Leocadie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 juni 2022 door Redactie

Emmanuel werd geboren met teratoom tumor maar mag door een wonder leven

De blijdschap was groot bij de Kameroense Leocadie toen haar zoon geboren werd. Die blijdschap sloeg echter snel om in groot verdriet toen ze ontdekte dat hij een teratoom tumor had. Het kindje kreeg de naam Emmanuel, omdat Leocadie besefte dat haar zoon enkel door een wonder zou kunnen opgroeien.

Enige tijd later kwam ze in contact met Mercy Ships. Op de 'Africa Mercy' werd Emmanuel gratis geopereerd en vond daarmee het langgekoesterde wonder plaats. De 2,6 kilogram wegende tumor werd weggehaald, wat betekent dat Emmanuel nu toch kan opgroeien.

“De bevalling van Emmanuel was niet gemakkelijk. Ze deden een keizersnede omdat ze op de laatste echo ontdekten dat zijn hoofd te groot was. Pas toen ik geopereerd werd, ontdekten ze dat het niet het hoofd was”, vertelt Leocadie.

Teratoma is het Griekse woord voor monster. En als je deze tumoren ziet, begrijp je helemaal waarom ze zo genoemd worden. Ze zijn enorm”, zegt dr. Emil die als chirurg op vrijwillige basis verbonden is aan Mercy Ships.

“Ik was erbij toen Emmanuel geboren werd”, zegt Jocelyn, de zus van Leocadie. Vanwege het slechte gezichtsvermogen dat Leocadie heeft, is ze erg afhankelijk van de zorg van haar zus Jocelyn. “Toen mijn jongere zus geopereerd werd, lieten ze het kind aan mij zien. Ik zag dat het kind een afwijking had. De verpleegkundigen zelf wisten niet wat ze moesten doen.”

“Het ironische van deze tumoren is dat de overgrote meerderheid, meer dan 90 procent, goedaardig is. Het is geen kanker, het zijn geen kwaadaardige tumoren. Maar als ze niet behandeld worden, worden ze wel kwaadaardig en zal het kind eraan overlijden”, zegt dr. Emil vervolgens.

“Toen ik alleen was, dacht ik veel na. Hoe zou hij kunnen lopen? En hoe zou zijn leven eruit zien?”, vertelt Leocadie.

“Stel je voor dat je je kind elke dag met deze vreselijk grote tumor ziet. Elke dag groeit die tumor en je kunt er niets aan doen. Dat is een soort pijn die ik nog steeds niet kan bevatten", zegt dr. Emil.

“Iedereen vond het moeilijk”, zegt Jocelyn. “Maar omdat we mijn zus moesten troosten, konden we niet huilen in haar buurt. Een aantal dagen later belde Mercy Ships. Ze zeiden dat ze ons wilden zien op het schip.”

“Dit is geen gemakkelijke operatie, dus de ingreep kostte bijna de hele dag, ongeveer 8 a 9 uur. Maar het ging goed”, vertelt dr. Emil.

“De dokter kwam uit de OK (operatiekamer) om ons te laten weten dat alles goed gegaan was. Ze kwamen en namen ons mee om hem te zien. Ik raakte hem aan en ik zei: Het is in orde, alles is goed. God heeft echt alles onder controle. En aan alle verpleegkundigen en dokters die een grote steun zijn geweest, tijdens de operatie van mijn zoon. Ze zagen mijn pijn en voelden het. Ze troostten me en zeiden: ‘Maak je geen zorgen, alles komt goed”, zegt een blije Leocadie.

“Stel je voor dat een patiënt die nog nooit een klein dorp of stad in Kameroen heeft verlaten, op een schip vol vreemden komt en verschillende talen hoort spreken. Dat is een intimiderende ervaring, maar ze komen omdat ze hoop hebben en ze zien de liefde. De liefde die niet enkel met woorden wordt uitgedrukt maar ook in de praktijk zichtbaar wordt", zegt de behandelend chirurg.

“Als hij ouder wordt, zullen we hem de foto's laten zien. Ik dank Mercy Ships voor alles dat ze voor mij gedaan hebben”, zegt Leocadie. Haar zus vult aan: Ik ben de Heer ook dankbaar dat Hij ons niet in de steek gelaten heeft. Ja, de Heer heeft aan ons gedacht.”

Benieuwd naar de volledige video? Deze is hieronder te zien.

Lees hier meer over het werk van Mercy Ships

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen