Moeilijke Bijbelteksten: Voldeden Israëls eerste koningen?

God26 oktober 2022 Marco van Putten
Marco van Putten

In de serie Moeilijke Bijbelteksten behandelt Bijbelleraar Marco van Putten in korte artikelen onderwerpen uit de Bijbel die moeilijk worden gevonden. Dit artikel gaat over de vraag of Israëls eerste koningen de van het koningschap verwachtte bijdrage aan Israël gaven.

Israëls eerste koning Saul had nog de karakteristieken van een richter. Hij was dapper en sterk in daden en trad op tegen buitenlandse vijanden. Maar zijn landsbestuur was onder de maat. Israël en Saul moesten leren hoe daar het ambt van koning inpaste. Het bleek al gauw dat Saul plaats moest gaan maken voor een echte koning.

Omdat David blijkbaar een veel betere persoon was vanuit Gods optiek, kon Hij hem ook blijvend vervullen met de Heilige Geest. Dit hielp niet alleen bij het ontwikkelen van het koningschap. Dat is ook fundamenteel, omdat Israël een natie was die God had geroepen. De koning van zo’n natie moest de spirituele achtergronden en doelen begrijpen die God met dat volk had.

Israëls eerste koning Saul had nog de karakteristieken van een richter. Hij was dapper en sterk in daden en trad op tegen buitenlandse vijanden.

Davids huis vervangen
Maar ook koning David en koning Salomo die hem opvolgde konden toch ook niet voldoen aan deze hoge vereisten. Daarom ontnam God deze dynastie het recht om over heel Israël te heersen. Davids dynastie werd geteisterd door ernstige problemen en vooral die van het gebrek aan vasthouden van vroomheid.

God stelde Jerobeam uit de stam Efraïm aan als nieuwe koning. Hij regeerde over Israël vanuit de heilige stad Sichem. In Jeruzalem bleef echter koning Rechabeam, de zoon van Salomo, regeren als stadsvorst. Heel Israël verwierp terecht Rechabeam, maar de stammen Judah en Benjamin sloten zich bij hem aan (1 K 12:16-17, 20).

Daarmee werd een eerdere profetie aan Jerobeam vervuld. Een profetie uitgesproken terwijl Salomo nog koning was over heel Israël. God had Jerobeam tien stammen gegeven om over te regeren (11:31). Maar God had daarbij ook aangezegd dat Hij in de verre toekomst zou terugkomen op het huis van David (vs 39).

Jerobeam valt al snel van God af
Jerobeam was bezorgt dat de centrale eredienst van de tempel in Jeruzalem Israël weer onder het huis van David zou terugbrengen (12:26-27). Daarom bouwde hij twee offerhoogten. Een in Beth-El in het uiterste zuiden (vlakbij Jeruzalem) en een in Dan in het uiterste noordoosten van zijn koninkrijk.

Deze offerhoogten waren bedoeld om aan gouden kalveren te offeren! Precies zoals Israël eerder had gedaan bij de berg Horeb. Zo deed hij Israël opnieuw ernstige zondigen, waarvoor zij toen streng waren bestraft en waartegen gewaarschuwd was (Ex 32:28, 30).

Jerobeam ging zelfs nog verder. Hij liet tempels op allerlei hoogten bouwen en stelde er priesters aan die niet van de stam Levi waren (1 K 12:31). Ook kondigde hij een nieuw godsdienstige feest af.

Doordat de Davidische familie zich met die van Israëls koningen vermengde ging de regel op van slechte omgang die goede zeden bederft.

God begon Israël te verwerpen
Hiertegen werd een profetie uitgesproken. Een Davidische koning zou in de toekomst tegen deze eigen religie optreden en het verwoesten. God bevestigde die profetie direct met tekenen (13:2-5). Toch volhardde Jerobeam in ernstige zonden en trok de Israëlieten erin mee.

Ook was er voortdurend oorlog tussen de twee Israëlitische koninkrijken, ondanks dat God dit verboden had (12:24). Het huis van David was de aanstichter van die oorlog (vs 21). Dat wijst erop dat de overgrote meerderheid van Israël zich afkeerde van de Bijbelse godsdienst. De oorlog leidde ertoe dat het Davidische koninkrijk zich grondig losmaakte van de meerderheid van Israël.

Toen kwam er weer een profetie tegen het huis van Jerobeam. God zou geen mannelijke opvolgers ervan in leven laten en een koning aanstellen die dat huis zou verwoesten. Maar Hij zou uiteindelijk ook de tien stammen verstrooien naar de overzijde van de Eufraat (14:14-15).

