Hooggerechtshof
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 juni 2022 door Patrick Goede

Hooggerechtshof VS: ook subsidie voor leerlingen die voor religieuze privéschool kiezen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde dinsdag met zes rechters tegen drie dat een schoolonderwijsprogramma in Maine kinderen op religieuze scholen discrimineert en "de vrije uitoefening van religie bestraft", dat meldt CBN News.

De zaak genaamd Carson v. Makin, ging over de grondwettelijkheid van een soort subsidieregeling die studenten helpt om naar privéscholen te gaan in de gevallen waarin ze lange afstanden zouden moeten afleggen om de dichtstbijzijnde openbare school te bereiken. Maine stemde ermee in om studenten te subsidiëren zodat ze elke privéschool konden kiezen die ze maar wilden, zolang het maar geen religieuze school was.

Het non-profit advocatenkantoren voor religieuze vrijheid, de Institute for Justice en First Liberty Institute, had daarom namens drie families uit kleine steden in Maine - Orrington, Glenburn en Palermo - een rechtszaak aangespannen tegen de staat.

Een geweldige dag
"We zijn verheugd dat het Hof nogmaals heeft bevestigd dat religieuze discriminatie in dit land niet zal worden getolereerd", zei Kelly Shackelford, voorzitter, directeur en hoofdadvocaat van First Liberty in reactie op de uitspraak.  

"Ouders in Maine en het hele land kunnen nu het beste onderwijs voor hun kinderen kiezen zonder bang te hoeven zijn voor vergelding van de overheid. Dit is een geweldige dag voor religieuze vrijheid in Amerika", voegde hij eraan toe. 

Volgens opperrechter John Roberts, "bestraft het Maine-programma de vrije uitoefening van religie effectief". Hij voegde eraan toe: "Een neutraal subsidieprogramma dat publieke middelen geeft aan religieuze organisaties door middel van de onafhankelijke keuzes van de ontvangers van die voordelen, is niet in strijd met de oprichtingsclausule van de Grondwet. De principes die zijn uiteengezet in twee recente zaken, Trinity Lutheran v. Comer en Espinoza v. Montana Department of Revenue, beslissen deze zaak."

Schending
Aan de andere kant schreven drie van de meer liberale rechters sterke afwijkende oordelen. Zo schreef rechter Sotomayor: "Wat een verschil met vijf jaar geleden. In 2017 vreesde ik dat het Hof ons zou brengen naar een plaats waar scheiding van kerk en staat een constitutionele slogan is, maar geen grondwettelijk verbond. Vandaag leidt het Hof ons naar een plaats waar de scheiding van kerk en staat een grondwettelijke schending wordt."

Oprichter en voorzitter van Liberty Counsel Mat Staver juichte de uitspraak van het Hooggerechtshof toe en noemde het een "grote overwinning voor religieuze vrijheid en schoolkeuze". "Al 40 jaar discrimineert de wet van Maine op ongrondwettelijke wijze ouders met betrekking tot privéscholen op basis van religie", vervolgde Staver. "Aan die discriminatie komt vandaag een einde. Op geloof gebaseerde scholen leveren een belangrijke bijdrage aan hun gemeenschap en maken deel uit van het fundament van Amerika. Ouders hebben meer onderwijskeuzes voor hun kinderen nodig."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Lichtpuntje in de opkomende duisternis...