Peter van Dalen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 juni 2022 door Redactie

Eurofractie ChristenUnie: “Hoogste tijd voor verduurzaming industrie”

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is opgelucht dat het Europees Parlement deze week alsnog heeft gestemd over het emissiehandelssysteem (ETS): “Er is geen tijd te verliezen.”

Van Dalen is erg tevreden dat er vandaag concrete voorstellen zijn aangenomen: “Het is de hoogste tijd dat de industrie gaat verduurzamen. Het is daarom goed dat het ambitielevel omhoog gaat van 61% naar 63% emissiereductie voor de industrie in 2030.”

Een ander belangrijk onderwerp waar over gestemd is, is het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), oftewel een koolstofbeprijzingsbeleid aan de grens. Van Dalen: “Dit betekent dat landen van buiten de EU moeten betalen voor de uitstoot van producten die ze naar de EU willen exporteren. Hier ben ik een groot voorstander van. Op deze manier verduurzamen we niet alleen de EU zelf, maar stimuleren we dat ook in de landen daarbuiten.”

Twee weken geleden werden verschillende stemmingen uitgesteld, doordat de socialisten en rechts geen standpunt innamen over dit onderwerp. Van Dalen vond dit onterecht en onbegrijpelijk: “Steeds meer bosbranden en smeltende gletsjers maken duidelijk dat we juist stevige ambities moeten tonen om de klimaatcrisis aan te pakken. Deze vertraging was onverantwoord, dus fijn dat dit nu snel is opgepakt.”

Lees ook: CU-voorman Segers ziet samenleving veranderen: "We spreken en bidden niet meer met elkaar".

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?