Na de dood van Jerobeam werd een zoon, Nadab, koning. Maar een jaar later zond God Basja uit de stam Issakar die de profetie tegen het huis van Jerobeam vervulde door het te vernietigen. Koning Basja stichtte een nieuw koningshuis, maar ging verder op het pad van Jerobeam. Daarom werd over hem hetzelfde onheil geprofeteerd als God aan Jerobeams huis had voltrokken (16:2-3).

Deze profetie werd vervuld door Zimri die Basja verving als koning (vss 10-12), maar Omri, de opperbevelhebber van het leger, onttroonde hem een week later en werd koning na een burgeroorlog (vs 21-22). Het huis van Omri ging regeren over Israël vanuit Samaria. Deze dynastie was nog boosaardiger dan dat van Jerobeam.

Tijdelijk enig beterschap
Ook in het Davidische koninkrijk was het niet veel beter (14:22). Toch hield God Jeruzalem aan, omdat David Zijn wil had gedaan. Alle Levieten en priesters onder de 10 stammen trokken weg en gingen naar het koninkrijk van Rechabeam (2 Kr 11:13-14). Ook bleef een deel van de Israëlieten uit de tien stammen trouw aan Gods verbond en trokken ze jaarlijks op naar de tempel in Jeruzalem voor de eredienst aan God (vs 16).

Voor de Davidische koningen telden deze ernstige zonden zwaarder, omdat ze resideerden in de tempelstad, Davids nalatenschap kende en vertegenwoordigde en Gods tempel corrumpeerden.

Toen werd Asa, een kleinzoon van Rechabeam, koning in Jeruzalem en hij deed wat recht was naar Gods wil (1 K 15:11). Hij riep de Israëlieten in zijn koninkrijk op Gods wil te doen en hij verwoeste heidense heiligdommen (2 Kr 14:3-4). Dat wijst erop dat een groot deel van de Israëlieten die aanmoediging nodig hadden, omdat ze nog steeds geneigd waren naar het heidendom.

God gaf Asa vrede, zodat de oorlog tegen zijn koninkrijk ophield (vs 6). Wie hem bedreigde wist hij af te slaan. Dit trok allerlei Israëlieten uit de 10-stammen aan, vooral uit Efraïm, Manasse en Simeon, om zich in het Davidische koninkrijk te voegen (15:9). Later in zijn leven week Asa echter af van Gods wil en daarom stierf hij.

Zijn zoon Josafat werd koning en deed Gods wil. Maar toen hij op het toppunt van zijn macht was gekomen verbroederde hij zich met Israëls heel boosaardige koning Achab, de zoon van Omri (18:1). Daarom werd God erg boos op hem (19:2). Maar Josafat bekeerde zich en daardoor begunstigde God hem weer, maar ook daarna verbroederde hij zich weer met Israëls koning Achazja die net zo boosaardig was als zijn vader Achab.

Davids koningshuis overtrof dat van Israël
Doordat de Davidische familie zich met die van Israëls koningen vermengde ging de regel op van slechte omgang die goede zeden bederft (Spr 13:20; 1 Kor 15:33). Vanaf de Davidische koning Joram ging het helemaal bergafwaarts. Enkele oplevingen daargelaten; koningen Joas, Amasja, Azarja (Uzzia), Jotam, Hizkia en Josia.

De Israëlitische koningen offerden hun eigen kinderen aan allerlei afgoden (Ezech 23:39; 2 K 16:3; 2 Kr 33:6). Ze deden aan alle mogelijke vormen van waarzeggerij en tovenarij (2 K 17:17). Het volk zag de koningen dit doen en volgden hun daarin na.

Juist Gods zegen over hun koninkrijk en de welvaart die het gevolg was van hun vroomheid maakte hen hoogmoedig, eigenzinnig en afvallig.

Maar voor de Davidische koningen telden deze ernstige zonden zwaarder, omdat ze resideerden in de tempelstad, Davids nalatenschap kende en vertegenwoordigde en Gods tempel corrumpeerden.

Evaluatie
Efraïm bleek in de eerste koningentijd (c.1040-586 v.Chr) niet in staat de aangezegde patriarchale positie in te nemen (Gn 49:22-26; Dt 33:13-17) zoals Jozua wel had gedaan. Maar ook de andere Israëlitische koningen bleken niet waardig het koningschap over Gods volk te realiseren.

Koningen die wel vroom begonnen (zo’n 10 van de ruim 40) blijken vrijwel zonder uitzondering (op latere leeftijd) ernstig in de fout te gaan. Juist Gods zegen over hun koninkrijk en de welvaart die het gevolg was van hun vroomheid maakte hen hoogmoedig, eigenzinnig en afvallig. Dat uitte zich vooral in de herhaalde verbroedering van het Davidische koningshuis met die van Israël. Ondanks Gods verbod.

