Onderzoek gelovige christenen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 juni 2022 door Patrick Goede

Onderzoek: Aantal gelovige Amerikanen neemt verder af

Terwijl nog altijd 81 procent van de Amerikaanse volwassenen zegt in God te geloven, is het percentage sinds 2017 met 6 procentpunten gedaald. Dit is zelfs het laagste percentage gelovigen sinds het opiniepeilingsbureau Gallup de vraag meer dan zeven decennia geleden begon te stellen, meldt de Christian Post.

Gallup zegt dat toen het de vraag voor het eerst stelde in 1947 en daarna nog twee keer in de jaren vijftig en zestig, een consistente 98 procent van de Amerikaanse bevolking zei dat ze in God geloofden. In 2011 daalde het percentage plotseling naar 92 procent. In 2013, 2014 en 2017 zette de dalende trend zich voort tot 87 procent.

“Het geloof in God is de afgelopen jaren het sterkst gedaald onder jongvolwassenen en mensen aan de linkerzijde van het politieke spectrum (liberalen en democraten). Deze groepen laten een daling zien van 10 procent of meer zien ten opzichte van de laatste metingen tussen 2013 en 2017”, aldus het rapport.


Uit de peiling blijkt dat slechts 72 procent van de democraten, 62 procent van de liberalen en 68 procent van alle jongeren in de VS in God geloven.

Politieke verdeeldheid
“Het geloof in God is het hoogst onder politieke conservatieven (94 procent) en Republikeinen (92 procent), wat aangeeft dat religiositeit een belangrijke bepalende factor is voor politieke verdeeldheid in de VS", meldt het rapport verder.

Kijkend naar het geloof in God per regio, bleek uit de peiling dat het zuiden het hoogste aantal gelovigen heeft met 86 procent, maar dat dit is gedaald van ten op zichte van 2017, toen dit nog 93 procent betrof. De regio met het laagste aantal is het oosten, met 78 procent.

Gallup vroeg de respondenten ook of God gebeden hoort en of God ingrijpt als mensen bidden.

Ongeveer de helft van degenen die in God geloven, zegt dat God gebeden hoort en namens iemand kan ingrijpen. 28 procent zegt dat God gebeden hoort maar niet kan ingrijpen, en 11 procent denkt dat God dat ook niet doet.

Concluderend merkt het onderzoeksrapport op: "Met dat het geloof in God de afgelopen jaren is afgenomen, heeft Gallup een nog sterkere daling van het kerkbezoek, het kerklidmaatschap en het vertrouwen in georganiseerde religie waargenomen, wat suggereert dat de beoefening van religieus geloof sterker verandert dan het basisgeloof in God."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Jezus heeft dit zelf al voorzegd dus wees niet verbaasd.

Mat. 24 is daar duidelijk over:

En dan zullen er velen struikelen en zij zullen elkaar overleveren en elkaar haten. En er zullen veel valse profeten opstaan en die zullen er velen misleiden. En doordat de wetteloosheid zal toenemen, zal de liefde van velen verkillen. Maar wie volharden zal tot het einde, die zal zalig worden.