als leidende aan een ernstige ongeneeslijke ziekte dat ook nog eens verwond en geslagen was. Dat laatste is het gevolg van de buitenlandse legers die God herhaaldelijk tegen Israël had laten optrekken om de bevolking en het Land te kastijden. Woningen waren geplunderd en verwoest, landerijen en boomgaarden waren leeggehaald en onbruikbaar gemaakt. Het begon steeds chaotischer en een woestenij te worden.

In de tempel in Jeruzalem brachten Israëlieten stelselmatig huichelachtige offers aan God. Hun hart was er niet bij, maar de offers waren alleen bedoeld als poging om God te manipuleren om hen weer te zegenen. Precies zoals heidenen dat ook probeerden te doen met hun afgodendienst.

Al vroeg in de morgen gingen de Israëlieten naar drinkgelagen en vierden ze feesten (5:11). Ze noemden het kwade goed en wat goed is (naar Gods wil) kwaad. Wie het meeste kon drinken werd gezien als een held (vers 22). Zelfs de priesters en de profeten deden eraan mee (28:7).

De overgrote meerderheid van het volk koos er ook voor om steeds meer te assimileren met volksaard van de heidenen.

Volgens de profeten Hosea (c.760-715) en Jeremia (c.627-begin 6de eeuw) pasten de (geestelijke) leidslieden zich aan bij wat toen gangbaar was onder het hele volk (Jr 5:31; Hos 4:9). De rechters namen steekpenningen aan om de schuldige vrij te spreken en de onschuldige diens recht te ontnemen.

Evaluatie
Wie in die tijd echter toch nog trouw aan het verbond bleef kon op Gods gunst rekenen. Israël werd, vooral aan het einde van de koningentijd, steeds meer getypeerd door enkele rechtvaardige gelovigen (een vrome rest; bijvoorbeeld 1 K 19:18). Net zoals dat ook daarna zou zijn tot op de huidige dag. Gods volk vertegenwoordigt helaas altijd maar een rest van de mensheid. Maar Israël die zoveel privileges was geschonken had het beter moeten doen.

De overgrote meerderheid van het volk koos er ook voor om steeds meer te assimileren met volksaard van de heidenen. De collectieve verbondstrouw ging verloren. Gods toorn tegen heel Israël, en niet slechts tegen de koningen en de leiders, groeide steeds meer aan en Hij liet waarschuwen hen ten gronde te zullen richten. Hij openbaarde daarbij ook steeds meer over Zijn toekomstplannen. Toen het einde kwam, kon het geen verrassing meer zijn voor Israël.

Israël zou niet meer herstellen tot de onafhankelijke staat die het had in het begin van de eerste bestaansperiode. Het is wachten op de komst van de Messias om dit herstel te geven. Maar tot op heden is daar geen vooruitzicht op. De vraag en het verlangen van de apostelen naar dit herstel blijft dus nog steeds open (Hnd. 1:6; 15:16).

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Päivi Räsänen
Nieuws

Vervolgde Finse politica bezoekt Nederland voor conferentie over geloofsvrijheid

De vervolgde Finse politica Päivi Räsänen komt naar Nederland. De christendemocratische oud-minister is al jarenlang onderwerp van strafrechtelijk onderzoek omdat zij in 2019 een Bijbelpassage op X plaatste. Op vrijdagavond (3 mei) zal ze, net als SG

Soedan
Nieuws

Drie Soedanese christenen wekenlang vastgehouden en gemarteld door islamitische soldaten

Drie Soedanese christenen zijn wekenlang vastgehouden en gemarteld in Zuid-Soedan nadat soldaten van de Soedanese Strijdkrachten (SAF) een Bijbel ontdekten bij een van hen tijdens een controle aan een militaire checkpoint. Dit incident vond plats in

Kerk Delft
Nieuws

Kerkgang kost Refoweb-vragensteller te veel energie: 'Hoe moet ik hiermee omgaan?'

'Op dit moment ben ik helaas overspannen. Ik zal mijn vraag dan ook kort houden. Mijn handen trillen nogal. Op dit moment ga ik veel minder tot niet naar de eredienst. Het brengt mij niets; tegelijk kost het mij vreselijk veel energie. Het lukt mij n

Ruissen
Nieuws

Peilingen in Nederland én Europa zijn SGP gunstig gestemd

De meest recente peilingen betekenen goed nieuws voor de SGP. Wanneer er nu landelijke verkiezingen plaatsvinden, zou de partij namelijk een zetel winnen en op vier komen. Ook Europees ziet het er vooralsnog zonnig uit voor de partij. Men zou voor he

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over zalig worden: "Wij hoeven niet op een laddertje naar de hemel te klimmen"

"Paulus zei dat Israël niet naar de hemel hoeft op te klimmen omdat God naar hen afdaalde om hen Zijn Woord te openbaren. Zo zijn er ook nu geen ladders naar de hemel die jij hoeft te beklimmen om door God goedgekeurd te worden, want God is in Jezus

Dr. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen legt uit waarom gelovigen delen in de rechtvaardigheid van Christus

De rechtvaardiging is niet gebaseerd op onze eigen rechtvaardigheid, maar op die van Jezus Christus. Door geloof worden we één met Hem, en wat Hij heeft verworven wordt ook aan ons toegerekend. Zoals een rank aan een wijnstok verbonden is en de eigen