Dat laatste wijst erop dat ze streefden naar Israëls eenheid. Ze deden dat echter buiten God om. Boosaardigheid bleek altijd sterker dan vroomheid. Er was dus voortdurend gebrek aan besef van de ernst van hun koninklijke verantwoordelijkheden voor Gods volk.

Ook hadden de Israëlitische koningen de neiging steeds steun te zoeken bij in hun ogen grote en sterke koninkrijken, zoals Assur en Egypte. Ze zochten vooral militaire steun tegen vijanden die hen bedreigde. Maar ze zochten zelden of gedeeltelijk steun bij God. Geen van hen overwoog of die vijanden wellicht door God gezonden konden zijn om hen weer op het spoor van Zijn wil te krijgen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Päivi Räsänen
Nieuws

Vervolgde Finse politica bezoekt Nederland voor conferentie over geloofsvrijheid

De vervolgde Finse politica Päivi Räsänen komt naar Nederland. De christendemocratische oud-minister is al jarenlang onderwerp van strafrechtelijk onderzoek omdat zij in 2019 een Bijbelpassage op X plaatste. Op vrijdagavond (3 mei) zal ze, net als SG

Soedan
Nieuws

Drie Soedanese christenen wekenlang vastgehouden en gemarteld door islamitische soldaten

Drie Soedanese christenen zijn wekenlang vastgehouden en gemarteld in Zuid-Soedan nadat soldaten van de Soedanese Strijdkrachten (SAF) een Bijbel ontdekten bij een van hen tijdens een controle aan een militaire checkpoint. Dit incident vond plats in

Kerk Delft
Nieuws

Kerkgang kost Refoweb-vragensteller te veel energie: 'Hoe moet ik hiermee omgaan?'

'Op dit moment ben ik helaas overspannen. Ik zal mijn vraag dan ook kort houden. Mijn handen trillen nogal. Op dit moment ga ik veel minder tot niet naar de eredienst. Het brengt mij niets; tegelijk kost het mij vreselijk veel energie. Het lukt mij n

Ruissen
Nieuws

Peilingen in Nederland én Europa zijn SGP gunstig gestemd

De meest recente peilingen betekenen goed nieuws voor de SGP. Wanneer er nu landelijke verkiezingen plaatsvinden, zou de partij namelijk een zetel winnen en op vier komen. Ook Europees ziet het er vooralsnog zonnig uit voor de partij. Men zou voor he

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over zalig worden: "Wij hoeven niet op een laddertje naar de hemel te klimmen"

"Paulus zei dat Israël niet naar de hemel hoeft op te klimmen omdat God naar hen afdaalde om hen Zijn Woord te openbaren. Zo zijn er ook nu geen ladders naar de hemel die jij hoeft te beklimmen om door God goedgekeurd te worden, want God is in Jezus

Dr. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen legt uit waarom gelovigen delen in de rechtvaardigheid van Christus

De rechtvaardiging is niet gebaseerd op onze eigen rechtvaardigheid, maar op die van Jezus Christus. Door geloof worden we één met Hem, en wat Hij heeft verworven wordt ook aan ons toegerekend. Zoals een rank aan een wijnstok verbonden is en de eigen

Kees van Velzen
Video

Waarom is je gebed voor Israël zo belangrijk? Ds. Kees van Velzen licht toe

“Bidden voor Israël is noodzakelijk en niet vrijblijvend", zegt dominee Kees van Velzen in deze uitzending van Christenen voor Israël. Wat is bidden eigenlijk en waarom is dat zo belangrijk? Waarom wil God dat we tot Hem bidden en waarom is het zo be

emmanuel
Nieuws

Bisschop heeft blijvend oogletsel; groep achter aanval wilde ook terreuraanslag op Joden plegen

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft blijvend oogletsel overgehouden aan de terreuraanval van enkele weken geleden. De Assyrische bisschop werd tijdens zijn preek in een kerk in Australië met een mes aangevallen door een jonge moslim. Afgelopen zondag pr

Meerartikelen

Bobby Schuller
Levensverhaal

Bobby Schuller ziet hoe Hour of Power levens verandert: "Mensen worden discipelen"

Hour of Power vierde vorige maand haar 25-jarig bestaan op de Nederlandse buis. Daarom ontving Jan van den Bosch in april wekelijks een kijker van het eerste uur. Afgelopen weekend was dat televisiepredikant Bobby Schuller. De Amerikaan, kleinzoon va

DeLuister
Video

Christelijke muziekband DeLuister brengt nieuwe single uit: 'Zeg me'

De christelijke muziekband DeLuister presenteerde afgelopen week met trots hun nieuwe single 'Zeg me', een lied met een krachtige boodschap. Dit nummer is niet zomaar een toevoeging aan de discografie van de band; het is een persoonlijke en universel

dorp in Nigeria
Nieuws

Opnieuw christenen afgeslacht in Nigeria: "Wanneer eindigt dit?"

