Van der Kamp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 juni 2022 door Redactie

Terugkijken: Stichting Gave maakt zich grote zorgen over jonge asielzoekers

De Nederlandse overheid zou niet goed zorgen voor minderjarige asielzoekers in opvangcentra, zeggen de Inspecties Justitie, Veiligheid, Gezondheidszorg en Jeugd. Daarom vragen zij, door middel van een brief, staatssecretaris Eric van der Burg onmiddellijk in actie te komen. Family7-presentatrice Sara van Oordt spreekt er tijdens een uitzending van Uitgelicht! met Jaap van der Kamp op door. Van der Kamp maakt zich namens Stichting Gave grote zorgen: "We horen zelfs van kinderen dat ze niet naar school kunnen of geen toegang tot zorg hebben."

"Hoe kan het dat jongere, minderjarige asielzoekers slecht behandeld worden in sommige asielzoekerscentra?", is de eerste vraag van Van Oordt. “Wat je nu eigenlijk ziet gebeuren, is dat het in Ter Apel overvol is. Dat is een AZC waar mensen binnenkomen en waar ze een paar dagen mogen blijven, voordat ze naar een ander AZC gaan. Op dit moment is dat in plaats van enkele dagen, soms zelfs enkele maanden.”

"Dan is het wel logisch dat de persoonlijke zorg voor jongeren ook minder wordt", zegt Van Oordt vervolgens. “Ja ik denk dat het ook een hele terechte conclusie is van de inspecties. Ik moet ook zeggen dat het iets is wat mij wel raakt. Je hebt behoefte aan eigen stukje ruimte, een stukje privacy ook wel, maar ook aan begeleiding. En op het moment dat de kamers overvol zijn, betekent het ook dat je als begeleider veel meer mensen moet begeleiden. Het is niet zo dat er dan plots meer begeleiding beschikbaar is." 

Concentreert dit probleem zich alleen in Ter Apel of ook in andere plaatsen in Nederland? “Ik zie dat meerdere AZC`s vol zijn", is het antwoord van Van der Kamp. "Het is ook zo dat de woningmarkt in Nederland momenteel behoorlijk dichtzit, dat is een gemeenschappelijk probleem waar ook Nederlanders last van hebben. Maar ook vluchtelingen. Als je dan mag blijven, maar er vervolgens geen ruimte voor je is, dan hou je eigenlijk een plek in het AZC bezet. Waardoor het probleem in Ter Apel alsmaar groter wordt, omdat een goede doorstroom dan niet mogelijk is.”

De vervolgvraag die Van Oordt stelt is wat er eigenlijk onder een slechte behandeling verstaan wordt. "Ik denk dat het belangrijk is om in ieder geval te noemen dat COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) ontzettend hard werkt voor deze begeleiding en er ontzettend veel gedaan wordt. Maar op het moment dat het overloopt, dan is er zo'n druk op die opvang. Terwijl er al een lange tijd geleden dergelijke signalen ook al afgegeven werden. De werkdruk komt alsmaar hoger te liggen, terwijl de begeleiding van jongeren minder wordt. We horen zelfs van kinderen dat ze daardoor niet naar school kunnen of geen toegang tot zorg hebben, dat is echt zorgelijk."

"Heeft dat ook impact op de sociaal-emotionele ontwikkeling van deze jongeren?", is de volgende vraag die aan Van der Kamp gesteld wordt. “Ik denk het wel. Ik denk dat op het moment dat je in uitzichtloosheid zit, en dat eigenlijk vergroot wordt doordat een land dit niet op orde heeft, dan is dat iets wat je iemand aandoet. Dat heeft zeker mentale gevolgen.”

Van der Kamp komt in zijn werk geregeld in aanraking met jonge vluchtelingen. Hij deelt de ervaringen die hij daarin heeft opgedaan. “Wat ik hoor, is dat het lange wachten er eigenlijk voor zorgt dat je het soms moeilijk vindt om vrienden te maken. Je weet eigenlijk niet hoelang je op een bepaalde plek blijft, en of het zin heeft om ergens in te investeren. Maar ook wanneer je moet verhuizen, hoe dat dan werkt. Het is de onzekerheid maar ook een stukje vereenzaming. Je sociale netwerk wordt daardoor echt wat kleiner. Tegerlijkertijd is er ook behoefte aan het hebben van een eigen ruimte en het volgen van onderwijs. Als minderjarige heb je een leerplicht. Dan is het heel fijn dat je naar school kunt waar je in ieder geval de taal leert en een stukje ritme en bezigheid hebt op de dag."

Wat zou volgens Van der Kamp de overheid en het COA moeten doen voor deze jongeren om op korte termijn de situatie te verbeteren? “Het is best een ingewikkeld probleem, dus een makkelijke oplossing heb ik niet gelijk. Ik denk dat het heel belangrijk is dat er sowieso genoeg plekken zijn waar een basale opvang goed geregeld is. Eigenlijk dat je een plek hebt waar je bed, je eten, en je begeleiding in orde is. Dan heb je ook kans om iets uit die overlevingsstand te komen.”

“Als je vlucht, dat is nogal wat. Dus je hebt of in je eigen land iets meegemaakt dat heftig is of tijdens de vlucht, of allebei. En op het moment dat je dan in een land komt waar die druk toeneemt en daarmee ook de onrust onderling, dan doet dat best wel wat met de jongeren en de andere vluchtelingen. Het feit dat je zelfs op opvangplekken nog een trauma kunt oplopen, is ontzettend heftig."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen