Russisch-Orthodoxe Kerk Patriarch Kirill van Moskou
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 juni 2022 door Redactie

Russisch-Orthodoxe Kerk blijft lid van Wereldraad van Kerken

De Russisch-Orthodoxe Kerk blijft lid van de Wereldraad van Kerken, werd duidelijk tijdens een persconferentie van de Wereldraad afgelopen weekend. Ondanks dat de Russische Kerk de Wereldraad niet hoeft te verlaten, keurt het wereldwijde christelijke overlegorgaan uit Genève de positie van de kerk in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne sterk af, meldt CNE News.

"Met alle moorden en andere ellendige gevolgen is oorlog niet in overeenstemming met de ware aard van God en Zijn wil voor de mensheid. Het schendt onze fundamentele christelijke en oecumenische principes", luidt een verklaring uit Genève. De Wereldraad wijst daarbij "ieder misbruik van religieuze autoriteit om gewapende agressie goed te keuren" stellig af.

Er is veel te doen om de positie van de Russische Kerk in de oorlog met Oekraïne. Het hoofd van de kerk, patriarch Kirill van Moskou, steunt Poetin in de gewelddadige aanvallen op hun buurland. Als hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk vervult hij een belangrijke functie in de oorlog tegen Oekraïne door de invloed die hij heeft in Rusland. Maar volgens Kirill zijn de acties van Rusland slechts verdedigend: "Een land zo groot en sterk, heeft verrassend genoeg niemand aangevallen, maar alleen zijn grenzen verdedigd. God geve dat ons land sterk, vruchtbaar en geliefd blijft bij God tot het einde der tijden."

De positie van de Russische kerk valt niet in goede aarde bij christenen in Europa en wereldwijd. Naast de Wereldraad namen ook Oekraïense voormalig orthodoxe kerken afstand van het Patriarchaat van Moskou. Meer en meer Russisch-Orthodoxe Kerken in Europa volgen in hun voetstappen. Dit gaat echter niet zomaar. De Oekraïens-Orthodoxe Kerk (UOC) heeft via een aangepast statuut geprobeerd afstand te nemen van de Russische moederkerk. De Russische kerk antwoordt echter dat Oekraïne de grondwet van de kerk niet op eigen houtje kan veranderen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Je kan je ogen haast niet geloven als je leest dat Kirill van mening is dat de agressieve acties van Rusland alleen maar ter verdediging zijn.