Afgelopen weekend zijn er opnieuw meerdere dodelijke slachtoffers gevallen bij aanvallen op christenen in Nigeria. Islamitische Fulani-herders vielen in de staat Benue diverse christelijke dorpen aan. Daarbij werden zeker zeven christenen om het leve

Wim Verwoerd
Boekfragment

Kerkelijke wetten en naziwetten: van hetzelfde laken een pak

720 jaar voordat Hitler aan de macht komt, worden Joden al gedegradeerd tot rechtelozen, die gemeden moeten worden als de pest. De eerste aanzet voor het volledig isoleren van de Joden wordt dan al gegeven. Het wordt de Joden voorgeschreven waar ze m

huis
Verdieping

Waar ben je thuis als je gescheiden bent?

Echtscheiding in de kerk, het is een moeilijk thema. Docent Marja Krans, zelf ervaringsdeskundige, geeft er les over binnen de Opleiding Pastorale Hulpverlening en is daarnaast nauw betrokken bij PowerParent, een stichting die zich inzet voor alleeng

Christelijk Collectief
Nieuws

Christelijke actiegroep bezet partijkantoor ChristenUnie: 'Dit is onacceptabel'

Christelijk Collectief, een actiegroep verbonden aan de christelijke gemeenschap in de Palestijnse gebieden, bezette vanochtend om 11.00 uur het partijbureau van de ChristenUnie in Amersfoort. Inmiddels is de actie door de politie beëindigd. De Chris

Egypte
Nieuws

Egyptische christenen aangevallen door moslims na toestemming bouw nieuwe kerk

In de zuidelijke gouvernement Minya in Egypte zijn huizen van Koptische christenen in brand gestoken nadat plannen over de bouw van een nieuwe kerk uitlekten. De geruchten leidden tot gewelddadige aanvallen van moslimextremisten die fel tegenstander

Doop
Positief nieuws

Honderden Amerikanen komen tot geloof en worden gedoopt in pick-up trucks

Tijdens een openluchtkerkdienst in Miami zijn honderden Amerikanen tot geloof gekomen en vervolgens in pick-up trucks gedoopt. Dat meldt CBN News. De kerkdienst vond zondagochtend plaats op het parkeerterrein van een bioscoop en werd geleid door aanb

Ds. G. van den Berg
Video

Hervormde predikant ziet dancefeesten in kerken met lede ogen aan: "Bedehuizen worden ontheiligd"

"Het ontgaat de Heere niet wat er gebeurt in onze westerse kerken en samenleving. Zo worden bijvoorbeeld bedehuizen van de PKN ontheiligd. In de Laurenskerk in Rotterdam werd een gabberfeest gehouden door het ‘Terror Corps’. En op 1 maart werd de Gro

Peter Sinia en Teun van der Leer
Podcast

Sommige kerken hanteren dubbele dooppraktijk: goed idee?

In sommige kerken is sprake van een dubbele dooppraktijk. Tijdens speciale diensten zie je dan ouders die ervoor kiezen om hun kind te dopen naast ouders die hun kind opdragen, omdat zij een andere doopvisie hebben. Hoe kijken dominee Peter Sinia (NG

Muskan
Nieuws

15-jarig christelijk meisje in Pakistan ontvoerd en gedwongen bekeerd tot islam

Een diep bezorgde christelijke vader uit de afgelegen Pakistaanse stad Tando Ghulam Ali vecht momenteel voor de vrijlating van zijn 15-jarige dochter. Zijn dochter Muskan werd ontvoerd en vervolgens gedwongen bekeerd tot islam. Ze is nu gehuwd met ee

Manasseh Ibrahim
Nieuws

Opnieuw pastor vermoord in Nigeria: "We kunnen deze last niet langer dragen"

Afgelopen week is in de Nigeriaanse staat Kaduna een christelijke pastor vermoord. Het gaat om Manasseh Ibrahim, voorganger van Evangelical Church Winning All (ECWA). Hij was op weg naar kerkleden voor pastorale zorg toen hij onderweg werd overvallen