Kees van Ekris
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 juni 2022 door Redactie

Video Kees van Ekris: "De prediker is soms een heilige dwaas"

"De preek heeft iets van een dans. Er is het samenspel van de gemeente, het bestuderen van de partituur en er is de epiclese”, zegt predikant en schrijver Kees van Ekris in een nieuwe video van KokBoekencentrum TV waarin de preek als een 'dans' centraal staat. Dat doet Van Ekris op basis van zijn onlangs uitgebrachte boek dat de titel ‘’Dialoog, dans en duel’ draagt. Maak tijd voor zijn inspirerende bijdrage.

“De preek heeft ook iets van een dans. Laat ik een voorbeeld geven: Vorig jaar, 2021, overleed de bekende dirigent Bernard Haitink. Rond die tijd waren er weer die magische documentaires te zien over zijn leven en werk. In een documentaire die ik zag, vertelt Haitink over zijn liefde voor de muziek, over zijn respect voor het orkest en het cruciale belang van het samenspel. Hij vertelt over zijn studeren en zijn ernst, je moet de partituur als het ware helemaal kennen. Als dat dan allemaal functioneert: ‘Then the Holy Spirit may come’ zei hij in dat mooie Engels van hem. Dan kan de Heilige Geest komen en dan gebeurt er iets wat groter is dan wij allemaal proberen te maken.”

“Haitink vertelde ook dat als hij op de ‘bok’ stond, even een ander mens werd. Van zichzelf zei hij dat hij schuchter was, ‘very shy’, maar als hij dan werd meegenomen door de muziek veranderde hij even in een ander mens. Je zag het voor je als hij erover sprak.”

“Dat heeft wel iets weg van de preek, denk ik. Er is het samenspel met de gemeente, het is het bestuderen van de partituur, de tekst van de Bijbel, en dan is er de epiclese: het gebed om de Heilige Geest. En dan: ‘Then the Holy Spirit may come’ Dan kan er iets in de preek gebeuren dat eigenlijk een soort wonder is, iets dat groter is dan wij allemaal kunnen maken.”

"De bekende theoloog Miskotte noemde de preek ook wel een ‘afgekoelde extase.’ Daar bedoelde hij mee dat er in de voorbereiding van de preek eigenlijk zoiets als een dans gebeurd moet zijn. Je moet dat wel een beetje stileren en niet te heet opdienen, want dan branden mensen hun lippen eraan. Maar je kunt mensen wel iets laten voelen van wat er gebeurd is in de ontmoeting met de tekst.”

“Miskotte gebruikt daar grote woorden voor. Hij zei: ‘Laat de prediker daar stokstijf staan’ Als de gemeente voelt dat de prediker geraakt is, geschroeid is of opgejaagd, dan worden mensen gefascineerd door wat er gebeurd is en hij neemt ze mee naar die tekst.”

"Ik denk dat een prediker ook wel een soort heilige dwaas is en de preek misschien wel de pitch van een idioot. Soms moet je in de kerk zitten en stiekem denken: ‘Zal hij of zij gedronken hebben?’ Een hoorder vertelde mij een keer dat er in een goede preek een moment is waarbij hij even alles over zich heen kan laten komen en getroost wordt door de woorden. Maar zich tegelijkertijd ook geliefd en rechtvaardig weet. Dat is eigenlijk het heilige der heilige van de preek, dat is denk ik wat de dans is. Dat kan heel goed in het verborgene gebeuren, in het verborgen leven van een enkeling.”

Benieuwd naar de volledige video? Deze is hieronder te zien.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

"... en dan is er de epiclese: het gebed om de Heilige Geest. En dan: ‘Then the Holy Spirit may come’ ..."

God zegt tegen ons: word vervuld met de geest, die Hij ons dus al lang aangeboden heeft, die al lang beschikbaar is voor ons.

Dus, wie daar maar steeds om blijft vragen, heeft het niet goed begrepen.
Vakanties
Hier adverteren?