Kees van Velzen
Video

Waarom is je gebed voor Israël zo belangrijk? Ds. Kees van Velzen licht toe

“Bidden voor Israël is noodzakelijk en niet vrijblijvend", zegt dominee Kees van Velzen in deze uitzending van Christenen voor Israël. Wat is bidden eigenlijk en waarom is dat zo belangrijk? Waarom wil God dat we tot Hem bidden en waarom is het zo be

emmanuel
Nieuws

Bisschop heeft blijvend oogletsel; groep achter aanval wilde ook terreuraanslag op Joden plegen

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft blijvend oogletsel overgehouden aan de terreuraanval van enkele weken geleden. De Assyrische bisschop werd tijdens zijn preek in een kerk in Australië met een mes aangevallen door een jonge moslim. Afgelopen zondag pr

Meerartikelen

Bobby Schuller
Levensverhaal

Bobby Schuller ziet hoe Hour of Power levens verandert: "Mensen worden discipelen"

Hour of Power vierde vorige maand haar 25-jarig bestaan op de Nederlandse buis. Daarom ontving Jan van den Bosch in april wekelijks een kijker van het eerste uur. Afgelopen weekend was dat televisiepredikant Bobby Schuller. De Amerikaan, kleinzoon va

DeLuister
Video

Christelijke muziekband DeLuister brengt nieuwe single uit: 'Zeg me'

De christelijke muziekband DeLuister presenteerde afgelopen week met trots hun nieuwe single 'Zeg me', een lied met een krachtige boodschap. Dit nummer is niet zomaar een toevoeging aan de discografie van de band; het is een persoonlijke en universel

dorp in Nigeria
Nieuws

Opnieuw christenen afgeslacht in Nigeria: "Wanneer eindigt dit?"

Afgelopen weekend zijn er opnieuw meerdere dodelijke slachtoffers gevallen bij aanvallen op christenen in Nigeria. Islamitische Fulani-herders vielen in de staat Benue diverse christelijke dorpen aan. Daarbij werden zeker zeven christenen om het leve

Wim Verwoerd
Boekfragment

Kerkelijke wetten en naziwetten: van hetzelfde laken een pak

720 jaar voordat Hitler aan de macht komt, worden Joden al gedegradeerd tot rechtelozen, die gemeden moeten worden als de pest. De eerste aanzet voor het volledig isoleren van de Joden wordt dan al gegeven. Het wordt de Joden voorgeschreven waar ze m

huis
Verdieping

Waar ben je thuis als je gescheiden bent?

Echtscheiding in de kerk, het is een moeilijk thema. Docent Marja Krans, zelf ervaringsdeskundige, geeft er les over binnen de Opleiding Pastorale Hulpverlening en is daarnaast nauw betrokken bij PowerParent, een stichting die zich inzet voor alleeng

Christelijk Collectief
Nieuws

Christelijke actiegroep bezet partijkantoor ChristenUnie: 'Dit is onacceptabel'

Christelijk Collectief, een actiegroep verbonden aan de christelijke gemeenschap in de Palestijnse gebieden, bezette vanochtend om 11.00 uur het partijbureau van de ChristenUnie in Amersfoort. Inmiddels is de actie door de politie beëindigd. De Chris

Egypte
Nieuws

Egyptische christenen aangevallen door moslims na toestemming bouw nieuwe kerk

In de zuidelijke gouvernement Minya in Egypte zijn huizen van Koptische christenen in brand gestoken nadat plannen over de bouw van een nieuwe kerk uitlekten. De geruchten leidden tot gewelddadige aanvallen van moslimextremisten die fel tegenstander

Doop
Positief nieuws

Honderden Amerikanen komen tot geloof en worden gedoopt in pick-up trucks

Tijdens een openluchtkerkdienst in Miami zijn honderden Amerikanen tot geloof gekomen en vervolgens in pick-up trucks gedoopt. Dat meldt CBN News. De kerkdienst vond zondagochtend plaats op het parkeerterrein van een bioscoop en werd geleid door aanb

Ds. G. van den Berg
Video

Hervormde predikant ziet dancefeesten in kerken met lede ogen aan: "Bedehuizen worden ontheiligd"

"Het ontgaat de Heere niet wat er gebeurt in onze westerse kerken en samenleving. Zo worden bijvoorbeeld bedehuizen van de PKN ontheiligd. In de Laurenskerk in Rotterdam werd een gabberfeest gehouden door het ‘Terror Corps’. En op 1 maart werd de Gro

Peter Sinia en Teun van der Leer
Podcast

Sommige kerken hanteren dubbele dooppraktijk: goed idee?

In sommige kerken is sprake van een dubbele dooppraktijk. Tijdens speciale diensten zie je dan ouders die ervoor kiezen om hun kind te dopen naast ouders die hun kind opdragen, omdat zij een andere doopvisie hebben. Hoe kijken dominee Peter Sinia (NG

Muskan
Nieuws

15-jarig christelijk meisje in Pakistan ontvoerd en gedwongen bekeerd tot islam

Een diep bezorgde christelijke vader uit de afgelegen Pakistaanse stad Tando Ghulam Ali vecht momenteel voor de vrijlating van zijn 15-jarige dochter. Zijn dochter Muskan werd ontvoerd en vervolgens gedwongen bekeerd tot islam. Ze is nu gehuwd met ee

Manasseh Ibrahim
Nieuws

Opnieuw pastor vermoord in Nigeria: "We kunnen deze last niet langer dragen"

Afgelopen week is in de Nigeriaanse staat Kaduna een christelijke pastor vermoord. Het gaat om Manasseh Ibrahim, voorganger van Evangelical Church Winning All (ECWA). Hij was op weg naar kerkleden voor pastorale zorg toen hij onderweg werd overvallen